ORHANLI´DA ZEYBEK HAVASI

ABONE OL
13:33 - 19/11/2022 13:33
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Doğanın dostları Orhanlı’da plansız, programsız, araştırma yapılmadan, bilimsel verilerden uzak JES ruhsatlarına karşı doğa dostları iki yıldır kanuni ve koruma odaklı köylü kentli, duyarlı yöneticiler ile sürdürdükleri mücadele zafer ile taçlandırdılar. Orhanlı’nın doğasını JES’den kurtarma sevinçlerini, mutluluklarını, başarılarını zeybek oynayarak kutladılar. 

Türkiye’nin dört bir yanında doğal yaşamı hiçe sayarak, uzman bilgisi ve oluru alınmadan, mahkeme kararları hiçe sayılarak; JES, HES ve Siyanür ile maden arama devam ediyor.  Toplumsal duyarlılığı, doğanın dengesini hiçe sayan anlayışlara, girişimlere karşı doğal yaşamı savunanlar arasında mücadele kıyasıya devam ediyor.

Türkiye’de çevre duyarlılığı ve doğal yaşamı örgütlü savunma 90’lı yıllarda başladı. Bergama’da siyanürlü altın madeni arayışına karşı topyekûn sürdürülen toprak, su, insan, hayvan, bitki, börtü böcek birlikte doğallıkları ile birlikte doğal yaşamı için   mücadeleye başladı. Dünden ortaya çıkan geleneksel doğal yaşamı sahiplenme mücadelesi bugün Türkiye’nin her yerinde devam ediyor.

Plansız, projesiz, bilimsel çalışma olmadan…, başlatılan çalışmalar doğa tahribatı ortaya çıkarıyor.  Doğanın dengelerini bozmadan faydalanma yerine bilimsel araştırmalar yapılmadan kazma vuruluyor. Buna karşı, örgütlü bir güç haline gelen çevreciler doğal yaşama duyarlılık göstererek doğanın doğallığı ile yaşanmasını savunuyorlar. Doğal yaşamın korunması, çevre duyarlılığı konusunda bilgiye ulaşan Türkiye halkları ülkenin her köşesinde ağacı, suyu, bitkiyi, hayvanları, börtü böcekleri koruyarak özünde birlikte insanlığın yaşamın sürmesini istiyorlar.

Seferihisar Orhanlı Köyünde hayata geçirilmesi planlanan Jeotermal Enerji Santrali (JES) proje ruhsat alanlarına karşı yaşam alanlarını korumak için iki yıldır süren mücadele başarı getirdi.

JES ruhsatları iptal

Orhanlı Köyü’nde JES yapılacak üç ruhsat alanına karşı; İzmir Büyükşehir Belediyesi davacı, Orhanlı Köyü, Doğa Derneği, CHP Seferihisar İlçe Örgütü’nün müdahil olduğu davalarda mahkeme üç alanın ruhsatını iptal etti.

 

Hep birlikte çok güçlüyüz

 

Güçlülüğü, Doğal yaşam bilinci, mücadele birliği, kararlılığının sürdürülmesi ortaya çıkardı.  Mücadelenin direncini doğa sevgisi oluşturdu. 

Orhanlılar mücadelenin içinde Büyükşehir Belediye Başkanını, Seferihisar Belediye Başkanını, İlçe Başkanlarını görmeleri dayanışma sergilenmesi dirençlerini güçlendirdi. Doğal yaşam bilgilerini geliştirdi.

 

Başarıyı selamlama

 

Zeybek oynayarak, keşkek dağıtılarak kutlanan ruhsat iptal kararında Orhanlıların yanında olan CHP Seferihisar İlçe Başkanı Senem Gürer Solak “Hayatta vazgeçenler değil, mücadele edenler tarihe geçer.” Sözleri iki yıllıdır sürdürülen mücadeleyi özetledi. Birlikte mücadeleyi sürdürmenin kazanımını, kazanılan zaferin coşkusunu ortaya koydu.

Belediyelerin sosyal belediyecilik, parti yöneticilerinin doğaya ve doğal yaşama halk ile birlikte sahip çakmalarını ortaya koydu.  Toplumsal duyarlılığın birlikte mücadele etmenin başarı getirdiği bir kez daha ortaya konuldu.

Hadi hayırlısı

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.