”Plastik Geri Dönüşümü Halk Sağlığına Zarar Veriyor”

”Plastik Geri Dönüşümü Halk Sağlığına Zarar Veriyor”

ABONE OL
21:33 - 21/09/2022 21:33
”Plastik Geri Dönüşümü Halk Sağlığına Zarar Veriyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü bugün yayınladığı raporda, Türkiye’de plastik geri dönüşümünün pek çok insanın sağlığına zarar verdiğini ve çevreyi herkes için bozduğunu bildirdi.

“Sanki Bizi Zehirliyorlar: Türkiye’de Plastik Geri Dönüşümünün Sağlık Üzerindeki Etkileri” başlıklı 89 sayfalık raporda, Türk hükümetinin plastik geri dönüşümünün sağlık ve çevre üzerindeki etkilerini ele almakta etkisiz kalmasının, sağlık hakkı üzerindeki olumsuz sonuçları sıralandı.

Raporda geri dönüşüm faaliyetlerinden yayılan hava kirliliğine neden olan maddelerin ve toksinlerin başta çocuk işçiler olmak üzere geri dönüşüm tesislerinde çalışanları ve bu tesislerin yakınında yaşayanları etkilediğine dikkat çekildi.

”AB’den alınan atıklar çevre tehdidini kötüleştiriyor”

Raporda hükümetin geri dönüşüm tesisleriyle iş sağlığı konusunda sık sık denetleme yapılmasını ve lisans alınmasını gerektiren yasa ve düzenlemeleri uygulamakta başarısız olduğu belirtildi.

Bu durumun da, tesislerin sağlık ve çevre üzerindeki etkilerini büyük ölçüde arttırdığı belirtilen raporda, Avrupa Birliği’nden ithal edilen plastik atıkların da bu duruma katkı sağladığına dikkat çekildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Çevre ve İnsan Hakları bölümünden araştırmacı Krista Shennum, “Türkiye’nin insanları ve çevreyi korumak için düzenlemeleri var, ancak uygulama eksikliği insanların ciddi, yaşam boyu sürecek sağlık sorunları riskini arttırıyor. Türkiye hükümetinin insanları zehirli plastik geri dönüşümünün etkilerinden koruma yükümlülüklerini yerine getirmek için daha fazlasını yapması gerekiyor” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü rapor kapsamında 64 kişiyle mülakat yaptı. Bunların 26’sı İstanbul ve Adana’da plastik geri dönüşümü tesislerinde çalışan ya da çalışmış olan kişiler. 21’i ise bu tesislerin yakınında yaşayanlar. Mülakatlar sırasında bu işçilerden beşinin çocuk yaşta olduğu, dört yetişkinin ise tesislerde çalışmaya başladıklarında çocuk oldukları belirtildi.

Solunum sorunları, baş ağrısı ve cilt hastalıkları

İşçiler ve bölge sakinleri, solunum sorunları, ciddi baş ağrısı, cilt hastalıkları, koruyucu malzeme sıkıntısından şikayet etti ve meslek hastalıklarının tedavisine erişimleri olmadığını söyledi. Örgüt, ziyaret ettiği tesislerin çoğunun Türk yasalarına ve çevre düzenlemelerine aykırı olarak evlere tehlikeli şekilde yakın olduğunu kaydetti.

Raporda, ‘’Plastik atıklar geri dönüştürülmek üzere parçalanır, yıkanır, yüksek sıcaklıklarda eritilir ve ardından pelet haline getirilir. Bu süreç, yeterli koruma sağlanmadığı takdirde astım, nefes almada zorluk ve gözde tahriş gibi kısa vadeli sağlık sorunlarına yol açabilecek hava kirletici gazlar ve toksinler yayıyor. Bilimadamları ayrıca bu toksinlere maruz kalmayı kanser, nörolojik etkiler ve üreme sistemi hasarı riskinin artmasıyla da ilişkilendiriyor. Ayrıca plastikler fosil yakıtlardan ve zehirli katkı maddelerinden üretilmekte ve önemli miktarda sera gazı salımına yol açarak iklim krizine katkıda bulunuyor’’ denildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Çin hükümetinin 2018’de plastik atık ithal etmeyi durdurmasının ardından Kuzey Yarımküre’de birçok ülkenin plastik atıkları için yeni durak arayışına girdiğini de hatırlattı.

Raporda, coğrafi yakınlığı, Avrupa Birliği’yle güçlü ticari ilişkileri ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü üyesi olması nedeniyle Türkiye’nin, AB’nin plastik atık ihracatında öncelikli durağı haline geldiği kaydedildi. Türkiye’nin 2020 ve 2021’de AB’nin plastik atık ihracatının neredeyse yarısını aldığı vurgulandı.

”Tesislerde çocuklar ve göçmenler gibi hassas gruplar çalışıyor”

İnsan Hakları İzleme Örgütü, geri dönüşüm tesislerinin birçoğunda işçilerin çocuklar, mülteciler ve yasa dışı göçmenler gibi hassas gruplardan oluştuğunu belirtti.

Raporda, aralarında yasadışı göçmenlerin olduğu bazı işçilerin işyerinde hasta olmaları ya da yaralanmaları durumunda tıbbi hizmetlere erişimlerinin olmadığı kaydedildi.

Raporda işlerini kaybetme korkusunun bu kişileri, kişisel koruyucu ekipmana erişimleri olmadan çalışmak dahil zararlı çalışma koşullarına ilişkin endişelerini işverenlerine iletme konusunda temkinli hale getirdiğine dikkat çekildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye’de yasalar bu tür tehlikeli koşullarda çalışmasını yasaklamasına rağmen çocukların plastik geri dönüşüm tesislerinde çalıştığını, kirlilik ve toksinlere maruz kalmanın özellikle sağlıklarına zarar verdiğini tespit etti.

Raporda Adana’da çocukken plastik geri dönüşüm merkezinde çalışmış olan 20 yaşındaki bir atık toplayıcısının, “Malzemeyi pişirdikleri kocaman bir kazan var, sürekli su ekliyorlar ve bu da buhar olarak geri geliyor. Bu buharı soluduğumda ciğerlerim sıkışmış ve basınç altındaymış gibi hissediyordum. İki ay önce orada çalışmayı bıraktım ama hala nefes alma sorunum var” sözlerine de yer verildi.

Örgüt ayrıca, Türk makamlarının ve işverenlerin, koşulları izlemelerini ve bu bilgileri paylaşmalarını zorunlu kılan yasaya rağmen, işçilere ve yakın çevrede yaşayanlara çevrelerindeki toksin seviyeleri, bu toksinlere maruz kalmaktan kaynaklanan riskler veya bu riskleri en aza indirmenin yolları hakkında temel bilgilerin verilmediğini tespit ettiğini bildirdi.

Plastik geri dönüşüm tesislerinin yetkili kurumlardan ruhsat ve izin alması zorunluyken kaç tesisin bu gerekliliği yerine getirdiği ve kaçının ruhsatsız faaliyet gösterdiğinin belirsiz olduğu belirtilen raporda, “Ruhsatlar, sağlık risklerini sınırlandıracak çevre ve iş sağlığı standartlarına uyulmasını gerektirmekte. Ruhsatlı tesisler için çevre, iş sağlığı ve işgücü denetimleri genellikle çevre ve sağlık koşullarını yeterince incelememekte” denildi.

Türk hükümetine öneriler

Raporda Türk hükümetine geri dönüşümün insan sağlığına zararının önlenmesi ve tek kullanımlık plastik tüketiminin azaltılması tavsiye edildi.

Ayrıca bakanlıklardaki ilgili yetkililerin, plastik atık geri dönüşümünün halk ve çevre üstündeki etkisini azaltacak önlemlerin uygulanmasında yerel topluluklarla, sivil toplumla ve üniversitelerle işbirliği yapmasının sağlanması tavsiyesinde bulunuldu.

Raporun öneriler kısmında yerli plastik sektörünün iklime olan etkilerinin Türkiye’nin 2053 net sıfır hedefine uygun olarak gözden geçirilmesi, kimyasal madde içerikleri konusunda şeffaflığı arttıracak ve zararlı kimyasalları sınırlayacak politika ve uygulamaları desteklenmesi çağrısı yapıldı.

VOA tarafından geçilen ”Plastik Geri Dönüşümü Halk Sağlığına Zarar Veriyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ”Plastik Geri Dönüşümü Halk Sağlığına Zarar Veriyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ”Plastik Geri Dönüşümü Halk Sağlığına Zarar Veriyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.