NSU KURBANI ENVER ŞİMŞEK 20’ İNCİ YILINDA DA UNUTULMADI

NSU KURBANI ENVER ŞİMŞEK 20’ İNCİ YILINDA DA UNUTULMADI

ABONE OL
18:01 - 10/09/2020 18:01
NSU KURBANI ENVER ŞİMŞEK 20’ İNCİ YILINDA DA UNUTULMADI
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Taner TÜZÜN / NÜRNBERG

NSU terör örgütünün 9 Eylül 2000 tarihinde Nürnberg’de seyyar çiçek standında 8 kurşunla öldürdüğü ilk kurban Enver Şimşek, cinayetin işlendiği yerde, Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu ve Nürnberg Büyük şehir idaresinin müşterek düzenlediği geniş kapsamlı bir törenle anıldı. Anma töreninin ardından, Dokuzentrum’da düzenlenen ayrı bir etkinlik gerçekleşti.

Törenin hamiliğini üstlenen Büyükşehir Belediye Başkanı Marcus König, törene katılan Enver Şimşek’in oğlu Abdulkerim Simsek’ten ve diğer mağdurlardan özür diledi. Merhumun oğlu Abdülkerim Şimşek ve NSU davası Avukatı Seda Başay-Yıldız’ın hazır bulunduğu ve Başkonsolos Serdar Deniz, Nürnberg Büyükşehir Belediye Başkanı Marcus König, Türk ve Alman STK temsilcileri ile çok sayıda Türk ve Alman vatandaşının katıldığı törende, kurbanın anısına saygı duruşunda bulunuldu, Din Hizmetleri Ataşesi Fuat Gökçebay tarafından dua okundu ve anı levhasına çelenk ve güller bırakıldı.

BEN 13 YAŞINDAYDIM

Konuşmasında, tam 20 yıl önce burada babası Enver Şimşek’e 8 kurşun sıkıldığını hatırlatan Abdulkerim Șimşek (33) “ Hastanede ilk gördüğümde sol güzü kurşunla parçalanmıştı. İki gün sonra ise hastanede 38 yaşında hayatını kaybetti. Babamın katilini öğrenmek 11 yıl sürdü. Babam öldürüldüğünde 13 yaşındaydım. Çok zor günler yaşadık. 11 yıl herkes ölümünden babamı suçladı. İftiralar attılar. Babamın esrar satıcısı olduğunu, sevgilisi ve başka kadından çocuğu olduğunu bile iddia ettiler. 11 yıl sonra katillerin Naziler olduğu ortaya çıkınca ne kadar garip ki, çok sevindik. Çünkü babamın masum olduğu, sadece mütevazi bir aile babası olduğu kanıtlanmış oldu“ dedi.

MARCUS KÖNİG KONUŞMASI

Konuşmacı olarak söz alan Nürnberg Büyükşehir Belediye Başkanı Marcus König’de, „Bugün burada 20 yıl aradan sonra, neden bu cinayetlerin engellenemediğini ve yetkililerin yıllar sonra katillerin izine rastlayabildiğini kendimize soruyoruz. Bu arada katiller hakkında cezalar verilmiş olsa da, bize verilen olayların kusursuz çözüleceği, yardım ve yataklık edenlerin kim olduğu ve katillerin hak ettiği cezayı görecek sözünün yerine getirilmediğini burada itiraf etmek zorundayız. Çoğumuz bize sunulan bilgilere inanmak zorunda kaldığımız için susmayı tercih ettik. Fakat korkunç cinayetler aşırı sağın çok kötü durumda nereye varabileceğini bizlere gösterdi. Cinayet ve terör. Güncel NSU 2.0, Kassel cinayeti, Halle ve Hanau saldırıları demokrasinin düşmanlara karşı daha fazla güçlendirilmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne sermiş oldu“ dedi.

BAŞKONSOLOS SERDAR DENİZ’İN KONUŞMASI

Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz’de konuşmasında şu satırlara yer Verdi:

“ NSU cinayetlerinde katledilenlerin arasında, polis olduğu için öldürülen Alman kurbanın dışında, on kurbanın dokuzu sadece ve sadece Türk oldukları ya da Türk’e benzedikleri için öldürülmüşlerdir. Kurban yakınları resmi makamların ağır suçlamalarına maruz bırakılmış, yıllarca yas tutmalarına bile izin verilmemiştir. Keza, merhum Enver Şimşek’in kızı Semiya Şimşek “Acı Vatan” adını verdiği kitabında “11 yıl boyunca acımızı gönül rahatlığı ile yaşamamıza dahi izin verilmedi” ifadesini kullanmıştır. Bu nedenle, NSU kurbanlarının anılması, yaşananların unutulmaması ve unutturulmaması konusunda Nürnberg’de yaşayan bizlerin ve Almanya’daki Türk toplumunun çok özel bir sorumluluğu bulunmaktadır.


Geçmiş yıllarda NSU şehitlerimizi Başkonsolosluğumuzun organizasyonu ve vatandaşlarımızın katılımıyla, bir anlamda kendi başımıza anarken, Nürnberg’in yeni seçilen Belediye Başkanı değerli dostum Marcus König’in bu yılki anma törenine sahip çıkma arzusu bizleri ziyadesiyle duygulandırmıştır. Sayın König’in bu insiyatifinin, aynı zamanda ırkçılığa ve faşizme karşı da kararlı bir duruş ve mesaj teşkil ettiğini düşünüyorum. Kendisine, şahsım ve bütün vatandaşlarımadına teşekkür ediyorum. Bugün burada Enver Şimşek ile birlikte tüm NSU kurbanları ile ırkçı ve aşırı sağcı saldırılarda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, ailelerine ve tüm sevdiklerine sabırlar diliyorum “

83 DAKİKALIK FİLM GÖSTERİLDİ

Anma programının ikinci bölümü Hitler Kongresi olarak bilinen alandaki Dokumentasyon Merkezi’nde Enver Șimşek ve ailesinin ağırlıkta olduğu 83 dakikalık sinovizyon gösterisi ve „NSU’nun mağdurları-İzinde“ adlı podyum tartışması ile devam etti. BR televizyon muhabiri Ina Krauss’un modaratörlüğünde konuşmacı olarak katılan Enver Șimşek’in oğlu Abdulkerim Șimşek, Șimşek ailesi’nin mahkemedeki avukatı Seda Başay-Yıldız ve film yapımcısı Aysun Bademsoy başından geçenleri anlattı.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.