Pelosi’nin Ardından Çin Askeri Tatbikat Başlattı

Pelosi’nin Ardından Çin Askeri Tatbikat Başlattı

ABONE OL
11:45 - 04/08/2022 11:45
Pelosi’nin Ardından Çin Askeri Tatbikat Başlattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretinden bir gün sonra adanın etrafında askeri tatbikat başlattı.

Çin devlet televizyonu CCTV, gece yarısı başlayan ve adayı çevreleyen askeri tatbikatın Pazar gününe kadar süreceğini duyurdu. Tatbikat, Tayvan’ın etrafındaki 6 bölgeyi kapsıyor.

Tayvanlı yetkililer, tatbikatın Birleşmiş Milletler kuralları ile ülkenin toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini, serbest hava ve deniz seyrüseferine doğrudan bir meydan okuma olduğunu söyledi.

Tayvan’ın iktidardaki Demokratik İlerleme Partisi, tatbikatın “sorumsuzca ve gayrimeşru olduğunu” bildirdi.

Tatbikatı şiddetle kınadığını ifade eden Tayvan kabine sözcüsü ise, savunma bakanlığı, dışişleri bakanlığı ve başkanlık ofisinin web sitelerinin bilgisayar korsanları tarafından saldırıya uğradığını söyledi.

Tayvan Savunma Bakanlığı ise, Çin’i uyarmak için dün gece insansız hava uçaklarını kaldırdığını ve bu uçakların Çin’e yakın Kinmen adaları üzerinde uçtuğunu açıkladı.

Tayvan ordusu Kinmen Savunma Komutanlığı’ndan Tümgeneral Chang Zone-sung Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “Uyarıda bulunmak ve onları uzaklaştırmak için hemen işaret fişekleri attık. Ondan sonra geri döndüler. Bizim yasak bölgemize girdiler ve bu yüzden onları dağıttık” dedi.

Çin, Tayvan’ın kendi toprağı olduğunu iddia ediyor.

Devlet televizyonu CCTV’nin haberine göre Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pelosi’nin Tayvan ziyaretini “ABD’nin sorumsuz ve son derece mantıksız bir eylemi” olarak nitelendirdi.

Kamboçya’nın Phnom Penh kentinde düzenlenen Güneydoğu Asya dışişleri bakanları toplantısında konuşan Wang, “Çin’in krizi önlemek için azami diplomatik çaba gösterdiğini ancak temel çıkarlarının zarar görmesine asla izin vermeyeceğini” söyledi.

Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti, ABD’den ada ülkesine son 25 yılda giden en üst düzey ziyaret olmuş ve Çin’in tepkisini çekmişti. Pelosi ziyaretinde, ülkesinin Tayvan’la dayanışma içinde olduğu mesajını vererek, “Çin’in öfkesinin dünya liderlerinin Tayvan’a seyahat etmesini engelleyemeyeceğini” vurgulamıştı.

Çin, ABD’li yetkililerin Tayvan’a yaptığı ziyaretleri adadaki bağımsızlık yanlısı kampa cesaret verici bir sinyal olarak görüyor. Tayvan, Çin’in egemenlik iddialarını reddediyor ve adanın geleceğine yalnızca Tayvan halkının karar verebileceğini söylüyor.

VOA tarafından geçilen Pelosi’nin Ardından Çin Askeri Tatbikat Başlattı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Pelosi’nin Ardından Çin Askeri Tatbikat Başlattı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Pelosi’nin Ardından Çin Askeri Tatbikat Başlattı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.