DOLAR

32,3185

0.2%
EURO

35,1225

-0.03%
ALTIN(gr)

2.294,65

0,77%
BİST 100

9049.9

0,77%
Pandeminin turizme etkileri Türkiye ekonomisine yansıyor

Pandeminin turizme etkileri Türkiye ekonomisine yansıyor

ABONE OL
23:29 - 04/08/2020 23:29
Pandeminin turizme etkileri Türkiye ekonomisine yansıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Pandeminin özellikle turizmde yol açtığı daralmanın sadece Antalya ve bölge ekonomisini değil, cari açık ve kur baskısı kanalıyla tüm Türkiye ekonomisini olumsuz etkilediği belirtildi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, TÜİK’in 2020 Temmuz ayı enflasyon rakamlarını  değerlendirdi.

Ertelenmiş talep ve kredi destekli talep canlanmasının enflasyona yansıdığını belirten Çetin, ”Pandeminin sektör, ürün ve il bazında arz ve talep dengelerini değiştirdiğini görüyoruz. Önümüzdeki süreçte ekonomi çarklarının daha sağlıklı dönmesi için desteklerin il, sektör, hatta ürün bazında farklılaşması gerekiyor” dedi.

Talep canlanmasının fiyat artışlarında etkili olduğunu ifade eden Çetin, şunları kaydetti.

”Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artışlar yüzde 2,44 ile ulaştırma, yüzde 2,39 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 2,38 ile ev eşyası gruplarında görüldü. En yüksek düşüşler yüzde 3,48 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 1,28 ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında gerçekleşmiştir. Yıllık bazda enflasyonda en yüksek artış sırasıyla yüzde 21,90 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 21,78 ile alkollü içecekler ve tütün ve yüzde 14,17 ile sağlık gruplarında görülmüştür. Tüketici fiyatlarında ertelenmiş talebin devreye girmesi ve kredi destekleriyle talep canlanmasının özellikle ulaştırma ve dayanıklı mal grubundaki fiyat artışlarında etkili olduğunu göstermektedir.”

-Üretici üzerindeki enflasyon baskısı devam ediyor

Yİ-ÜFE verilerinin, üretici üzerindeki maliyet enflasyonu baskısının devam ettiğini gösterdiğine dikkat çeken Çetin, diğer taraftan kur artışı ve petrol fiyatında yükselişin hem tüketici hem üretici enflasyonunu etkilediğini vurguladı.

-Pandeminin turizme etkileri Türkiye ekonomisine de yansıyor

ATSO Başkanı Davut Çetin, pandeminin özellikle turizmde yol açtığı daralmanın sadece Antalya ve bölge ekonomisini değil, cari açık ve kur baskısı kanalıyla bütün Türkiye ekonomisini olumsuz etkilediğini belirtti. Çetin, şöyle devam etti.

”Covid-19 pandemisi sektör, ürün ve il bazında arz ve talep dengelerini değiştirmiş ve asimetrik etkiler yaratmıştır. Bazı sektörler yüksek talep artışlarıyla karşılaşırken, turizm ve turizme bağlı sektörlerde il, hatta ilçelere göre ciddi talep daralmaları devam etmektedir. Kredi destekleriyle yüksek talep artışı gerçekleşen, fakat üretimin aynı düzeyde artmadığı sektörler maliyet artışlarını fiyatlara daha hızlı yansıtabilmektedir. Buna karşılık, tarım sektörü başta olmak üzere bazı sektörlerde maliyet artışları fiyat artışlarının üzerinde kalmaktadır.”

KDV ve kira stopajı indirimlerini olumlu bulduğunu anlatan Çetin, sözlerini şöyle tamamladı.

”Ekonomide çarkların daha sağlıklı dönmesi için desteklerin il, sektör, hatta ürün bazında farklılaşması düşüncemiz geçerliliğini koruyor. Bayram öncesinde ilan edilen KDV ve kira stopaj indirimi gibi önlemler uzun zamandır ısrarla üzerinde durduğumuz önlemlerdi. Bu tür vergi indirimleri maliyetlerin ve enflasyonun kontrolü ile sektörlerin desteklenmesi açısından yararlı olacaktır. Bu tür seçici önlemlerin geciktirilmeden genişletileceğini ümit ediyorum.”

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.