NORMAL YAŞAMA DÖNÜŞ

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Robert Koch Enstitüsü’nün (RKI) açıklamasına göre, Korona virüs bulaşıcı hastalığın yayılmasını önlemek için dört hafta önce alınan sıkı önlemler gevşetilebilir.

Bir hasta üç kişiye, üç hasta dokuz insana bulaştırdığı haftada sıkı önlemler alınmıştı. Bugün bir hasta bir kişiye bulaştırıyor. Bu durumda alınan önlemler isabetliydi.

Normal hayata dönüş, yani Korona virüs başlamadan önceki zamana geri dönüş birdenbire olamaz. Yavaş yavaş, adım adım yapılmazsa bugüne kadar alınan önlemler boşa gider.

Federal Almanya ve Eyalet hükümetleri konuşmadan önce, bilim kuruluşlarında görevli sağlık uzmanları dinliyorlar.

Önce çok sesli bir koro gibi, konuşan açıklama yapan çok.

Fikirler tartışılacak, sonunda en doğru olan çözüme ulaşılacak. En önemlisi bireyin devletine güveni olması. Ekonomi politikası şeffaf olunca bir kargaşa olmadan vatandaş alınan kurallara uyuyor. Normal kavramı Türkiye’ye Fransızcadan alınmıştır kurala uygun olan, her zaman görüldüğü gibi olan, anlamına geliyor. Ekmeğin normal pişmesi ne az ne çok. Ruhbiliminde, herhangi bir özellik ya da ölçü yönünden olağan ortalamadan olumlu ya da olumsuz yönden farklı olan. Karşıt anlamı anormal.

Sağlıklı olan altmış üstü yaşlılara normal yaşam, korkmadan doktoruna gidip sağlık kontrolü yaptırabilmek. Alınan önlemlere, medya ve basında yalnız bulaşıcı hastalıktan bahsediliyor. Bu durumda insanlar hasta olmaktan korkuyor. Herkes diğer hastalıklar için, hastalanmadan önce kontrole gidebiliyor. Korkudan doktorların muayene dairelerine gitmiyorlar. Ev doktorların bile büroları boş görülüyor.

Korku ruhu yer bitirir, o halde bu yaş grubu korkusunu yenmeli. Yaşlılar riziko grubu olarak tekrar edilirken, yanlış algılama toplumda yayıldı. Her yaşın bu hastalığa yakalanabileceği tekrar tekrar söylenmeli. Sorun yaş değil, bağışıklık sistemin göstereceği direnç. Başka hastalığı olan, bağışıklık sisteminde zayıflayan her yaş ölümcül hastalığa yakalanabilir.

Çocuk yuvaları beş çocukla başlayarak normale dönebilir. Aynı sorunlar devam edilirse, hiç ders çıkarılmamış olunur. Önceki durumda az eğitmen, kalabalık gruplar çocuk gelişmesine uymuyor.

Okullarda son sınıflar önce açılarak, lise bitirme sınavları yapılabilmeli. Berlin’de altıncı sınıf öğrenciler gelecek ders yılında orta öğretime geçecekler, hangi okul dalında gidecekleri belirlenecek. Bu nedenle ilk açılacak sınıf olmalı. Alınacak eğitim ve öğretim kuralları eyaletten eyalete farklı olacaktır.

Hijyen ve iki metre mesafe kuralına uymak şartıyla küçük esnaflar tekrar açılmalı.

İbadet yerlerinin açılması, gelecek Ramazan ayı için soruluyor. Paskalya Bayramında kiliseler ayinlerini boş kiliselerde yaptı, televizyonlar naklen yayınladı. Böyle bir imkân Müslümanlara verilmedi. Tek Tanrıya inanan üç din birlikte yayın yaparak, bu açığı kapattılar.

Seyahat özgürlüğü en son gelecek bir olay olarak görülüyor. Turizmde, serbest işlerde çalışanlar için normal yaşama dönüş çok önemli. İşsizler artacak, iflas eden firmalar olacak. Restoranlar en son normal hayata dönecek.

Her türlü önlem alınıyor, halk devletine güveniyor. Buna rağmen her şey önceki gibi olmayacak. Hükümetin alacağı önlemleri, gevşeme durumunu açıklanınca basın ve medyada göreceğiz. Vatandaş Federal Almanya ve Eyalet Hükümetlerine inanıyor.

Zaman birlik ve beraberlik günü. Video toplantıları, teknolojinin yaşama etkisini gösterdi. İşyerlerini açamayanlar da internet aracılığı ile satış yapmaya çalışıyorlar.

Türkiye’de anavatan kavramı bu krizde ne yapabildiğine sonunda gösterecek. Almanya’da yaşayanlar devlet babanın çok tutarlı, düzenli bir şekilde önlemleri aldığı görülüyor. Toplumun kurallara uyması, krizde bile demokratik anlayışın uygulanmasına bağlı.

Bireyin devlete, devletin bireye güveni krizde oluşmaz. Bunun bir geçmişi var. Kriz başında maliye bakanı, alınan vergilerde bütçede artımız var, panik yapmaya gerek yok, demişti.

Alınan önlemler şimdiye kadar mantıkla, bilimin gösterdiği yolda gelişti. Böyle devam etmesini diliyorum.

Normal yaşama dönüş eskisi gibi olursa, Korona virüs zamanından ders çıkarılmamış olur. Yepyeni bir normale dönüş olmalı.

Sağlıkla kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey

eMail: [email protected]

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.