Omicron: Dünya turizmcileri tedirgin

Omicron: Dünya turizmcileri tedirgin

ABONE OL
10:03 - 01/12/2021 10:03
Omicron: Dünya turizmcileri tedirgin
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantının çıktığı ülkelere yönelik seyahat kısıtlamalarının, varyantın küresel yayılımını önlemek için çözüm olmadığı uyarısında bulunmasına rağmen ülkeler acil kararlar ile hava trafiğini bazı ülkelere kapatmaya başladı.

Örgütten yapılan yazılı açıklamada, Omicron varyantına ilişkin uluslararası camiaya tavsiyeler yapıldı.

Varyanta ilişkin son gelişmelerin DSÖ Sekreterliğince yakinen takip edildiği belirtilerek varyantın ilk ortaya çıktığı Güney Afrika Cumhuriyeti ve Bostvana’nın, Uluslararası Sağlık Tüzüğü uyarınca Omicron vakalarını hızlıca tespit edip raporlayarak başarılı mücadele sergilediği vurgulandı.

Ancak Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ilk olarak Güney Afrika’da keşfedilen varyantı “endişe verici” olarak sınıflandırıyor.

Önemli destinasyonlar kapılarını yine kapatabilir.

Ülkelere yönelik uçuş kısıtlamalarını başlayan AB, Covid-19’un hızla Avrupa’ya ulaşan Omicron varyantı nedeniyle Afrika’nın güneyinde bulunan ülkelerden gelen uçuşları yasaklamak zorunda kaldı.

Avustralya sınırlarının bu ay açacaktı, ancak bu tarih şimdi yine başka bir tarihe ertelendi.

ABD’nin CDC Direktörü Rochelle Walensky dün gazetecilerle yaptığı görüşmede, ABD’ye seyahat edenler için test ve belirli durumlarda karantina mecburiyetini eklemek gibi önlemler aradıklarını söyledi. Ayrıca, belirli ülkelerden gelenler için dört büyük havaalanında Kovid testi gözetim programlarının genişleteceğini bildirdi.

Almanya, İngiltere, Kanada, Danimarka, Belçika, Hollanda, Çek Cumhuriyeti ve İtalya´da Omicron vakaları olduğu bildirdi.

Almanya da dahil olmak üzere bir dizi ülkede ortaya çıkan Omicron ile ilgili bilimsel raporlama üzerine çalışılıyor.

Uzmanlara göre yeni aşı gerekiyor

Aralık ayında turizmciler Omicron haberleri ile yatıp kalkacak.

Berlinli virolog Christian Drosten ZDF televizyonunu “heute Journal” da varyant ilgili olarak “oldukça endişeli” olduğunu söyledi. Şu an virüs hakkında tam bir bilgi olmasa da, virüsün Güney Afrika’daki gençler arasında sıklıkla tespit edildiği ve özelikle mevcut bir hastalığı olan kişileri de etkilediği görülüyor denildi.

AB sağlık otoritesi ECDC, Omikron’un korona aşılarının etkinliğini önemli ölçüde azaltabileceği ve yeniden enfeksiyon riskini artırabileceği konusunda ciddi endişelerden bahsediyor.

Hükümetler tam olarak hangi önlemleri almaları gerektiği konusunda emin olmamakla beraber özellikle ilk acil adım olarak Afrika ülkelerinin bazılarına ile olan uçuş bağlantılarına yasak getiriyorlar.

Rusya

28 Kasım’dan itibaren, Botsvana, Eswatini, Lesoto, Madagaskar, Mozambik, Namibya, Güney Afrika, Tanzanya ve Zimbabve’ye seyahat eden Rus olmayanların ülkeye girişine izin verilmeyecek. Bu ülkelerden birine – veya Hong Kong, Çin anakarası, İsrail veya Birleşik Krallık’ta bulunan Rus uyruklu kişilerin girmelerine izin verilecek ancak varışta bir PCR testi yaptırmaları gerecek.

Amerika Birleşik Devletleri

Başkan Joe Biden, Güney Afrika, Botsvana, Zimbabve, Namibya, Lesotho, Eswatini, Mozambik ve Malavi’den ABD’ye vatandaş olmayanların girmesini kısıtladı.Biden, “temkinli olalım!” diye çağrıda bulundu.

İngiltere 

Güney Afrika, Botsvana, Lesoto, Eswatini, Zimbabve ve Namibya’dan gelen İngiltere/İrlanda vatandaşları veya daimi ikamet edenler, aşı durumlarına bakılmaksızın 10 gün boyunca bir otelde karantinaya alınacak.

İngiltere’ye giren herkes, girişten ikinci gün sonra yapılan bir PCR testinin sonuçlarını alana kadar karantinaya alınacak. Testi pozitif çıkan herkes 10 günlük karantinaya alınacak.

Fransa

Fransa, Güney Afrika, Lesoto, Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Namibya ve Eswatini’den tüm uçuşları askıya aldı.

Almanya

Almanya, Botsvana, Eswatini, Lesotho, Malavi, Mozambik, Namibya, Zambiya ve Zimbabve’den tüm uçuşları yasakladı.

İspanya

Botsvana, Eswatini, Lesotho, Mozambik, Namibya, Güney Afrika ve Zimbabwe’den İspanya’ya gelen yolcular, yedinci günde bir virüs testinin ardından izolasyondan çıkma olasılığı ile 10 gün karantinaya almak zorunda kalacaklar. Yeni kurallar 14 gün boyunca geçerli olacak ve gerekli görülürse uzatılacak.

Çin

Solunum yolu hastalığı uzmanı ve hükümet danışmanı olan Zhong Nanshan, Çin’in Omicron varyantına yanıt olarak herhangi bir “önemli adım” atma planı olmadığını söyledi.

Bu arada Hong Kong, son 21 gün içinde Güney Afrika, Botsvana, Eswatini, Lesoto, Malavi, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’yi ziyaret eden yabancıları yasaklayarak zaten sıkı olan kısıtlamalarını güçlendirdi.

Kanada

Sağlık Bakanı Jean-Yves Duclos, 12 Kasım’dan itibaren Güney Afrika, Mozambik, Namibya, Zimbabve, Botsvana, Lesoto ve/veya Eswatini’de bulunan Kanadalı olmayanların ülkeye girişinin yasaklanacağını duyurmuştu. Bu ülkelerden birine gitmiş olan Kanada vatandaşları veya daimi ikamet edenlerin Kanada’ya geri gelmelerine yine de izin verilecek.

Arjantin

Arjantin’e giriş yapan ve ülkeye varışlarından önceki son 14 gün içinde Afrika kıtasının herhangi bir yerinde bulunmuş olan yolcular, ülkeye varışta 14 günlük zorunlu karantinaya tabi tutulacak.

Avustralya

Avustralyalı yetkililer Botsvana, Eswatini, Lesoto, Malavi, Mozambik, Namibya, Seyşeller, Güney Afrika ve Zimbabve’ye tüm uçuşları en az 14 gün süreyle askıya aldı ve son iki hafta içinde bu yerlere seyahat eden Avustralya vatandaşı olmayan kişilerin ülkeye girişini yasakladı.

Brezilya

Brezilya Genelkurmay Başkanı Ciro Nogueira, ülkesinin Güney Afrika, Botsvana, Swatini, Lesotho, Namibya ve Zimbabve ile olan hava sınırlarının artık kapalı olduğunu söyledi.

Danimarka

Danimarka, vatandaşlarına Angola, Malavi, Güney Afrika, Lesoto, Eswatini, Mozambik, Zimbabve, Botsvana ve Namibya’ya seyahat etmemelerini tavsiye etti ve son 10 gün içinde bu ülkeleri ziyaret eden herkes için zorunlu bir 10 karantina ve test zorunluğu getirdi.

Mısır

Mısır, Güney Afrika, Lesoto, Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Namibya ve Eswatini dahil olmak üzere bir dizi güney Afrika ülkesinden doğrudan uçuşları durdurduğunu bildirdi.

Yunanistan

Yunanistan Güney Afrika, Lesoto, Botsvana, Zimbabve, Namibya, Mozambik, Eswatini, Zambiya ve Malavi’den yalnızca mecburi seyahatlere izin vereceğini söyledi.

Hindistan

1 Aralık’tan itibaren, tüm uluslararası yolcular, Hindistan Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan yönergelere göre, 14 günlük bir seyahat geçmişi ve kalkıştan 72 saat önce yapılan negatif bir PCR testi içeren bir çevrimiçi hükümet portalına bir öz beyan formu göndermek mecburiyetindeler.

Endonezya

Endonezya, son 14 gün içinde Güney Afrika, Botsvana, Namibya, Zimbabve, Lesoto, Mozambik, Eswatini ve Nijerya’da vakit geçiren yabancıların ülkeye girişini yasakladığını açıkladı. Bu ülkelere seyahat eden Endonezya vatandaşları ülkeye varışta 14 gün karantinaya alınacak.

İrlanda

İrlanda, Botsvana, Eswatini, Lesotho, Mozambik, Namibya, Güney Afrika ve Zimbabve’den gelen herkes için zorunlu karantina uyguladığını bildirdi. Bu ülkelerden gelen İrlandalıların evde tecrit etmelerine izin verilecek.

İsrail

Omicron varyantının haberini takiben sınırlarını hemen kapatan İsrail, turistlere sınırlarını açtıktan sadece üç ay sonra yine kapanan ilk ülke oldu.

İtalya

İtalya, son 14 gün içinde Güney Afrika, Lesoto, Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Namibya ve Eswatini’de bulunan herkesin ülkeye girişini kısıtladı.

Japonya

30 Kasım itibariyle, Japonya’nın sınırları, uluslararası öğrenciler, kısa süreli ikamet edenler veya ailelerini ziyaret edenler dahil olmak üzere vatandaş olmayan herkese kapalı.

Maldivler

Sağlık Bakanlığı 14 gün içinde Güney Afrika, Namibya, Mozambik, Lesoto, Botsvana, Zimbabve ve Eswatini’ye 12 saatten fazla seyahat eden veya transit geçen turistlerin ülkeye girişlerinin reddedileceğini bildirdi.

Malta

Malta, Güney Afrika, Nambia, Lesotho, Botsvana, Eswatini ve Zimbabwe’ye gidiş gelişleri yasakladı.

Fas

Fas Krallığı, 29 Kasım gece yarısından itibaren iki haftalık bir süre boyunca gelen tüm uluslararası uçuşları askıya aldı.

Hollanda

Hollanda, yeni varyantın raporlarının ardından Güney Afrika bölgesine uçuş yasağı getirdi. Bu ülkelerden birine gitmiş olan ve Hollanda’ya giriş yapan herkesin hükümet tarafından seçilen bir otelde karantinaya alınması gerekiyor.

Umman

Güney Afrika, Namibya, Botsvana, Zimbabve, Lesoto, Eswatini ve Mozambik uçuşlarını askıya alındı.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan, Güney Afrika, Namibya, Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Lesoto ve Eswatini ile hava bağlantılarını askıya aldı. Bu ülkelerde son 14 gün içersinde bulunmuş kişilerin ülkeye giriş yapması yasaklandı.

Singapur

Güney Afrika, Botsvana, Eswatini, Lesotho, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’den uçuşları kısıtlandı.

Singapur pasaportu veya oturma izni sahibi olmayan ve bu ülkelerden en az birini ziyaret edenlerin Singapur’a girmesine veya transit geçiş yapmasına izin verilmeyecek.

Sri Lanka

Sri Lanka, son 14 gün içinde Güney Afrika, Botsvana, Lesoto, Namibya, Zimbabve ve Eswatini’de bulunan yabancıların ülkeye girişini yasakladı.

Listelenen ülkelerden gelen Sri Lanka vatandaşları evde 14 gün karantinada kalacak.

Tayland

Aralık ayından itibaren Botsvana, Eswatini, Lesoto, Malavi, Mozambik, Namibya, Güney Afrika ve Zimbabve’den seyahatlerine yasak geliyor. (Tourexpi)

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.