Pamfilya'nın başkenti antik Perge'nin yarısı benim

Pamfilya'nın başkenti antik Perge'nin yarısı benim

ABONE OL
02:25 - 09/08/2019 02:25
Pamfilya'nın başkenti antik Perge'nin yarısı benim
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya’nın Aksu ilçesinde yaşayan 56 yaşındaki emlakçı iki çocuk babası Ayhan Öngel, içinde tahrip edilmiş kabartma heykellerin bulunduğu 13 bin seyirci kapasiteli tiyatro, hamamlar, agora, 12 bin seyirci kapasiteli spor oyunlarının yapıldığı stadyum, su kanalları ve birçok yapısıyla ayakta kalmayı başaran, kazıları halen devam eden Antik Perge kentinin de yer aldığı bölgenin 43 bin 375 metrekarelik alanın mirasçısı olduğunu söyledi.

Barbaros mahallesinde yer alan bu alanın hayatta olan annesi 75 yaşındaki Fatmaana’nın anneannesi Gülsüm Günebakan’ndan miras kaldığını belirten Öngel, gençlik dönemlerinde Türkiye’nin ünlü arkeologlarından Jale İnan ve Haluk Abbasoğlu yönetiminde Perge kazılarında çalıştığını kaydetti.

Devletin 1. derece arkeolojik SİT alanında kalan kendilerine ait tapulu 43 bin 375 metrekare alanın kamulaştırılarak istimlak edildiğini ifade eden Öngel İstimlak edilen bu alanın 18 mirasçı bulunduğunu ifade etti.

Kamulaştırma bedellerinin hem belirlenmediğini hem de hiç ödenmediğini öne süren Öngel, ”8-10 yıldır istimlak bedellerinin ödenmesi için uğraşıyorum. Ancak bugüne kadar bir sonuç alamadım. Sürekli tarafımıza (Ödenek yok) diyorlar. Birçok hikâye sunuyorlar” dedi.

İstimlak bedeli ödenmeyen bu tapulu arazileri ekemediklerini ifade eden Ayhan Öngel, şöyle konuştu.

”Hem istimlak bedelimizi ödemiyorlar hem de arazilerimizi ekmeye izin veriyorlar. 40-45 yıl önce benim çocukluğumda arazilerimizi ekiyorduk. Arazimize gitmek için Perge Antik kentin içinden geçmek için de giriş parası istiyorlar. Zaman zaman Perge Antik kentindeki müze görevlileriyle tartışıyoruz. İstimlak edilen arazimiz üzerinde antik kilise ile sarnıçlar var. Eğer istimlak bedelleri zamanında ödenseydi belki o parayla kendimize bir şeyler yapabilirdik.”

ANTİK KENTLER İÇİNDE ÖZEL MÜLKLER VAR

Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü üst düzey yetkilileri, konu hakkında açıklama yapma yetkisinin bakanlıkta olduğunu, bunun için bilgi veremeyeceklerini dile getirdiler.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, antik kentler içinde tapulu özel mülkler bulunduğunu doğrularken, Perge antik kentinde Çobanlar ve Ceylanlar mahallerinde yapılan kamulaştırmaların uzun zaman aldığını belirttiler. Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili de şunları kaydetti.

”Perge antik kenti çok büyük bir alan. Devlet elindeki olanaklar içinde kamulaştırma yapıyor. Türkiye sadece Perge’den ibaret değil. Birçok yerde kamulaştırma yapılıyor. Olanaklar içinde zamanla istimlak bedelleri ödenmeye çalışılıyor.”

VALİ İLE GÖRÜŞME

Ayhan Öngel 201 Perge Yılı etkinliklerinde Perge’de incelemelerde bulunan Antalya Valisi Münir Karaloğlu’na da sorunlarını aktarmıştı. Öngel, bu süre içinde yine de sonuç alamadığını kaydetti.

PERGE:

Antik çağlarda Pamfilya bölgesinin başkenti olan Perge antik kenti, Hitit imparatorluğu, Büyük İskender, Bergama Kralları II. ve III. Attalos’a ev sahipliği yapmış, Truva Savaşlarının izini taşıyor.

Perge aynı zamanda Plancia Magna’nın antik çağda dünyanın ilk kadın belediye başkanı olduğu döneminin en güzel mimari örneklerinin yaşandığı ve bugün kazıların devam ettiği bir antik kent.

UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer alan ve tarihi Tunç Çağı’na kadar inen Perge Antik Kenti, Geç Klasik, Helenistik ve ağırlıklı olarak Roma İmparatorluk dönemleri bağlamında planlama açısından önem taşıyan bir kent.

Kazılarına ilk olarak 1950’li yıllarda başlanan ve bugüne kadar yüzde 25 seviyesine ulaşılan Perge Antik Kenti, tarihi varlıkları ve büyüklüğüyle dünyada ayakta kalmış en büyük ve önemli antik kentlerden biri olarak biliniyor.

Pamfilya Bölgesine başkentlik yapan Perge’nin içinde yer alan akropolisin Tunç Çağı döneminde kurulduğu düşünülüyor.

Helenistik dönem boyunca Perge, eski dünya içerisindeki en zengin ve güzel şehirler arasında sayılıyor. Ayrıca Yunan matematikçi Pergeli Apollonius’un memleketi olarak biliniyor.

PERGE’DE ÖNEMLİ KALINTILAR

Tiyatro: Cavea (Seyirci oturma yerlerinin bulunduğu alan), Orkestra ve Scene (Sahne) olmak üzere üç ana bölümden oluşur. 13 bin seyirci kapasiteli olan tiyatroda gladyatör ve vahşi hayvan dövüşleri yapılmış.

Stadyum: Perge Stadyumu antik dünyadan günümüze kalmış en iyi stadyumlardan biridir. Stadyumun M.S. 1. yüzyılın ikinci yarısında yapılmaya başlandığını söylemek mümkündür. Yaklaşık 12 bin kişiliktir.

Agora: Şehrin ticari ve politik merkezidir. Ortadaki avlunun etrafında çepeçevre dükkânlar vardır. Bazı dükkanların tabanı mozaikle kaplıdır.

Sütunlu Cadde: Akropol eteğinde çeşme(nympheum) ile yerleşim arasında uzanır. Ortasında 2 m. genişliğinde bir su kanalı caddeyi ikiye ayırır.

Helenistik Kapı: Helenistik surun doğuda, batıda ve güneyde olmak üzere üç kapısı vardır. Güneydeki bu kapı, avlulu kapı türüne girmektedir. M.Ö. 2. yüzyıla tarihlenen Helenistik kapı, çağın savunma anlayışına dört katlı iki yuvarlak kuleyle korunan ve oval avlulu bir plana sahip anıtsal bir yapıdır.

Güney Hamamı: Kentin en iyi korunmuş yapılarından biri olan Güney Hamamı, Pamfilya Bölgesindeki benzerleriyle karşılaştırıldığında büyüklüğü ve anıtsallığı ile dikkat çeker. Soyunma, soğuk banyo, ılık banyo, sıcak banyo, beden hareketleri(palaestra) gibi farklı işlevlere ayrılmış mekanlar yan yana sıralanmış ve hamama gelen kişinin bir mekândan diğerine geçerek hamam kompleksinden yararlanması sağlanmıştır.

Bazı mekanların tabanının altındaki ısıtma sistemi günümüzde görülebilir. Perge Güney Hamamı, M.S. 1. yüzyıldan 5. yüzyıla kadar uzanan farklı evrelere ait inşaat, değişiklik ve ekleme faaliyetlerini yansıtmaktadır.

Perge’deki diğer yapılar arasında nekropol, surlar, gymnasium, anıtsal çeşme ve kapılar yer alıyor.

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.