Oscarlar Öncesinde Merak Edilen 5 Soru

Oscarlar Öncesinde Merak Edilen 5 Soru

ABONE OL
12:13 - 26/03/2022 12:13
Oscarlar Öncesinde Merak Edilen 5 Soru
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Akademi Ödülleri geri dönüş hikayelerini her zaman sever. Bu yılki Oscarlar da tam da bu hikayelerden bir tanesinin başrolünde olmaya çalışacak.

Pazar günü düzenlenecek Akademi Ödülleri, pandemi kısıtlamaları, yoğun eleştiri alan finali ve rekor düzeyde düşük reytinglerle gölgelenen geçen yılki törenden sonra yeniden toparlanmaya çalışacak. 94. Akademi Ödülleri, geleneksel mekanı olan Los Angeles’taki Dolby Tiyatrosu’na geri dönecek ve her zaman olduğu gibi canlı yayınlanacak.

Oscarlar’daki seyirci düşüşünün ne kadarı COVID-19’a bağlanabilir? Bunun ne kadarı ‘yeni normal’ olarak nitelenebilir? Bu sorular, Amerikan popüler kültürünün en kalıcı ve Amerikan Futbol Ligi finali Super Bowl’la birlikte en çok izlenen programlarından biri olan Akademi Ödülleri’nin etrafında dönen sorulardan sadece birkaçı.

Will Packer’in yapımcısı olduğu ödüller pandemiye aldırmayıp, televizyon ödül programlarının yıllardır düşen reytinglerini tersine çevirebilir ve hızla gelişen film endüstrisi için büyük bir etkinliği hayata geçirebilir mi? Oscar vakti yaklaştıkca, sektördeki birçok kişi bu soruların yanıtları hakkında şüphe içerisinde. Bu durum da, bu yılki Oscarlar için öne çıkan beş sorudan ilkini akla getiriyor.

Oscar’larda yapılan son değişiklikler işe yarayacak mı?

Pazar günkü törenin yayını, reytinglerdeki düşüşü durdurmak için büyük çaplı bir yeni düzenlemeden geçirildi. Sunucusuz geçen yılları adeta telafi edercesine, bu yılki törende üç sunucu olacak: Amy Schumer, Regina Hall ve Wanda Sykes. Bu üç yıldızın güçlerini birleştirmesi, reytingleri yukarıya taşıyabilecek mi?

ABC kanalının baskısı karşısında Akademi, yapım tasarımı, kurgu, ses, müzik, makyaj ve saç şekillendirme ve üç kısa film ödülü olmak üzere sekiz kategorideki ödülleri canlı yayın öncesinde sunacak. Kazananların ve konuşmalarının klipleri montajlanarak programa eklenecek. Bununla birlikte, sektör genelindeki eleştirmenler bu değişikliği kınıyor. Sahne arkası çalışanları temsil eden en büyük sendika olan IATSE, Pazartesi günü yaptığı açıklamada kararı Oscar’ların “temel amacına” zarar verici olarak nitelendirdi.

Peki Packer, bazı ödüllerin yayın öncesinde verilmesiyle yaratılan bu ekstra zamanla ne yapacak? Beyonce ve Billie Eilish aday olan şarkılarını seslendirecek. DJ Khaled, Tony Hawk, Sean “Diddy” Combs ve Shaun White gibi bazı beklenmedik isimler de dahil olmak üzere seçmece bir sunucu grubu da açıklandı.

Dijital yayın platformu filmleri En İyi Film ödülünü kazanabilir mi?

İki favori filmin ikisi de, şimdiye kadar en iyi film ödülünü ilk kez kazanan dijital yayın platformlarından geliyor.

Jane Campion’un 12 ödüle layık görülen “The Power of the Dog” adlı filmi uzun zamandır favoriler arasında en öne çıkan ve ödülü alacağına kesin gözüyle bakılan yapım olarak düşünülüyordu. Film muhtemelen, Netflix’in Hollywood’un en büyük ödülünü kazanmak için bugüne kadar sahip olduğu en iyi fırsattı. Ancak Ekran Oyuncuları Birliği ve Yapımcılar Birliği ödüllerinde art arda elde ettiği zaferlerden sonra Sian Heder’ın sağır aile dramı “CODA” da potaya girdi. Filme geniş çapta maddi destek sağlayan dijital yayın platformu Apple TV+, ilk başta favoriler arasında görülmeyen bağımsız yapımı öne çıkarmak için büyük paralar harcadı. “CODA” Oscar’ı kazandığı takdirde, 1932’deki “Grand Hotel”den bu yana ilk kez dörtten az kategoride aday olan bir film en iyi film ödülünü almış olacak. “CODA” bu yılki Akademi Ödülleri’nde üç dalda aday.

Bununla birlikte, bu yıl bazı tahminlerin isabetsiz çıktığı gözününe alındığında, Kenneth Branagh’ın “Belfast”ı gibi bazı aday filmlerin de zor olanı başarma ihtimali var.

COVID-19 töreni ne ölçüde etkileyecek?

Geçen yılki Oscar töreni, az sayıda katılımcı ve yoğun şekilde sosyal mesafe uygulamasıyla Los Angeles’taki Union Station’a alınmıştı. Bu yılsa, zorunlu COVID-19 kısıtlamaları olmadan kırmızı halılı ve tamamen dolu bir sahne gösterisi planlanıyor.

Katılımcılardan iki ayrı negatif test sonucu ve aşı karnelerini göstermeleri istenecek. Sunucuların ve gösteri yapacak olanların aşı olmaları gerekmiyor, ancak bu kişiler de negatif test sonuçlarını göstermek zorunda. Dolby’de sahnenin ön sıralarında oturanlar ve kırmızı halıda görev yapacak medya mensupları için maske zorunluluğu olacak. Londra’da 13 Mart’ta düzenlenen İngiliz Akademi Ödülleri töreninde bazı katılımcıların virüse yakalanmalarından sonra, aralarında Branagh ve “Belfast” filminin başrol oyuncularından Ciarán Hinds’in de bulunduğu bazı ödüle aday isimler karantinaya alınmıştı. Los Angeles kentinde, virüse yakalanma ve hastaneye kaldırılma oranlarının çok düşmesi nedeniyle Oscar töreninden beş gün sonra kapalı yerlerde uygulanan kısıtlamaların çoğu kaldırılacak.

Will Smith ilk Oscar’ını kazanacak mı?

Bundan önce “Ali” ve “The Pursuit of Happyness” filmlerindeki rollerinden dolayı “en iyi erkek oyuncu” dalında Oscar’a iki kez aday gösterilmiş olan Will Smith’in bu yıl ilk Oscar’ını alacağı tahmin ediliyor. “King Richard” filminde Venus ve Serena’nın babası Richard Williams’ı canlandıran Smith, sezon boyunca ödül için en kuvvetli aday olarak gösterildi. 53 yaşındaki coşkulu yıldızın gecenin en hararetli konuşmalarından birini yapması bekleniyor. Ancak Smith ödülü kazanması için çok güçlü rakiplerini geride bırakmak zorunda. Bunlardan biri de 20 yıl önce Smith’in “Ali”deki rolüne üstün gelen Denzel Washington. O tarihte “Training Day” filmiyle ödülü kazanan Washington, bu defa “The Tragedy of Macbeth” filmindeki rolüyle yine Smith’in rakibi.

Kimler tarih yazacak?

Bu yılki törende en üst kategorideki ödüllerin birçoğu bazı önemli ilkler ve dönüm noktalarına da sahne olabilir. “The Power of Dog” filminin görüntü yönetmeni Ari Wegner, bu ödülü kazanan ilk kadın olabilir. Filmin yönetmeni Jane Campion da tarih yazmaya hazır. En iyi yönetmen dalında bundan önce iki kez aday gösterilen ilk kadın olan Campion, ödülü kazanan üçüncü kadın olmayı amaçlıyor. Böyle bir durumda en iyi yönetmen ödülü ilk kez üst üste kadınlar tarafından kazanılmış olacak. Geçen seneki ödülü de “Nomadland” filminin yönetmeni Chloé Zhao kazanmıştı.

“CODA”nın başrol oyuncusu Troy Kotsur da, Oscar’ı kazanan ilk sağır erkek oyuncu olabilir. Bu durumda, Kotsur ve “CODA”da başrolü paylaştığı Marlee Matlin, Akademi Ödülü’nü kazanan ilk sağır erkek oyuncular olacaklar. Stephen Spielberg’in yönettiği “West Side Story”deki coşkulu rolünden dolayı ödül için güçlü şans tanınan Ariana DeBose, en iyi yardımcı kadın oyuncu ödünü kazanan ilk siyah-Latin Amerikalı ve LGBTQ aktris olabilir. DeBose, eğer kazanırsa, aynı rolü oynayıp Oscar kazanan Rita Moreno’dan 60 yıl sonra bu ödülü almış olacak. Moreno, 1961’deki ilk filmde Anita rolündeydi. Bu durumda üçüncü kez iki oyuncu aynı rolden dolayı ödül almış olacaklar. Daha önce Heath Ledger ve Joaquin Phoenix Joker rolünden ve Marlon Brando ve Robert DeNiro da Vito Corleone rolünden Oscar kazanmışlardı.

VOA tarafından geçilen Oscarlar Öncesinde Merak Edilen 5 Soru haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Oscarlar Öncesinde Merak Edilen 5 Soru haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Oscarlar Öncesinde Merak Edilen 5 Soru haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.