Petrol Zengini Venezuela’da Yakıt Kuyrukları

Petrol Zengini Venezuela’da Yakıt Kuyrukları

ABONE OL
01:11 - 14/04/2020 01:11
Petrol Zengini Venezuela’da Yakıt Kuyrukları
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Venezuela dünyanın en zengin petrol rezervlerine sahip ülkesi olmasına rağmen ülkede bir süredir benzin problemi yaşanıyor.

Uzmanlar, karantinadan önce günlük 120 bin varil olan benzin arzının bugün 6 bin varile kadar düştüğünü ifade ediyor. Bu, Venezuela’da trafikteki 2 milyon aracın her biri için günlük sadece yarım litre benzin anlamına geliyor. Bugün, ülkedeki benzin istasyonlarının çoğu kapalı, açık olanlarda da kilometrelerce kuyruk yaşanıyor.

Petrol ihracatçısı bir ülkede nasıl oluyor da benzin bulunamıyor?

Bir ülkede çıkarılan ham petrolün akaryakıt haline dönüştürülebilmesi için rafinerilerde bir dizi işlemden geçirilerek ayrıştırılması gerekiyor.

Venezuela’da petrolün sahibi olan devlet, bu rafinerilere sahip olsa da petrolün arındırılması amacıyla gerekli bileşenler, kimyasallar ve yedek parçalar ülkede üretilmediği için bunları ithal etmek zorunda. Hükümet, ABD yaptırımlarından dolayı tedarikçi şirketlerin Venezuela’ya satış yapmadığını ve bu yüzden de rafinerilerde üretim yapılamadığını iddia ediyor.

Hükümet yaşanan benzin sorununu bir süredir özellikle Rus Rosneft şirketinden, ham petrol karşılığı hazır benzin alarak çözüyordu, ancak Trump yönetiminin Şubat ayında Rosneft’i de yaptırım uygulanan şirketler listesine alması üzerine, şirket geçtiğimiz haftalarda Venezuela’yı terk etti ve ülkede benzin sorunu artmaya başladı.

Son haftalarda benzin istasyonları asker ve polisler tarafından denetim altında tutuluyor ve sadece sağlık ve gıda sektöründe faaliyet gösterenlerin ve belirli devlet kurumlarında çalışanların benzin almasına izin veriliyor.

Yaklaşık 4 haftadır karantina uygulanan Venezuela, rapor edilen 175 vaka ve 9 ölümle salgından en az etkilenen Latin Amerika ülkelerinden biri, ancak ülke, Latin Amerika Sağlık Örgütü tarafından yaşadığı ekonomik kriz ve kırılgan sağlık sistemi nedeniyle bölgenin en riskli ülkelerinden biri olarak gösteriliyor.

Yaşanan benzin sorunu da her şeyden önce sağlık personellerinin işyerlerine ulaşımını olumsuz etkiliyor. Sağlık Emekçileri Sendikaları bazı eyaletlerde işlerine gidemeyen sağlıkçıların yüzde 80’i bulduğunu iddia ediyor. Ayrıca ülkede bir süredir yaşanan elektrik kesintilerinden etkilenen birçok hastanenin jeneratörü benzinle çalışıyor.

Diğer bir hayati konuysa gıda üretimi ve dağıtımı. Venezuela’da birçok çiftçi sulama yapmak için benzinle çalışan sondaj makineleri kullanıyor. Çiftçi örgütleri haftalardır sulama yapamayan ya da tarlalarına gidemeyen tarım üreticilerinin olduğunu söylüyor. Birçok bölgede benzinin karaborsaya düşmesi fiyatların artmasına neden oluyor.

Yaşanan benzin kıtlığı ülkedeki tedarik zincirinden güvenliğe ve sağlık hizmetlerine erişime kadar hayatı birçok anlamda olumsuz etkiliyor. Karantina koşullarının yarattığı zorluklara bir de ulaşım sorununun eklenmesi Venezuela’da hem gündelik yaşamı hem de Corona virüsüne karşı mücadeleyi gün geçtikçe daha da zorlaştırıyor.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.