Oy Verme İşlemi 27 Eylül’e Kadar Sürecek

Oy Verme İşlemi 27 Eylül’e Kadar Sürecek

ABONE OL
11:42 - 23/09/2022 11:42
Oy Verme İşlemi 27 Eylül’e Kadar Sürecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna’da Rus işgali altındaki 4 bölgede bugün referandum yapılıyor.

Ukrayna’nın Rusya sınırındaki Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk’da yapılan referandum için bu sabah oy verme işlemi başladı.

Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 15’ini temsil eden dört bölgede oy verme işleminin Salı gününe kadar devam etmesi bekleniyor.

Referandum, Rusya’nın binlerce kişinin ölümüne, milyonlarcasının yerinden edilmesine ve küresel ekonominin zarar görmesine neden olan bir savaşı başlatmasından 7 ay sonra, Ukrayna’nın bu ay bir karşı saldırıyla geniş toprak parçalarını geri almasının ardından geldi.

Referandum Moskova yanlısı yetkililer tarafından aylardır tartışılıyordu ancak Ukrayna’nın son zaferleri yetkililerin referandumu planlamak için acele etmesine neden oldu.

“Gayrimeşru ve yasadışı”

Batı referandumu “gayrimeşru ve yasadışı ilhakın göstergesi olduğu” gerekçesiyle kınıyor.

Oylama aralarında ABD Başkanı Joe Biden, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da bulunduğu dünya liderlerinin yanı sıra NATO, Avrupa Birliği ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından kınandı.

NATO, “sahte referandumların yasadışı ve gayrimeşru olduğunu” bildirdi. AGİT ise, sonuçların Ukrayna yasalarına ya da uluslararası standartlara uygun olmadığını ve bölgelerin güvenli olmaması nedeniyle hiçbir yasal geçerliliği olmayacağını açıkladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski dün akşam yaptığı açıklamada, “Rusya yönetiminin alabileceği herhangi bir karar Ukrayna için hiçbir şeyi değiştirmez” dedi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba da, “Ruslar istediklerini yapabilirler. Bu birşeyi değiştirmez” diye konuştu.

“İşten atarız tehdidi”

Ukrayna’nın Luhansk bölgesi Valisi Serhiy Gayday, Rusya’nın elindeki Bilovodsk kentinde bir işletmenin yöneticisinin çalışanlarına referandumun zorunlu olduğunu ve oy kullanmayı reddedenlerin işten atılacağını, isimlerinin güvenlik servisine verileceğini söylediğini aktardı.

Gayday, Starobilsk kasabasında ise Rus yetkililerin Salı gününe kadar halkın şehirden ayrılmasını yasakladığını ve silahlı grupların evleri aramak ve insanları referanduma katılmaları için dışarı çıkmaya zorlamak üzere gönderildiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bu hafta yaptığı açıklamada, “Operasyonun en başından beri ilgili bölgelerin halklarının kendi kaderlerine karar vermeleri gerektiğini söyledik ve mevcut durum halkların kendi kaderlerinin efendisi olmak istediklerini doğruluyor” demişti.

Kırım’ın ilhakı gibi

Ukrayna yönetimi, Rusya’nın referandum sonuçlarını halkın desteğinin bir işareti olarak göstermeyi ve daha sonra 2014’te Kırım’ı ele geçirmesine benzer şekilde, uluslararası toplumun tanımadığı ilhak için bir bahane olarak kullanmayı amaçladığını bildiriyor.

Rusya Kırım’ı ilhak ettiği 2014’te yapılan referandumda bölgedeki halkın yüzde 96,7’sinin bağımsızlığı desteklediğini iddia etmişti.

Ancak daha sonra Rusya İnsan Hakları Konseyi’nden sızan bir rapora göre, Kırım’da sadece yüzde 30’luk bir kesimin referandumda oy kullandığı ve bu oranın da sadece yarısının bağımsızlığı desteklediği ortaya çıkmıştı.

Rusya, 2014 yılında kısmen işgal ettiği Donbas bölgesini oluşturan Luhansk ve Donetsk’i halihazırda bağımsız devletler olarak görüyor.

VOA tarafından geçilen Oy Verme İşlemi 27 Eylül’e Kadar Sürecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Oy Verme İşlemi 27 Eylül’e Kadar Sürecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Oy Verme İşlemi 27 Eylül’e Kadar Sürecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.