Nükleer Görüşmelerin Ardından Taraflar İyimser

Nükleer Görüşmelerin Ardından Taraflar İyimser

ABONE OL
09:17 - 30/11/2021 09:17
Nükleer Görüşmelerin Ardından Taraflar İyimser
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran’la 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmaya geri dönülebilmesi amacıyla beş ay sonra yeniden başlatılan müzakerelerin ardından AB, İran ve Rusya’yı temsil eden heyetler, Reuters haber ajanına yaptıkları açıklamalarda iyimser değerlendirmelerde bulundu.

Görüşmelere başkanlık eden AB yetkilisi Enrique Mora, “Bugün gördüklerim konusunda son derece olumlu hissediyorum” dedi.

Gazetecilere konuşan Mora, İran heyetinin görüşmelerde tüm yaptırımların kaldırılması talebinde ısrarlı olduğunu; ancak Tahran’ın Nisan ve Haziran ayları arasında yapılan altı görüşmeden çıkan sonuçları da tamamen reddetmediğini söyledi.

Rusya’yı temsil eden Mihail Ulyanov Twitter’dan paylaştığı mesajında, görüşmelerin başarılı bir şekilde başladığını belirtti.

“Başka yaptırım uygulanmayacağına ilişkin güvence verilmeli”

İran’ın baş müzakerecisi Ali Bagheri Kani de basın mensuplarının sorusu üzerine görüşmelerle ilgili iyimser olduğunu söyledi.

İranlı yetkili, ABD’nin ve batılı müttefiklerinin gelecekte başka yaptırım uygulanmayacağına ilişkin güvence vermesi gerektiğini kaydetti.

“İran görüşmede taviz vermedi”

Avrupalı bir başka diplomatsa İranlılar’ın taviz vermediğini, zaman zaman duruşunu sertleştirdiğini ve bu durumun da pek cesaret verici bir gelişme olmadığını söyleyerek, görüşmelere ilişkin daha karamsar bir tablo çizdi.

Elize Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile telefonda görüştü.

Macron’un İran liderine, nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması için yapılan görüşmelerde Tahran’ın yapıcı bir tavır sergilemesi gerektiğini söylediği kaydedildi.

Görüşmelere İran’daki seçimler nedeniyle ara verilmişti

İran’ın nükleer programını kısıtlamak için 2015 yılında İran’la ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Almanya ve Rusya arasında anlaşma imzalanmıştı. ABD anlaşmadan, Başkan Donald Trump döneminde, 2018 yılında çekilmişti.

ABD’nin yeniden taraf olması ve İran’ın da anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini yeniden yerine getirmeye başlaması amacıyla imzacı ülkeler, Joe Biden’ın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından Nisan ayında görüşmelere başlamıştı.

Nisan ve Haziran ayları arasında yapılan 6 tur görüşmede bir sonuca varılamadı. Görüşmelere İran’daki cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle ara verilmişti.

VOA tarafından geçilen Nükleer Görüşmelerin Ardından Taraflar İyimser haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Nükleer Görüşmelerin Ardından Taraflar İyimser haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Nükleer Görüşmelerin Ardından Taraflar İyimser haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.