Ordinaryüs Prof. Güntürkün’den sanat müzesinde halka açık ders

Ordinaryüs Prof. Güntürkün’den sanat müzesinde halka açık ders

ABONE OL
23:14 - 24/01/2023 23:14
Ordinaryüs Prof. Güntürkün’den sanat müzesinde halka açık ders
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dünyaca ünlü beyin araştırmacısı bilim adamı Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün‘ün Bochum Sanat Müzesi’ndeki “öğrenme ve hafıza “konulu halka açık konferansı büyük bir katılımla gerçekleştirildi.

Bochum Belediyesi, Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu (ATYG), Entegrasyon İçin Birlik Forumu (Forum Gemeinsam für Integration – GEMİ), Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DIDF), AWO ve Bochum Komünal Entegrasyon Merkezi (Kommunales Integrationanszentrum Bochum) tarafından düzenlenen konferansta, müzenin 250 kişilik salonu tamamen doldu.

Beyin araştırmaları alanında dünyanın en önde gelen bilim insanları arasında yer alan Prof. Dr. Dr. h.c. Onur Güntürkün, konferansında 43 yıldan beri aralıksız devam ettirdiği araştırma sonuçlarına dayanarak, öğrenme ve hafıza konusunda ilginç açıklamalar yaptı. Güntürkün, çok zor bir konu olmasına rağmen anlaşılır bir dille bilgiler verdi, hafızayı anlatırken dinleyicileri hatırlama ve unutma mekanizmaları hakkında da aydınlattı.

“Avrupa Nobel Bilim Ödülü“ olarak kabul edilen “2020 Avrupa Birliği Araştırma Büyük Bilim Ödülü“nü (2020 ERC-Advanced Grant – European Research Commission) kazanmış olan Prof. Güntürkün, şerefine gerçekleştirilen konferansın selamlama konuşmalarını Bochum Belediyesi adına Sandra Hinzmann, AWO adına SPD Bochum Milletvekili Serdar Yüksel, GEMİ e.V. adına Dr. Ufuk Altun, DIDF adına Emre Çelik yaptılar. Konferansın sonunda Prof. Güntürkün’e ATYG Eş Başkanı Nevin Lutz tarafından yaptığı çalışmalardan dolayı bir “Teşekkür Belgesi“ verildi.

Sunuculuğunu Yan Ugodnikov’un yaptığı  konferansın ikinci bölümünde dinleyicilerin sorularını yanıtlayan ünlü bilim adamı, ATYG Eşbakanı Araştırmacı-Yazar Kemal Yalçın’ın kaleme aldığı ve kendi yaşam öyküsünü içeren “Yaşama Gücü” kitabı da imzaladı.

ATYG Eşbaşkanları Nevin Lutz ve Kemal Yalçın, gerçekleşmesinde büyük katkıda bulundukları konferansın ardından yaptıkları açıklamada, “Bu konferansız hazırlanmasında ve yüksek kalitede düzenlenmesinde GEMİ e.V. yöneticisi Betül Bozdağ, Bochum Belediyesi’nden Can Duman ve Sandra Hinzmann, DIDF Derneği’nden Haydar Demirkol da çok emek verdileri. Bochum Sanat Müzesi yönetici ve çalışanları da konferansın başarıyla gerçekleşmesi için her türlü yardımı ve desteği sundular. Başta Bochum Belediyesi olmak üzere emeği geçen, destek veren kişilere ve kurumlara çok teşekkür ederiz. Bundan sonra da birlikte güzel çalışmalar yapacağız. Prof. Dr. Dr. h.c. Onur Güntürkün Almanya’nın, Türkiye’nin ve dünyanın onurudur!  Yoğun bilimsel çalışmalarından zaman ayırıp da böylesine güzel ve ilginç bir konferans verdiği için sevgili ve değerli Onur Güntürkün’e saygı, sevgi ve teşekkürlerimi sunuyoruz.“ dediler.

1958 yılında İzmir’de doğan ve dört yaşında geçirdiği çocuk felci nedeniyle yaşamını tekerlekli sandalyeden yararlanarak sürdümek zorunda kalan Güntürkün, bilimsel çalışmaları, buluşları, keşifleri Almanya’nın, Türkiye’nin ve dünyanın önemli bilim ödülleriyle ödüllendirildi. Ödüllerden bir bölümü şöyle:

 

 

1983 Bochum Ruhr Üniversitesi Üstün Araştırmalar Ödülü

1993 Almanya Gerhard Hess Bilim Ödülü

1995 Almanya Krupp Bilim Ödülü

2000 İstanbul Üniversitesi Şeref Doktorası Ödülü

2006 Dünyanın en eski bilim kurumu olan Leopoldina’ya üye kabul edildi.

2006 Wilhelm-Wundt Psikoloji Ödülü

2006 yılında Alman Psikoloji Kurumu’na Şeref Üyesi kabul edildi.

2007 Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim Ödülü

2008 Alman Milli Bilim Akademisi Üyeliği

2008 İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Şeref Doktorası Ödülü

2009 Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü

2010 Wilhelm-Wundt Kurumu’na üye kabul edildi.

2010 Alman Milli Bilim Akademisi senato üyeliğine kabul edildi.

2011 Kuzey Ren Westfalya Eyaleti Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi.

2013 Almanya Gottfried Wilhelm Leibniz Bilim Ödülü

2016 Johannes Gutenberg-Stiftungsprofessur Ödülü

2020 Avrupa Birliği Araştırma Büyük Bilim Ödülü

ha-ber.com/Gürsel Köksal/Bochum
Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.