*** Obama’nın ilk icraatı

*** Obama’nın ilk icraatı

ABONE OL
13:53 - 21/01/2009 13:53
*** Obama’nın ilk icraatı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Obama’nın ilk icraatı


Yemin ederek göreve başlayan ABD Başkanı Barack Obama’nın ilk icraatı, Guantanamo’daki savaş suçları mahkemelerinin askeri savcılarına, karara bağlanmamış davaların 120 gün süreyle durdurulmasını istemeleri emrini vermek oldu

Obama’nın emri doğrultusunda, Guantanamo’da karara bağlanmamış 21 davayla ilgili işlemler durdurulacak. Bu davalar arasında, 11 Eylül saldırılarını düzenlemekle suçlanan 5 tutuklunun idamını isteyen dava da bulunuyor.

Savcıların hakimlere yazılı taleplerinde, söz konusu davalarla ilgili işlemlerin durdurulmasının, "adaletin çıkarına" olduğu belirtilirken, savcı Clay Trivett’in yazılı talebinde, "yeni göreve başlayan başkan ve yönetiminin, genel anlamda askeri komisyon sürecini ve özel anlamda askeri komisyon önünde bekleyen henüz karara bağlanmamış davaları gözden geçirmelerine izin vermek için Savunma Bakanı, Başkanın emriyle Başsavcıya, karara bağlanmamış tüm davaların 120 gün ertelenmesini istemesini salık verdi" ifadesi kullanıldı.

Guantanamo’daki askeri mahkeme hakimlerinin savcıların talebiyle ilgili karar vermesi bekleniyor.

Barack Obama, ABD’nin insan hakları geçmişinde bir leke olarak görülen Guantanamo kampını kapatacağı sözünü vermişti.

ALMAN HÜKÜMETİ, OBAMA’NIN KARARINDAN MEMNUN

Alman hükümeti, ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama’nın Guantanamo’da karara bağlanmamış davaların bir süre durdurulması kararını memnuniyetle karşıladı. Alman hükümet sözcüsü Ulrich Wilhelm, bugün başkent Berlin’de yaptığı açıklamada, Obama’nın bu yöndeki kararından büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, bazı tutsakların Almanya tarafından kabul edilmesi konusunda ise talep olması halinde karar vereceklerini söyledi.

Başbakan Angela Merkel’in, Obama’nın dünkü konuşmasının tüm dünyadaki insanları etkilediğine inandığını ifade eden Wilhelm, Merkel’in Obama’dan iklimin korunması, silahsızlanma ve ekonomik krizin aşılmasının yanı sıra Orta Doğu’da barışın sağlanması gibi önemli konularda yoğun çaba harcamasını beklediğini kaydetti.

Merkel’in, eski ABD Başkanı George W. Bush ile işbirliğini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de Wilhelm, Başbakanın daha önce yaptığı açıklamalarda, Bush ile özellikle son 3 yıl içinde çok sıkı işbirliği içinde çalıştığını dile getirdiğine işaret etti.

Almanya İçişleri Bakanlığının bir sözcüsü ise Bakan Wolfgang Schaeuble’nin, Guantanamo’nun kapatılması durumunda Almanya’nın bazı tutsakları kabul etmesi konusunda bir soruya karşılık, kendilerine bu konuda ABD’den talep gelmesi durumunda bunu eyaletlerin içişleri bakanlarıyla görüşebileceğini söylediğine dikkati çekti.

Dışişleri Bakanlığının bir sözcüsü de kendilerinin her zaman Guantanamo üssünün kapatılmasından yana olduklarını belirterek, bu üssün kapatılmasının, sadece Almanya’nın tutsakları kabul etmemesi nedeniyle başarısızlığa uğramaması gerektiğini her zaman dile getirdiklerini ifade etti. (A.A) 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.