Olimpos Dağı eteklerinde ağaç kesimi yapılıyor ve alan dümdüz ediliyor

Olimpos Dağı eteklerinde ağaç kesimi yapılıyor ve alan dümdüz ediliyor

ABONE OL
00:44 - 14/11/2020 00:44
Olimpos Dağı eteklerinde ağaç kesimi yapılıyor ve alan dümdüz ediliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Çok sayıda canlının yaşadığı tarihi Likya yolunun geçtiği bu bölgede ağaç kesiminin durdurulması için kampanya başlatıldı.

Tahtalı Dağı eteklerinde, Bey Dağları Milli Parkı’nın etrafındaki ormanlarda DÜZ KESİM olarak anılan bir yöntemle ağaç kesimi yapılmaktadır. Düz kesim ağaçları genç yaşlı diye sınıflandırmadan keserek, alanı dümdüz etmek anlamına gelir.

Elimizdeki verilere göre, tıraşlama yapılan bölgede, 25’i bölge endemiği olmak üzere 865 farklı bitki türü barınmakta, Yaban Keçisi, Şah Kartal, Vaşak, Kurt gibi azalan türler yaşamlarını sürdürmekte.

2011 yılında Prof. Dr. Bayram Göçmen tarafından tanımlanan bir NOKTA ENDEMİK TÜR (DÜNYANIN BAŞKA HİÇBİR YERİNDE OLMAYAN) LİKYA SEMENDERİ’nin de yayılış gösterdiği düşünülmektedir. Bu şu anlama gelmektedir; yaşam alanı tahrip edilirse Likya Semenderi dünyadan silinecektir.

Alanda doğal yayılış gösteren Dorystoechas hastata Boiss. & Heldr. ex Bentham türü ‘relikt endemik’ olup aynı zamanda da monotipiktir. 4. zamandaki (quarterner) buzul devrinde yaşayabilen, iklimlerin ısınmasıyla günümüzde genellikle dağların yüksek kesimlerindeki soğuk alanlarda yaşamını sürdüren, eski devre ait özel bitkilerdendir. IUCN kırmızı listede tehlike kategorisi VU (zarar görebilir) olarak belirlenmiş olan bu tür de yapılan çalışmalardan olumsuz etkilenecektir.

Kesimlerin devam ettiği bölge barındırdığı biyolojik çeşitlilik açısından eşsiz olmasının yanı sıra, dünyanın en önemli 10 yürüyüş rotasından biri olan “Likya Yolu” güzergahı üzerinde/etki alanındadır. Ayrıca Likya Yolu’nun alternatif bir etabı da kesim yapılacak bölgenin içinden geçmektedir.

Bölgede yürürken pek çok lahit ve antik kalıntı ile karşılaşılmaktadır; dolayısıyla bu bölgenin dokusunu tahrip etmek, bir açık hava müzesi olan ülkemizin tarih ve kültür mirasına zarar verecektir.

Sade vatandaşlar olarak basından edinebildiğimiz bilgiye göre; yapılan düz kesimler ekonomik gerekçelere dayandırılmaktadır. Artan üretim hedefini karşılayabilmek için Bölge Orman Müdürlükleri, gelecek yıllarda kesilmesi gereken ağaçları da maalesef bu sene kesmektedirler.

Kesimler kısa vadede ekonomik kazanç sağlayacak olsa da, uzun vadede ülke turizmine ve özellikle bölge ekonomisine zarar verme riski taşımaktadır. Yukarıda sayılan tüm özelikler, kesim yapılacak bölgeyi dünya çapında tanınan bir turizm ve yürüyüş rotası haline getirmiştir ve her yıl yerli/yabancı on binlerce turist ORMANDA yürüyüş yapmak için buraya akın etmektedir.

Bu bölgede yapılacak büyük çaplı “kazıma” faaliyetleri Kemer ve Antalya turizmini olumsuz etkileyecek, Likya Yolu’nun en popüler etaplarından birini çölleştirecek, doğa turizminden gelir elde eden bölge halkını ekonomik dara sokacaktır.

Kesim yapılacak alanın Beycik yerleşiminin hemen yanı başında olması, meyilli arazinin geniş çaplı bir düz kesim nedeniyle HEYELAN TEHLİKESİ taşıyacağı da düşünüldüğünde bölge nüfusunu sağlık ve benzeri pek çok bakımdan doğrudan etkileyecektir.

Bu boyutta bir kesimde bölge hakkının ihtiyaçlarını ifade edebilmesi ve buna yönelik süreçlerin desteklenmesi son derece insanidir ve beklentiler bu yöndedir.

Resim: © AA

TOUREXPI tarafından geçilen Tahtalı (Olimpos) Dağı eteklerinde ağaç kesimi yapılıyor ve alan dümdüz ediliyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Tahtalı (Olimpos) Dağı eteklerinde ağaç kesimi yapılıyor ve alan dümdüz ediliyor haberi web sayfamıza otomatik olarak TOUREXPI sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Tahtalı (Olimpos) Dağı eteklerinde ağaç kesimi yapılıyor ve alan dümdüz ediliyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.