“Nükleer Çatışma Riski On Yılların Zirvesinde”

“Nükleer Çatışma Riski On Yılların Zirvesinde”

ABONE OL
00:03 - 23/03/2023 00:03
“Nükleer Çatışma Riski On Yılların Zirvesinde”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, nükleer çatışma riskinin on yılların en yüksek seviyesine tırmandığını söyledi ve Moskova’nın Ukrayna’daki savaş nedeniyle Washington ile “fiili” olarak açık çatışma içinde olduğu uyarısında bulundu.

Uzun zamandır gergin olan ABD-Rusya ilişkileri, Moskova’nın geçen yıl Ukrayna’yı işgaliyle birlikte daha da kötüleşti. Moskova, Şubat ayında Washington’la olan ve nükleer silahların azaltılmasını amaçlayan Yeni START anlaşmasından çekilmişti.

Ryabkov, “START’sız Bir Dünya: Şimdi Ne Olacak” başlıklı etkinlikte yaptığı konuşmada, Rusya’nın anlaşmayı yeniden yürürlüğe sokması gibi bir durumun “söz konusu” olmadığını söyledi ve Washington’un Moskova’ya karşı “saldırgan seyirli” olarak tanımladığı tavrını eleştirdi.

Interfax haber ajansının bildirdiğine göre Ryabkov, “Bugün nükleer bir çatışma olasılığının yüksek olup olmadığına ilişkin bir tartışmaya girmek istemem. Ancak şöyle söyleyelim; bu olasılık, son birkaç on yıldır hiç olmadığı kadar yüksek” şeklinde konuştu.

Rusya’nın dünyayı nükleer savaş tehdidine karşı “güvenli ve özgür” kılma taahhüdünde bulunduğunu dile getiren Ryabkov, daha sonraysa, Moskova’nın “Amerika’yla fiili olarak açık bir çatışma halinde olduğu” göz önüne alındığında, her şeyin eskisi gibi ilerleyemeyeceğini söyledi.

Kremlin, Washington’u, Kiev’e silah tedarik ederek savaşa doğrudan dahil olmakla suçluyor ve savaşı, Rusya’nın varlığı için verdiğini vurguluyor.

Dünyanın en büyük nükleer güçleri olan ABD ve Rusya, nükleer savaşın hiçbir zaman kazanılamayacağını, bu nedenle nükleer savaşa asla girilmemesi gerektiğini kaydetmişti. Ancak Ukrayna’daki çatışmalar, Rusya’nın Batı’yla doğrudan yüzleşebileceği korkularını körüklüyor.

“Ukrayna’ya verilen zayıflatılmış uranyum mühimmatı nükleer gerilim için risk oluşturmuyor”

Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Putin’in İngiltere’yi Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyumlu tank mühimmatı tedarik etmesini eleştirmesi üzerine, Ukrayna savaşında nükleer gerilim olmadığını kaydetti.

İngiltere hafta başında, Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyum içeren mühimmat tedarik ettiğini doğrulamıştı. Bir ağır metal olan uranyum, yoğunluğu ve diğer özellikleri sayesinde tank gibi zırhlı araçlara işleyebildiği için mühimmatlarda kullanılıyor.

Putin, İngiltere’nin Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyum içerikli mühimmat göndermesini kınamış ve Moskova’nın, bu silahların “nükleer içeriği” nedeniyle buna uygun şekilde yanıt vermeye zorlanacağını söylemişti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Cleverly, mühimmatın konvansiyonel olduğunu, Rusya’nın bu konuyla ilgili olarak yükselen nükleer riskten söz eden tek ülke olduğunu söyledi.

Cleverly, “Nükleer tırmanma yok. Dünyada nükleer meselelerle ilgili konuşan tek ülke Rusya. Rusya’ya yönelik tehdit yok, tamamen Ukrayna’nın kendini savunmasına yardımcı olmakla ilgili” dedi.

İngiliz Bakan, “İçinde uranyum kelimesi geçiyor olması bunların nükleer mühimmat olmaları anlamına gelmiyor, bunlar tamamen konvansiyonel mühimmat. Bunun herkes tarafından anlaşılmasında fayda var” diye konuştu.

İngiltere yıllardır zırhlı araç delen topçu mermilerinde zayıflatılmış uranyum kullanıyor ve bu mühimmatın nükleer kapasiteli olarak kabul etmiyor. Rusya’nın da zayıflatılmış uranyum içerikli mühimmata sahip olduğu biliniyor.

Ancak bu silahlar kullanıldıkları bölgelerde, tozun solunum yoluyla akciğer ve diğer hayati iç organlara girmesi sonucu sağlık riski oluşturuyor.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Lavrov, İngiltere’nin “bu tırmanışı yeni ve çok ciddi bir seviyeye taşıdığını” söyledi. Rusya’nın Cenevre’deki misyonu ise Londra’yı, çatışmayı uzatmak ve “Ukrayna krizinin siyasi ve diplomatik çözümüne fırsat bırakmamakla” suçladı.

Putin’in yakın müttefiki Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko da bugün tartışmaya katıldı ve Rusya’nın, Belarus’a “gerçek uranyum” içeren mühimmat tedarik ederek İngiltere’ye misilleme yapabileceğini söyledi.

Lukaşenko, “Bu delilikten geri adım atmalıyız. Bu mühimmat Rus askerlerinin bulunduğu mevzilerde patladığında korkutucu bir yanıtla karşılaşacaksınız. Bu, tüm gezegen için bir ders olacak” dedi.

VOA tarafından geçilen “Nükleer Çatışma Riski On Yılların Zirvesinde” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Nükleer Çatışma Riski On Yılların Zirvesinde” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Nükleer Çatışma Riski On Yılların Zirvesinde” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.