Orallar Grup kenevir AR-GE merkezi açıldı

Orallar Grup kenevir AR-GE merkezi açıldı

ABONE OL
10:06 - 21/10/2021 10:06
Orallar Grup kenevir AR-GE merkezi açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yarım asırdır farklı sektörlerde faaliyet gösteren Orallar Grup Şirketleri tarafından tarımın ‘yeşil altın’ olarak bilinen ve 20 ilde ekimine izin verilen kenevir AR-GE merkezi açılışı ve kenevir hasat töreni düzenlendi.

Tarımda geleceğin ‘Yeşil Altın’ı olarak adlandırılan kenevirin Burdur ve ülkede yaygınlaştırılması ve endüstriyel yatırımı için araştırma geliştirme çalışmalarına öncülük eden Orallar Grup Şirketleri tarafından Burdur’un Gölhisar ilçesinde Kenevir AR-GE merkezi açılışı ve kenevir hasat töreni yapıldı.

Kenevir hasat törenine Burdur Valisi Ali Arslantaş Yozgat Bozok Kenevir İhtisas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Hitit Makine İhtisas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektör V. Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güngör Yılmaz da katıldı.

Orallar Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Oral, konuşmasında, iki yıldır Burdur’un Gölhisar ilçesinde 17 dönüm arazide Ar-GE amaçlı kenevir ekimi yaptıklarını belirtti.

Orallar Grup Şirketleri ‘olarak yarım asırdır çeşitli sektörlerde faaliyetlerde bulunduklarını ifade eden Oral, şunları kaydetti.

‘’ 1971 yılında babamız Ali Rıza Oral’ın girişimcilik ruhu ile başlattığı ve bugün 7 farklı iş kolu, 4 farklı sektör, 50 yıllık deneyim ile ilçe ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyoruz. Tarımda Yeşil Altın olarak tanımladığımız mucizevi bitki kenevirin ilimizde ve ülkemizde yaygınlaştırılması ve sanayileşmesi sürecinde üzerimize ne görev düşüyorsa bizler üstlenmeye hazırız.’’

Kenevir araştırma geliştirme çalışmalarını Kabalis Tarım A.Ş, yerli ve milli otomasyon sistemleri sloganıyla tarım teknolojileri araştırma ve üretimini de Targe Otomasyon A.Ş ile şirket olarak büyümeye devam ettiklerini vurgulayan Fatih Oral, ‘’Adım adım büyümenin haklı onurunu yaşıyoruz. Ancak bu onur bizlere daha fazla sorumluluk ve daha fazla çalışma mesuliyetini de beraberinde getirmektedir. amacımız hem ilçe hem ülke ekonomisine katkı sağlamak ve istihdam fırsatları sağlayarak topluma fayda sağlayan bir grup olabilmektir” dedi.

Kenevir Ar-Ge’ye 2 milyon, sera otomasyon yazılım Ar-Ge için 4 milyon olmak üzere plaza inşaatı ile birlikte toplam 9 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiklerini anlatan Fatih Oral, şöyle devam etti.

‘’Kenevir bitkisinden aromatik yağ, tohum yağı, yem ve hayvan ürünleri, kırtığından hayvan altlığı, lif hammaddesi üretimi hedefliyoruz. İnşaat malzemelerinde ve kozmetik amaçlı Ar-Ge amaçladık.

Öte yandan ülkemizde ilk defa yazılım yapılan seralarda yerli ve milli otomasyon sistemlerini geliştirdik. 2013’den bu yana seralarda yapay zeka Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Bu sektörde firma olarak öncü olup sektörün büyümesini amaçlıyoruz. Ar-Ge merkezlerimizde ve grup bünyesinde büyük çoğunluğu mühendis olmak üzere 200 kişiye istihdam sağlıyoruz.’’

Burdur Valisi Ali Arslantaş da kenevir ekim izninin olduğu 20 ilden birinin de Burdur olduğunu anımsattı. Arslantaş, şöyle konuştu.

’’Kenevir üretiminin yapılacağı 20 ilden birisi olan Burdur’da izinli kenevirin resmi hasadını yaptık. Otomotiv, giyim, kozmetik ve ilaç sektörü gibi birçok alanda kullanılan kenevir ilimizin önünü açacak ürünlerden birisidir. İlimizde bu sektörün geliştirilmesi için her zaman üreticinin yanında olacağız. Yanlış bir algıdan dolayı Hint keneviri gibi zararlı madde içerdiği düşünülen bu kenevir bitkisi endüstriyel bir üründür.’’

Konuşmaların ardından grubun yeni şirketleri kenevir araştırma geliştirme çalışmalarını yürütecek olan Kabalis Tarım A.Ş. ile tarım teknolojileri araştırma ve üretimini yürütecek Targe Otomasyon A.Ş‘nin de içinde yer aldığı Orallar Plaza’nın açılışı yapıldı.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.