Pelosi Tayvan’ın Ardından Güney Kore’de

Pelosi Tayvan’ın Ardından Güney Kore’de

ABONE OL
17:14 - 04/08/2022 17:14
Pelosi Tayvan’ın Ardından Güney Kore’de
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve beraberindeki Kongre heyeti, Çin’in tepkisini çeken Tayvan ziyaretinin ardından Güney Kore’ye geçti. Amerika’nın önde gelen müttefiklerinden olan Güney Kore’de ABD’nin 28 bin 500 askeri bulunuyor.

Güney Kore Ulusal Meclisi Başkanı Kim Jin Pyo ve parlamentonun diğer üyeleriyle görüşen Pelosi, bir saat süren toplantının ardından 1950 ile 1953 yılları arasındaki Kore Savaşı döneminde pekişen ikili ilişkilere, ilişkileri derinleştirmek için süren yasama çabalarına değindi ancak Tayvan ziyaretinden ya da Çin’in tepkisinden doğrudan söz etmedi.

Pelosi ve Güney Kore Meclis Başkanı’nın görüşmesinin ardından ortak açıklama yayınlandı. Açıklamada iki siyasetçi, Kuzey Kore’nin artan nükleer ve füze tehditleri konusunda kaygılarını dile getirdi.

Açıklama metninde, ”Kuzey Kore’nin nükleer güçten arındırılması ve barışın sağlanması için iki hükümetin güçlü caydırıcılığa dayanan uluslararası işbirliği ve diplomatik diyalog için çalışma çabalarını destekleme konusunda fikir birliğine vardık” denildi.

Pelosi düzenlediği basın toplantısında Kim’le bölgesel güvenlik, ekonomi ve iklim konularında işbirliğini arttırmanın yollarını ele aldıklarını belirtti.

Pelosi’nin günün ilerleyen saatlerinde Kuzey ve Güney Kore arasında sıkı şekilde korunan sınırın yakınındaki Ortak Güvenlik Bölgesi’ni ziyaret edebileceği de açıklandı.

Ziyaretin hayata geçirilmesi durumunda Pelosi, eski Başkan Donald Trump’ın ardından bölgeyi ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili olacak. Trump 2019’da burada Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’la biraraya gelmişti.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol bu haftaki seyahat programının yoğunluğu nedeniyle Pelosi ile biraraya gelemedi; ancak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kim Tae-hyo’nun yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı’nın Pelosi ile 40 dakika telefonda görüştüğü ve iki ülke arasındaki küresel stratejik ittifakı güçlendirmek için ABD Kongresi’yle yakın işbirliği taahhüdünde bulunduğu belirtildi.

Güney Kore basını ise Yoon’un Pelosi ile birebir görüşmeye Çin’i kızdırmamak için çekimser yaklaşıyor olabileceği iddiasını gündeme getirdi. Pelosi’nin Tayvan ziyaretine tepki gösteren Çin bölgede askeri tatbikat başlatmıştı.

Pelosi, Asya seyahati kapsamında Singapur ve Malezya’yı da ziyaret etmişti. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı’nın Güney Kore’den sonraki durağının ise Japonya olması bekleniyor.

VOA tarafından geçilen Pelosi Tayvan’ın Ardından Güney Kore’de haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Pelosi Tayvan’ın Ardından Güney Kore’de haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Pelosi Tayvan’ın Ardından Güney Kore’de haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.