New York Başsavcısı’ndan Trump’a Dolandırıcılık Davası

New York Başsavcısı’ndan Trump’a Dolandırıcılık Davası

ABONE OL
21:43 - 21/09/2022 21:43
New York Başsavcısı’ndan Trump’a Dolandırıcılık Davası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Eski Başkan Donald Trump ve yetişkin çocuklarına, iş faaliyetletine yönelik bir sivil soruşturma kapsamında, New York eyaleti başsavcısı tarafından “çok sayıda dolandırıcılık ve yanlış beyan” davası açıldı.

Manhattan’daki New York eyalet mahkemesinde açılan davada Trump Organization, Trump’ın 2011’den 2021’e kadar olan yıllık mali durum tablolarının hazırlanmasında usulsüzlük yapmakla suçlandı.

Davada Trump Organization, eski başkanın oğlu Donald Trump Jr. ve kızı Ivanka Trump da sanık olarak yer aldı.

Başsavcı Letitia James, Donald Trump ve Trump Organization’ın uygun krediler ve vergi avantajları elde etmek için gayrimenkullerinin değerlerini yanlış gösterdiğini söyledi. James, suç teşkil eden kanuna aykırı faaliyet iddialarını, Manhattan’daki federal savcılara ve Vergi Dairesi’ne sevk ettiğini söyledi.

James yaptığı açıklamada, “Donald Trump, çocuklarının ve Trump Organization’daki üst düzey yöneticilerin yardımıyla, haksız yere zenginleşmek ve sistemi dolandırmak için net servetini milyarlarca dolar şişirdi” dedi.

Dava, 2021’in Ocak ayında başkanlık görevinden ayrılmasından bu yana Trump için en büyük yasal darbelerden biri anlamına geliyor. Donald Trump, 2024 yılında ABD başkanlığı için yeniden aday olmayı düşünüyor.

Letitia James gazetecilere yaptığı açıklamada, davalıların Trump’ın dolandırıcılıktan elde ettiği ve 250 milyon dolar olduğu tahmin edilen tüm kazançlardan vazgeçmesi için çalıştığını söyledi.

Davada ayrıca Trump ve çocuklarının New York’ta şirket yöneticiliği yapmalarının ve Trump Organization’un gayrimenkul işlemlerinde bulunmasının yasaklanması isteniyor.

James üç yıldan fazla bir süredir Trump’ın iş uygulamaları ile ilgili sivil soruşturma yürütüyor.

Cumhuriyetçi eski başkan herhangi bir kanuna aykırı faaliyeti reddediyor ve Demokrat olan James’in soruşturmasını siyasi bir cadı avı olarak niteliyor. Trump Organization da James’in iddialarının “temelsiz” olduğunu savunuyor.

Bugün açılan dava, James’in Trump’ı, şirketini ve bazı aile üyelerini, mahkeme celplerini görmezden gelmek ve ifade vermekten kaçınmak için geciktirme taktikleri kullanmakla suçladığı, çekişmeli bir soruşturmanın ardından geldi.

Trump 10 Ağustos’ta başsavcılık bürosunda kapalı kapılar ardında verdiği ifadede soruları yanıtlamayı reddetmiş ve saatlerce süren görüşmede 400’den fazla defa, kendini suçlamaya karşı anayasal hakkını kullandı. ABD Anayasası’nın Beşinci Ek Maddesi herhangi bir suçla itham edilen bir kişinin kendisine sorulan sorulara cevap vermemesi hakkını tanıyor.

Donald Trump Jr. ve Ivanka Trump ise ancak mahkeme kararları gerektirdikten sonra ifade vermeyi kabul ettiler.

Trump’ın çocuklarından bir diğeri olan Eric Trump, 2020 yılında verdiği bir ifadede 500’den fazla kez beşinci ek madde hakkını kullandı.

James’in sivil soruşturması, Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg tarafından Trump Organization’a karşı yürütülen vergi dolandırıcılığı soruşturmasından ayrı. Ancak James, Bragg’e soruşturmasında yardımcı oluyor.

Şirket, çalışanlarına kayıt dışı ödemeler yapma suçlamasıyla Ekim ayında mahkemeye çıkacak. Şirketin uzun süredir mali işler müdürlüğünü yürüten Allen Weisselberg suçunu kabul etti ve şirket aleyhine ifade verecek.

VOA tarafından geçilen New York Başsavcısı’ndan Trump’a Dolandırıcılık Davası haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. New York Başsavcısı’ndan Trump’a Dolandırıcılık Davası haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan New York Başsavcısı’ndan Trump’a Dolandırıcılık Davası haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.