Nükleer Anlaşma Görüşmeleri 6 Nisan’da Başlıyor

Nükleer Anlaşma Görüşmeleri 6 Nisan’da Başlıyor

ABONE OL
22:35 - 02/04/2021 22:35
Nükleer Anlaşma Görüşmeleri 6 Nisan’da Başlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İran’ın nükleer faaliyetlerini kısıtlayan 2015 tarihli anlaşmanın geleceği konusundaki görüşmeler gelecek hafta Viyana’da başlıyor.

Müzakerelerin gelecek hafta yapılacağıyla ilgili ilk açıklama İranlı yetkililerle Çin, Rusya, Fransa, Almanya ve İngiltereli yetkililerin bugünkü ön toplantısı sonrasında geldi.

Bu açıklamanın ardından da ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yazılı bir açıklama yaparak, Washington’un Avrupalı, Rus ve Çinli ortaklarıyla 2015 nükleer anlaşmasının koşullarına uyulması konusunda görüşmeler yapmayı kabul ettiğini bildirdi.

Price, “Bunlar ilk günler ve önümüzde bizi zor tartışmalar beklerken hemen bir büyük ilerleme olmasını beklemiyoruz. Ama bunun ileriye dönük sağlıklı bir adımı oluşturduğuna inanıyoruz” ifadesini kullandı.

Görüşmelerin, Avrupa Birliği’nin nükleer anlaşmanın diğer taraflarıyla oluşturacağı çalışma grupları etrafında yapılandırılmış şekilde düzenleneceğini kaydeden Price, tartışılacak ana konuların, İran’ın nükleer anlaşmanın şartlarına uymaya geri dönmek için atması gereken adımlar ve ABD’nin de buna karşılık yaptırımları gevşetme konusunda atması gereken adımlar olacağını bildirdi.

Price, “Bu süreç boyunca ABD ve İran arasında doğrudan görüşmeler olmasını mevcut durum itibariyle beklemiyoruz ama ABD buna açık olmayı sürdürüyor” dedi.

Görüşmeler 6 Nisan’da Avusturya’da başlayacak.

Viyana’daki görüşmelerde, eski Başkan Donald Trump tarafından anlaşmadan çekilen Amerika’nın yeniden anlaşmaya dahil edilmesi ve tüm tarafların anlaşmanın kurallarına uymasının sağlanması konularının ele alınması bekleniyor.

İran devlet televizyon kanalında açıklamalarda bulunan İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abbas Arakçı, tarafların Viyana da yüz yüze görüşmeyi kabul ettiklerini söyledi. Müzakerelerde İran’ı temsil eden kıdemli yetkili Arakçı, bugün yapılan ön görüşmenin “samimi ve ciddi” bir ortamda geçtiğini de söyledi.

Bununla birlikte, İran devlet televizyonu Press TV, ismini açıklamadığı bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Tahran’ın gelecek haftaki toplantıda ABD’yle herhangi bir dolaylı görüşmeyi ya da yaptırımların aşamalı olarak kaldırılmasını reddedeceğini bildirdi.

Beyaz Saray yönetimi, tarafların anlaşmanın kurallarına yeniden uymasını sağlamak amacıyla İran’ı müzakere masasına dönmeye ikna yollarını arıyordu. 2015 yılında imzalanan anlaşma uyarınca, İran’a Amerika ve diğer ülkeler tarafından uygulanan yaptırımlar kaldırılmış, İran da nükleer silah üretimi hedefinde olduğu iddialarının doğru olmadığını savunarak nükleer faaliyetlerini kısıtlı tutmayı kabul etmişti.

Ancak 2018 yılında eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Washington’u anlaşmadan geri çekerek yaptırımları yeniden devreye koymasından bir yıldan fazla bir süre sonra İran misilleme olarak anlaşmanın bazı maddelerini açıkça ihlal etti.

Batılı yetkililer, İran ile Amerikalı yetkililerin anlaşmayla ilgili müzakere masasına oturma konusunu henüz karşılıklı olarak ele almadıklarını, görüşmeleri şu an hala dolaylı olarak Avrupalı ülkeler aracılığıyla yürüttüklerini söylüyor.

Rusya’nın, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nde (IAEA) görevli büyükelçisi Mikail Ulyanov da bugünkü görüşmeyle ilgili olarak Twitter üzerinden bir mesaj paylaşarak, “Doğru yoldayız gibi görünüyor ancak önümüzdeki yol kolay olmayacak ve yoğun çaba gerektirecek. Taraflar da buna hazır görünüyor” ifadelerini kullandı.

Görüşmeler Avusturya’nın Viyana’da, Corona virüsü vakalarında gözlemlenen artış nedeniyle Paskalya Bayramı öncesi yeni kısıtlamalarını devreye sokulduğu bir dönemde yapılmış olacak.

Virüsün varyantlarının hızla yayıldığı Viyana ve yakınındaki diğer iki kentte 1-11 Nisan tarihleri arasında birinci derecede önem taşımayan tüm mağazalar kapalı olacak ve gün içerisinde de hareket kısıtlılığı uygulanacak.

VOA tarafından geçilen Nükleer Anlaşma Görüşmeleri 6 Nisan’da Başlıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Nükleer Anlaşma Görüşmeleri 6 Nisan’da Başlıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Nükleer Anlaşma Görüşmeleri 6 Nisan’da Başlıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.