Nürnberg, Ebru ile tanıştı

Nürnberg, Ebru ile tanıştı

ABONE OL
21:37 - 20/09/2022 21:37
Nürnberg, Ebru ile tanıştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ebruzen Ümit Gümrükcü ’nün öğretisinde Almanlar sanatın inceliklerini öğrendiler.

Nürnberg Belediyesinin 2000 yılında hayata geçirmiş olduğu Kültür, Sanat ҫok sayıda değişik konuları bünyesinde bulunduran etkinlikler bu yıl 16 -17-18 Eylül tarihleri arası şehrin bir ҫok kurum ve kuruluşlarında düzenlenen 1100 aşkın etkinlikler binlerce ziyaretçinin akınına uğradı.

EBRUZEN ÜMİT GÜMRÜKÇÜ SANATI TANITTI

Kültür ve Sanat etkinlikleri bünyesinde düzenlenen programda Ebruzen Ümit Gümrükcü’de Nürnberg’in Gostenhof semtinde hizmet sunan Komşu evi binasında Ebru sanatını yapmak iҫin hazır bulundu. Salonu dolduran misafirlere Ebrunun tarihçesini ve tanımını yapan Ümit Hanım teknesine hazırlamış olduğu özel suyu koyduktan sonra, suyun yüzüne fırçasıyla değişik renkleri atarak boyaların su yüzündeki danslarını hayranlıkla izleyen misafirler tığlarla su yüzünde ҫizilen resimlerin sonradan kâğıdın üstüne kopyalanmasını şaşkınlıkla izlediler. Ümit Gümkrükçü , salonda bulunan misafirlerin hepsine günün anısına yaptığı Ebru resimlerini hediye etti. Misafirler Ümit hanıma teşekkür ederek başarı dileklerinde bulundular.

TARİHÇESİNİ ANLATTI

Ebruzen Ümit Gümrükçü ebru sanatının tarihçesini şöyle tarif etti: Ebru sanatı „Su yüzünde dans eden renkler “tarihçesi bazı kaynaklara göre Türkistan’ın Buhara kentinde yapıldığını, ancak 9.-10.Yüzyıllarda Japonya ve Çin’de kâğıt süslemede kullanmışlar 15.Yüzyılın başlarında İpek yolu ile İran’a gelen sanat „Abru “(Su yüzü) ve „Ebri “(Bulut gibi) olarak isimlendirilmiştir. Daha sonra İran’dan Osmanlı Devleti’ne gelen bu sanat „Ebru “ismini almıṣtır.17.Yüzyılda Avrupa’ya Türk kâğıdı adıyla girmiştir.

11 YILDIR EBRUZEN SANATINI TANITIYOR

Ebruzen Ümit Gümrükçü, ҫok eski yıllarda yapılan bu önemli sanatı onbir yıldan beri Nürnberg’de yapmaya başladığını ve şimdiye kadar ҫok sayıda düzenlemiş olduğu kurslarla Nürnberg ve çevresinde tanıtmaya çalıştığını anlattı. Ebru sanatını kursların haricinde Nürnberg ve çevresinde düzenlenen Festival ve değişik etkinliklerde tanıtmaya devam ettiğini belirtti ve Ebru sanatına olan yoğun ilgiden dolayı ҫok mutlu olduğunu söyledi.

ha-ber.com/Taner TÜZÜN / NÜRNBERG

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.