“Omicron’u Aşı Eşitsizliği Yarattı”

“Omicron’u Aşı Eşitsizliği Yarattı”

ABONE OL
18:33 - 04/12/2021 18:33
“Omicron’u Aşı Eşitsizliği Yarattı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dünya tıp literatüründe en çok takip edilen bilimsel dergi, British Medical Journal’da imza attığı ortak makalede, Corona önlemlerini eleştirirken kullandığı “klinik elitler” ve “bilimin cehalet üretmesi” kavramlarıyla dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Özbilgin dünyadaki bilim çevrelerine yönelik sert eleştirilerinin nedenini Londra’da VOA Türkçe’ye anlattı.

“Omicron’un geleceği biliniyordu”

26 yıldır İngiltere’de yaşayan Boğaziçi Üniversiteli Özbilgin şimdi Brunel Üniversitesi’nin işletme fakültesinde, özellikle dünyadaki ‘eşitsizlik’ konularına değindiğini belirtti. Bu konudaki güncel örneği ise ‘aşı eşitsizliği’ ve insanlığın “bile bile” maruz bırakıldığı ‘Omicron’ varyantı.

Özbilgin “bunu daha önceden biliyorduk” dedi ve dünyada sözü geçen ulusların “her koyun kendi bacağından asılır” benzeri aşı anlayışını eleştirdi.

“Bulaşma oranının yüksek olduğu yerlerde virüsün yeni varyantlarla varlığını sürdürmesi belli bir şeydi” diyen Özbilgin, bilimsel tavsiyeleriyle dünyayı etkileyen sağlık kurullarını, belli elitlerin elinde olmasıyla eleştirdi.

“Dünya Sağlık Örgütü’nün tespitleri tartışılır”

Oxford Üniversitesi’nden Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Profesör Dr. Trisha Greenhalg’la birlikte British Medical Journal’a çıkan ortak makalesinde Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) “Covid-19 yüzeylerden bulaşır” tezini dayanaksız bulan Özbilgin incelemesinde, İngiltere, ABD, Kanada ve Japonya’yı karşılaştırmış ve disiplinler arası bilimsel iş birliği yapan Japonya’nın diğer ülkelerden çok daha iyi önlemler aldığını görmüş.

“Japonya’da klinikçiler fizik biliminin bulgularını kabul etti”

Prof. Dr. Özbilgin, Japon fizikçilerin Corona virüsünün bulaşma şekillerini incelerken havadan bulaşma oranlarının yüksekliği nedeniyle, önlemlerde el yıkama gibi düşük bütçeli önerilere saplanıp kalmadığını; metro, otobüs ve başka toplu mekanlardaki havalandırma sistemlerini virüs taşımayacak şekle dönüştürdüğünü kaydetti.

Özbilgin, başta İngiltere olmak üzere batılı ülkelerin, pandemi önlemleri sorumluluğunu kişilerin üzerine bırakırken Japonya’nın önlemleri kurumsallaştırmasını örnek olarak gösterdi.

VOA tarafından geçilen “Omicron’u Aşı Eşitsizliği Yarattı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Omicron’u Aşı Eşitsizliği Yarattı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Omicron’u Aşı Eşitsizliği Yarattı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.