Özoğuz: Almanya göç ülkesi olduğunu geç kabul etti

Özoğuz: Almanya göç ülkesi olduğunu geç kabul etti

ABONE OL
23:56 - 09/11/2022 23:56
Özoğuz: Almanya göç ülkesi olduğunu geç kabul etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’nın Başkenti Berlin`de Göçmen Ekonomisi Derneği “İş dünyasında ve siyasette çeşitlilik ve katılım” konulu bir panel düzenledi.

Panelde konuşan Federal Meclis Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz, göçmen kökenlilerin kamu kurumlarında çalışması için özendirilmesi ve cazip hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Özoğuz, özel işletmelerde ise göçmen kökenli çalıştırmanın ticari açıdan da avantajlar sağlayacağını belirtti.

Başkent Berlin’de yaklaşık 10 yıldır faaliyetlerini sürdüren ve başkanlığını Nihat Sorgeç’in yaptığı Göçmen Ekonomisi Derneği (VMW- Verband der Migrantenwirtschaft), BWK Meslek Eğitim Merkezi şömine başı salonunda yaklaşık 50 kişinin katılımıyla “İş dünyasında ve siyasette çeşitlilik ve katılım” konulu bir panel düzenledi.

Berlin Eyalet Parlamentosu’nun eski Sağlık, Bakım ve Eşitlik Senatörü Dilek Kalaycı’nın moderasyonunu üstlendiği panelin konuğu Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Meclis Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz’du.

Toplantının kısa bir acılı konuşmasını yapan Nihat Sorgeç, Almanya’da yaşayan göçmen kökenlilerin oranının, kamu kurumlarına yansımadığını ve buralarda yeteri kadar göçmen kökenli personel bulunmadığını söyledi.

Kalaycı sunumuna başlarken siyasete giren göçmen kökenli iki kadın olarak Aydan Özoğuz ve kendi yaşam hikayesi arasındaki paralelliklere dikkat çekti. Zaman zaman kişisel yaşamından da örnekler veren Aydan Özoğuz, iki dilli büyümenin bir avantaj olduğunu ifade ederek; Almanya’da kamu kurumlarında göçmen kökenli personel konusunda bölgesel farklılıklar olduğunu belirtirken, Hamburg polisinin erken dönemde kapılarını göçmen kökenli gençlere açtığını ifade etti.

Özoğuz, göçmen kökenlilerin kamu kurumlarında çalışması için özendirilmesi ve cazip hale getirilmesi gerektiğini kaydetti. Özel işletmelerde ise göçmen kökenli çalıştırmanın ticari açıdan da avantajlar sağlayacağını kaydeden Aydan Özoğuz, kota uygulaması konusunda ise kendisinin de geçmiş dönemlerden beri dikkatli davrandığını kaydetti.

Almanya’nın göç ülkesi olduğunu geç kabul ettiğine değinen Özoğuz, Amerika’da büyüyen kuzenlerinden örnekler vererek, onlarla buluştuğumuz zaman ‘biz Amerikalıyız ‘derlerdi. Ve toplum da onları Amerikalı olarak kabul ederdi. Almanya’da ise bizler önce yabancıydık. Sonra göçmen kökenli olduk. Hatta “göçmen kökenli olmakla bir kademe atladık” diyerek buna sevindik. Ancak sizin kendinizi nasıl hissettiğiniz kadar toplumun da sizi nasıl kabullendiği önemli “şeklinde konuştu.

Daha sonra kendisine sorulan katılımcı sorularını yanıtlayan Federal Meclis Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz, Hürriyet Gazetesi Berlin Bürosu şefi Ahmet Külahçı’nın, “Siyasette dışlanma yaşadınız mı? “ şeklinde sorusu üzerine, AfD eski Bakanı Alexander Gauland’ın, kendisi için söylediği “Anadolu’da çöplükte imha edileceği“ yönündeki sözlerine atıfta bulundu.

Özoğuz, “Şimdilerde geriye dönüp baktığımda o sözlere gülüp geçiyorum. Ancak o zamanlar söylenenlerden endişelenmiştim. Çünkü ben yokken çocuğum okula giderken acaba başına bir şey gelir mi diye endişe duymuştum. Ancak meclis başkan yardımcısı olarak seçilmemden sonra twitter’da şöyle bir paylaşım olmuştu. ‘O zihniyet beni Anadolu’da çöpe atmayı düşünürken SPD beni meclis başkan yardımcısı yaptı.  Bu beni çok etkilemişti “dedi.

ha-ber.com/Fotoğraflar ve Haber/ Hüseyin İşlek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.