PANDEMİ ÇOCUKLARI

ABONE OL
14:27 - 02/04/2021 14:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da seksen ve yetmiş yaş üstüne aşı yapıldı. Acil servislerde yaşlılarda Korona virüs hasta ve ölüm oranları düştü. Fakat on altı kırk dokuz yaş arasında hastalık artıyor. Virüsün değişime uğraması ve daha hızlı bulaşması, başta doktorlar olmak üzere, uzmanları endişelendiriyor.

Dikkat yaşlıları kurtarmaya verilince, çocuklar ihmal edildi. Henüz çocuk ve gençler için aşı bulunmadı. Şu anda var olan aşılar on altı yaş itibariyle etkili.

Yavaşlayan hayat, her yerin hatta yuva ve okulların dahi kapanması minikleri yalnızlığa mahkûm etti. Yalnızlık da onları hasta ediyor.

Çocuk doktorları alarm zili çalıyor, küçüklerin sessiz çığlıklarını duyurmaya çalışıyorlar.

Televizyon, cep telefonu ve yeme alışkanlıklarını negatif etkiledi. Düzenli yemek saatleri yerini atıştırmaya bıraktı. Yanlış beslenme çocukların aşırı şişmanlamalarını sağlıyor.

Evde kaldığı sürede az hareket etmesi hastalıkları hızlandırıyor. Fiziki hastalıkların yanında psikolojik hastalıkları artırıyor.

Altını ıslatma, ishal ve kabızlık görülüyor. Ruhsal hastalıkların başında davranış bozuklukları geliyor. Ağlama ve inat etme nöbetlerine sebep oluyor.

Evde kalınan zamanda, doktor muayenelerinde bulaştırma korkusu nedeniyle doktora geç gidilmesi, hastalığı ilerletiyor, tedaviyi zorlaştırıyor.

Federal Almanya Maliye Bakanı, firmalara evde internet aracılığı ile çalışma önerdi. Bu nedenle veliler evde çalışıyor, böylece çocuklarına zaman ayırma zorlaşıyor. Küçüklerin üstünde kontrol kalkınca televizyon, cep telefonu ve internette geçirilen zaman uzuyor ve göz bozukluğuna zemin hazırlıyor.

Çocuk doktorları hemen önlem alınmazsa, gelecek toplumu sağlıksız olacak, uyarısını tekrarlıyorlar. Çocukların iyi beslenme, tahsil yapma, huzurlu aile hayatı gibi temel hakları korunmalıdır.

Federal Almanya Aile Bakanı, ailede kadın ve çocuğa yapılan şiddetin arttığını sebep göstererek, yuva, kreş ve okulların açılmasını sık sık dile getiriyor. Bu arada öğretmenlerin sağlığı düşünülmedi.

İyi ki sosyal medya var, halkın sesi duyuldu. Paskalya Bayramı tatilinde öğretmenlere aşı yapılması kararlaştırıldı. Devlet memuru öğretmenlere grev yapma yasağı var. Bazı eyaletlerde ücretli memur öğretmenler derse girmeme kararı almak istiyor. Amerika’da aşı olmadan öğretmenler çalışmaya zorlanmıyor.

Büyük anne ve babaları görememe yalnızlığı da çocuklarda ruhsal sorun yaratıyor. Onlara masal anlatan nine ve dedeleri var, ama pandemide ulaşılmıyor.

Alınacak önlemler şöyle sıralanabilir:

  1. Küçüklerin hareket etmesini sağlamak. Bunun için televizyon ve sanal yayınlar spor saatleri ayarlıyorlar.
  2. Yetişkinler çocukların önünde kavga etmemeli.
  3. Mümkün olduğu kadar ekranda uzun zaman kalmasını engellemeli, kitap okuma ve mektup yazma gibi uğraşılar teşvik edilmeli.
  4. Sosyal ilişkiler sanal alemde korunmalı, bilhassa büyük anne ve babaları ihmal etmemeli.
  5. ARD alfa gibi kaliteli yayın yapan TV kanalları sınıflara göre ders veriyorlar. Televizyonu okul gibi değerlendirmeli.
  6. Çocukları pandemi döneminde iyi korumalıyız. Çocuk ve gençler insanlığın geleceğidir. Son araştırmalar çocukların yedi yaşına kadar eşit paylaşım ve adalet duygulara doğal olarak var olduğunu gösteriyor. O halde onlardan yetişkinlerin öğreneceği çok şey var.

Küçükler açık olarak ifade edemezler. Pandemi döneminde, anne ve babayı kaybetme korkusu zihinde kalıcı bir ruh etkisi yapıyor. Anne baba ve büyük anne babaları aşı olduktan sonra miniklerde bir rahatlama görülüyor.

Sağlık, sosyal, politika bilim insanları uyarıyor. Zengin Batı ülkeleri aşı yaptırsa bile, diğer yoksul ülkelerde değişime uğrayan virüs hastalığı bulaştırmaya devam edecek.

Tedavi küresel olmadıkça, virüsün kökü kurutulamaz. Kapitalist ekonomi zengin ve yoksul farkını pandemide daha belirgin yaptı.

Dar evde oturan kalabalık ailelerde çocukların hasta olması kaçınılmaz. Evinde internet kullanma imkânı olmayan öğrenciler öğrenimde çok zaman kaybediyorlar.

Yoksul ailede büyüyen çocuklara yardım eden kuruluşlar, pandemiye rağmen çaba gösteriyorlar.

Evet bu günlerde geçecek, ama pandeminin kalıcı yan etkilerini sağ kalanlar görecek.

Sağlıkla kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey

Bu konuda okuduğum makale:

Anna von Stefenelli, Pandemie, die Hilferufe der Jüngsten, Berliner Abendblatt Nr. 11, 20. März 2021, S. 5

www.abendblatt-berlin.de

 

 

 

 

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.