Normandiya Dörtlüsü’nden Ukrayna Kararı

Normandiya Dörtlüsü’nden Ukrayna Kararı

ABONE OL
22:53 - 26/01/2022 22:53
Normandiya Dörtlüsü’nden Ukrayna Kararı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Almanya, Fransa, Rusya ve Ukrayna’nın devlet ve hükümet başkanlarının danışmanları ve dışişleri bakanlıklarının temsilcileri Paris’te bir araya geldi. Ukrayna sınırında tansiyonun düşürülmesi amacıyla Normandiya Dörtlüsü formatında yapılan toplantıda, Minsk anlaşmasının canlandırılması ve bu anlaşmada kararlaştırılan ateşkesi sürdürme taahhütleri” yinelendi.

Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada, katılımcı ülkelerin “mevcut anlaşmazlıkların hafifletilmesinde kararlı oldukları” ve 2 hafta sonra Berlin’de yeniden toplanacakları belirtildi.

Elysee Sarayı’nda gerçekleşen toplantıya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in özel temsilcisi Dimitri Kozak, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin diplomatik temsilcisi Andriy Yermak, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un özel temsilcisi Jens Plötner ve ev sahibi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un diplomasi baş danışmanı Emmanuel Bonne katıldı.

Toplantı, beklenen sürenin de ötesinde 8 buçuk saat sürdü. Elysee Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Normandiya Dörtlüsü’nün “Minsk anlaşmalarının Normandiya formatının çalışmasının temeli olduğunu ve gelecekteki çalışmalarda mevcut anlaşmazlıkları hafifletmeye kararlı olduklarını bir kez daha teyit ettiği” belirtildi.

Açıklamada, “Taraflar, Minsk anlaşmalarının uygulanmasına ilişkin diğer konulardaki farklılıklara bakılmaksızın, ateşkese koşulsuz saygı gösterilmesini ve 22 Temmuz 2020 tarihli ateşkesi güçlendirme tedbirlerine tam olarak uyulmasını destekliyorlar. Üçlü Temas Grubu ve çalışma gruplarının Minsk anlaşmalarının uygulanmasında hızlı ilerleme için faaliyetlerini yoğunlaştırmasının önemini tartıştılar. İki hafta sonra Berlin’de tekrar buluşmaya karar verdiler” ifadeleri yer aldı.

Rusya’nın taleplerine NATO’dan yanıt

Öte yandan ABD ile birlikte NATO da Rusya’nın güvenlik taleplerini yazılı yanıt verdi. NATO, Rusya’nın, “Ukrayna’nın NATO’ya alınmayacağına dair” yazılı güvence talebini reddetti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg düzenlediği basın toplantısında, “NATO, Rusya’ya yazılı tekliflerini iletmiştir. Bunu ABD ile paralel şekilde yaptık” dedi.

“NATO müttefiklerinin güvenliği ve Avrupa ile Kuzey Amerika’nın güvenliğine dayanak olan ilkelerden taviz veremeyiz ve vermeyeceğiz” diyen Stoltenberg, Rusya ile diyaloğu sürdürmek istediklerini de kaydetti.

Stoltenberg, NATO’nun “açık kapı” politikasına devam edeceğini vurguladı; İttifak’ın Rusya’ya yeniden el uzattığını ama en kötüsüne de hazırlandığını kaydetti.

VOA tarafından geçilen Normandiya Dörtlüsü’nden Ukrayna Kararı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Normandiya Dörtlüsü’nden Ukrayna Kararı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Normandiya Dörtlüsü’nden Ukrayna Kararı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.