DOLAR

32,3274

0.23%
EURO

35,1585

0.07%
ALTIN(gr)

2.297,74

0,90%
BİST 100

9055.75

0,90%

Piyasaya yapılan müdahale enflasyona etkisinin yüksek olmadığını gösterdi

ABONE OL
22:38 - 05/03/2019 22:38
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tanzim Satış merkezleriyle piyasaya yapılan müdahalenin 2019 Şubat ayı enflasyon rakamlarına etkisinin yüksek olmadığını gösterdi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdi.
Enflasyonun beklentilerin oldukça altında kalarak olumlu sürpriz yapmasında fiyat artışları ertelenen ürünlerin ve piyasadaki sert durgunluğunda etkisinin olduğunu belirten Çetin, ”Ekonomide büyüme, enflasyon, kur ve faiz cephesinde olumlu değişim için tek çözüm yolu güven yaratacak köklü yapısal reformların başlatılmasıdır” dedi.

2019 Şubat ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 0,16, Yurtiçi ÜFE’de yüzde 0,09 olarak açıklandığını anımsatan Davut Çetin, yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 19,67, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 29,59 olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Enflasyonda frenleyici etkinin giyimden, artırıcı etki sağlık, eğitim ve gıdadan geldiğine dikkat çeken ATSO Başkanı Çetin, şunları kaydetti.

”Rakamlar detaylı incelendiğinde, enflasyona olumlu desteğin giyim indirimlerinden geldiği, ev eşyası, elektrik, doğal gaz gibi konut grubu kalemlerinde fiyatların yatay seyirde kaldığı, gıda fiyatlarının yüzde 0.9 artışla enflasyonu artırıcı yönde katkı yaptığı anlaşılmaktadır. Gıda fiyatlarında artışın büyük oranda narenciye ve sebze fiyatlarından kaynaklandığını görüyoruz. Mandalina, portakal, nar, muz, marul, salatalık, patates gibi ürünlerde fiyat artışları devam ederken, domates, kuru soğan, patlıcan, elma gibi ürünlerde fiyat düşüşü enflasyonda yavaşlamaya olumlu katkı yapmıştır. Bu çerçevede piyasaya müdahalelerinin etkisinin yüksek olmadığını söyleyebiliriz. Ayrıca, et ve süt ürünlerinde fiyatlar değişmemiş, hatta baz etkisinden dolayı önceki yıl fiyatlarında kalmıştır.”

DÖVİZDE İSTİKRAR
Dövizde istikrarın korunması halinde enflasyonun yüzde 16 düzeyine inebileceğini vurgulayan Çetin, açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

”Enflasyonun beklentilerin oldukça altında kalarak olumlu sürpriz yapmasında kuşkusuz, fiyat artışları ertelenen ürünlerin ve daha önemlisi piyasadaki sert durgunluğun da etkisi bulunmaktadır. Enflasyonun yıl sonuna doğru, döviz kurunda istikrar korunduğu ve yönetimli fiyatlar çok artmadığı takdirde baz etkisiyle birlikte yüzde 16 düzeyine gelmesi beklentiler dahilindedir. Şubat ayındaki sürpriz sonuçta piyasa durgunluğunun etkisi bu nedenle dikkatle izlenmesi gereken önemli bir konudur. Ekonomide diğer göstergeler ve Odamız tarafından yapılan anket çalışmaları da durgunluğun ciddi boyuta ulaştığını göstermektedir. Durgunluğun aşılması noktasında en önemli husus ise tüketici ve yerli ve yabancı yatırımcı güveninin güçlenmesidir. Bunun için ekonomi yönetiminde kararlılık, şeffaflık ilkeleriyle açık iletişim öncelikli olmalıdır. Kısa dönemde ekonomide büyüme, enflasyon, kur ve faiz cephesinde olumlu değişim için tek çözüm yolu, büyük bir güven yaratacak köklü yapısal reformların başlatılmasıdır. Seçim sonrasındaki süreçte yapısal reform adımlarının ivedilikle, geniş bir uzlaşı ile atılması son derece önemli olacaktır.”

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.