Nürnberg İnsan Hakları Ödülü Sayragul Sauytbay’a verildi

Nürnberg İnsan Hakları Ödülü Sayragul Sauytbay’a verildi

ABONE OL
15:28 - 17/05/2022 15:28
Nürnberg İnsan Hakları Ödülü Sayragul Sauytbay’a verildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Uluslararası Nürnberg İnsan Hakları Ödülü, Kazak kökenli Müslüman Doktor Sayragul Sauytbay’a verildi.

Barış ve İnsan Hakları Şehri olarak kabul edilen Nürnberg Şehir İdaresi, Pandamı nedeniyle 2021 yılında verilemeyen 14. Uluslararası Nürnberg İnsan Hakları Ödülünü bu sene ‘Doğu Türkistan da yaşayan Müslüman Kazak ve Uygur Türklerin, Çin Devleti tarafından baskı altına alınarak eziyet ve işkence görerek yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını farklı platformlarda anlatan Çin’deki azınlıkların baskıdan eziyetten ve işkenceden kurtulması için mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Kazak kökenli Çinli Doktor Sayragul Sauytbay‘a verdi. Nürnberg Büyükşehir Belediye Başkanı Marcus König’in başkanlık yaptığı uluslararası seçici kurul tarafından ödüle layık görülen Doktor Sayragul Sauytbay, ödülünü Nürnberg Büyük Şehir Belediye Başkanı Marcus König’den aldı.

İNSAN HAKLARI BÖLÜNMEZ VE EVRENSELDİR

Nürnberg’in tarihi opera binasında düzenlenen ödül töreninde konuşan Nürnberg Büyük Şehir Belediye Başkanı Marcus König ‘Özgürlüğün, insan haklarının ve demokrasinin ne kadar önemli olduğunu bu ödül bize hatırlatıyor. Dünya’nın neresinde ve hangi rejimde olursa olsun, zulüm zulümdür. İnsanlara yapılan zulümler yapılan baskılar tüm dünya ülkelerine duyurulmalıdır ve Din dil ve kültür nedeniyle insan ayırımı yapılmamalıdır. Müslüman oldukları için, kendi kültürünü korumaya çalışanlara eziyet yapılamaz. Büyük eziyetlere maruz kalan Müslüman Uygurlar, Kazaklar ve diğer Müslüman azınlıklara uygulanan eziyetler, işkenceleri dünyaya duyurmaya çalıştığı için ödül alan Doktor Sayragul Sauytbay’ gösterdiği cesaretinden duyarlılığından ve mücadelesinden dolayı kutluyorum dedi.

OKULLARDA AYAKLARI ZİNCİRLENMİŞ ÖĞRENCİLER VAR

Nürnberg insan hakları ödülünü alan Doktor Sayragul Sauytbay ‘Doğu Türkistan’da ağırlıklı olarak Uygur Türkleri ve Kazaklar yaşadığını ve Sayragul Sauytbay’ın da Çin’in Sincan bölgesinde Müslüman bir Kazak olarak doğduğunu, Tıp okuduğunu ve doktor olarak Doğu Türkistan da çalıştığını aynı zamanda ana okullarında da yöneticilik yaptığını belirtti.

Çin hükümeti tarafından kurulan kamplarda uygulanan zalim sistemi anlatmaya devam edeceğini belirten Sauytbay, hem Çince, hem Kazakça konuştuğu için kamplarda öğretmen olarak görevlendirildim. Mavi pantolon ve gömlek giyen 56 kişinin bulunduğu sınıfa girdiğinde, ayaklarından zincirlenmiş, saçları kazınmış açlıktan ölecek kadar zayıflamış çocuklar gördüğünü belirtti. Çin hükümeti tarafından Müslüman azınlıklara uyguladıkları baskıları dile getirmek, işkence ve eziyet kamplarının olduğunu  ve insanlık suçu işlendiğini anlatmak için Avrupa’ya kaçarak İsveç’e yerleştiğini belirten Sauytbay, Müslüman Kazak ve Uygur Türklerin, Çin hükümeti tarafından baskı altına alınarak eziyet ve işkence görerek yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını farklı platformlarda anlatmaya  Müslümanların eziyetten ve işkenceden kurtulması için mücadele etmeye ve Çin’in azınlıklara uyguladığı eziyet ve işkenceleri dünya çapında duyurmaya devam edeceğim dedi.

HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSAN DİLSİZ ŞEYTANDIR

Nürnberg İnsan Hakları ödül törenine katılan, TGMN Nürnberg Metropol Bölgesi Türk Toplumu Başkanı Bülent Bayraktar’da, Nürnberg Königstrasse/Hallplatz köşesinde barış ve dostluğa destek amaçlı 4 adet masa açtığını ve masaya gelen farklı kültürler yaşayan insanlar ile çay ve simit yiyerek sohbetler yapıldığını belirterek, haksızlık karşısında susanın dilsiz şeytan olduğunu belirten Bayraktar, Türk ve Müslüman olan kardeşlerimize yapılan zulmü tüm dünyaya duyurmak hepimizin görevi olmalıdır.

ÜST DÜZEYDE KATILIMCILAR

Ödül törenine Nürnberg Belediye Başkanı Marcus König, Avrupa Parlamentosu Üyesi Reinhard Bütikofer, Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, Bavyera Anayasa Mahkemesi Başkanı Dr. Hans Joachim Hessler, Nürnberg Mahkeme Başkanı Dr. Thomas Dcikert, Federal Adalet Divan Başkanı Prof. Wolfgan Schaffert, Nürnberg Şehir Dekanı Dr. Jürgen Körnlein, Hristiyan ve Katolik Din Derneklerin temsilcileri, Federal ve Bavyera Milletvekillerin yanı sıra, Nürnberg belediye Meclis üyesi Cengiz Şahin, Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festival Başkanı Adil Kaya, Nürnberg Metropol Bölgesi Türk Toplum Başkanı Bülent Bayraktar, İGMG Kuzey Bavyera Teşkilat Yönetim Kurulu üyesi Ertan Sürekli, İslam Rat Bölge Temsilcisi Tahir Aksu, Kuzey Bavyera Türk-Alman kadınlar Kulübü balkanı Gülseren Suzan Menzel, Doğu Türkistan Türklerinden gazeteci yazar Çağatay Koçar ve çok sayıda STK Temsilcileri katıldı.

ha-ber.com/İlhan Baba/Nürnberg

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.