DOLAR

32,3703

0.15%
EURO

34,9728

-0.31%
ALTIN(gr)

2.323,96

0,21%
BİST 100

9079.97

0,21%
Pahalılık Kadın Ekonomisini Vurdu

Pahalılık Kadın Ekonomisini Vurdu

ABONE OL
20:37 - 06/11/2022 20:37
Pahalılık Kadın Ekonomisini Vurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Aile ekonomilerine katkı sunmak amacıyla 5 kadının Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kurduğu kooperatif ekonomik krizin kurbanı oldu. Bir yıl üretim yapamayan kadınlar bu yıl cevizli sucuk üretmeye başladı. Ancak talep olmaması kadınların umudunu kırıyor.

Lice ilçe merkezinin yakınlarındaki bağlarda kurulan kazanlarda üzüm suyu kaynatılıyor. Bir grup kadın kazanın başında suyu kontrol ederken, diğerleri de ipe ceviz diziyor. Bu manzarayı bugünlerde bölgenin birçok yerinde görmek mümkün.

Birçok aile kendi ihtiyaçları için yaparken, Lice Kadın Kooperatifi üyeleri kadınlara gelir sağlamak amacıyla sucuk üretmeye başladı. 2019 yılında beş kişi ile yola çıkan kadınlar ilk zamanlarda hayatlarından memnundu. Kooperatifin üye sayısı gittikçe arttı. Ancak ülkede son yıllarda kötüleşen ekonomi kadınları da olumsuz etkiledi.

Fiyatlardaki istikrarsızlık nedeniyle bir yıl üretim yapamayan kadınlar bu yıl ceviz sucukla işe başladı. Yörenin çokça talep gören yerel ürünlerinden olan sucuk kadınlara da gelir umudu oldu.

İlçe merkezine yakın bir bağda üretime başlayan kadınlar cevizli sucuk üretmek için günlerce uğraşıyor.

Topladıkları üzümlerin suyu sıkılıyor, üzüm suyu kaynatılıyor, ipe dizilen cevizler kaynayan suya batırılıyor. Daha sonra güneşte kurumaya bırakılan sucuklar, birkaç kez daha kaynamış üzüm suyuna batırılıyor.

Bu işlemler zor görünse de kadınlar için asıl zorluk, ürünlerin pazarlanması. Kadınlar, ekonomik kriz nedeniyle artık insanların eskisi gibi cevizli sucuğa ilgi göstermediği görüşünde. Kadınların umudu ürünleri satarak, kazandıkları parayla, kış ihtiyaçlarının en azından bir bölümünü karşılamak.

VOA tarafından geçilen Pahalılık Kadın Ekonomisini Vurdu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Pahalılık Kadın Ekonomisini Vurdu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Pahalılık Kadın Ekonomisini Vurdu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.