Netanyahu ve Biden Arasında Zirvede Soğuk Rüzgarlar

Netanyahu ve Biden Arasında Zirvede Soğuk Rüzgarlar

ABONE OL
21:43 - 29/03/2023 21:43
Netanyahu ve Biden Arasında Zirvede Soğuk Rüzgarlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD liderliğindeki Demokrasi Zirvesi’ne katılan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, yargı sisteminde revizyon planından vazgeçmesi yönünde ABD Başkanı Joe Biden’dan gelen öneriyi reddederek, ülkesinin kendi kararlarını verdiğini söyledi.

İki yakın müttefik arasında kamuoyu önünde yaşanan nadir anlaşmazlıklardan biri olan bu diyalog, Netanyahu’nun kitlesel protestoların ardından ertelediği yargı değişiklikleri konusunda İsrail ve ABD arasında artan sürtüşmeye işaret ediyor.

Salı günü geç saatlerde gazetecilerin, Başbakan Netanyahu’nun yasa tasarısı konusunda ne yapmasını umduğu sorusuna Biden, “Umarım bundan vazgeçer” yanıtını vermişti. Biden, Netanyahu hükümetinin “bu yolda devam edemeyeceğini” belirtmiş ve İsrail’i sarsan plan konusunda uzlaşma çağrısında bulunmuştu. Başkan ayrıca ABD Büyükelçisi Thomas Nides’ın, Netanyahu’nun yakında Beyaz Saray’a davet edileceği yönündeki önerisiyle ilgili de “Hayır, yakın vadede değil” demişti.

“Umarım başbakan gerçek bir uzlaşma sağlamaya çalışacak şekilde hareket eder. Ancak bunu zaman gösterecek” diyen Biden, bu açıklamaları Washington’a dönmek üzere Kuzey Carolina’dan ayrılırken gazetecilere yapmıştı.

Netanyahu ise bir açıklama yayınlayarak İsrail’in egemen bir ülke olduğunu ve “kararlarını halkının iradesiyle verdiğini, en iyi dostlarından gelenler dahil dışarıdan gelen baskılara göre karar vermediğini” söyledi.

Daha sonra Dışişleri Bakanlığı’nın Demokrasi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Netanyahu daha uzlaşmacı bir ton takınarak “İsrail ve ABD’nin zaman zaman anlaşmazlıklar yaşadığını” ancak aralarındaki ittifakın “sarsılmaz” olduğunu söyledi; “Bunu hiçbir şey değiştiremez” dedi.

Ancak iki ülke arasındaki soğuk açıklamalar, Netanyahu’nun on binlerce kişiyi İsrail sokaklarına döken ve iki gün üst üste devam eden kitlesel protestoların ardından “iç savaştan kaçınmak için” hükümetinin tartışmalı yasa tasarılarının durdurulması çağrısında bulunmasından bir gün sonra gerçekleşti.

İsrail’deki protestoları organize edenler, yarın için başkent Tel Aviv’deki ABD Büyükelçilik binası önünde Biden’a destek gösterisi çağrısında bulunurken, Netanyahu’nun müttefikleri eleştirilerini arttırdı.

Netanyahu’nun yakın müttefiki ve güvenlik güçlerinden sorumlu bakanı Itamar Ben-Gvir, Ordu Radyosu’na verdiği demeçte İsrail’in ABD’nin bir eyaleti olmadığını söyledi; “ABD Başkanı’nın bu noktayı anlamasını bekliyorum” dedi.

Kan devlet radyosuna konuşan Eğitim Bakanı Yoav Kisch ise “bir dostun diğerine iç meselelerle ilgili dayatmalarda bulunamayacağını” söyledi.

Netanyahu, İsrail’in Filistinliler’e yönelik politikaları ve İran nükleer meselesi nedeniyle eski Başkan Barack Obama ile birçok kez kamuoyu önünde tartışmıştı. 2015 yılında Beyaz Saray’ın bilgisi dahilinde olmadan ABD Kongresi’ne hitap etmiş ve dünya güçleri ile İran arasında imzalanmak üzere olan nükleer anlaşmaya karşı çıkmıştı.

Bazı uzmanlar geçmişte ABD ile İsrail arasında sorunlar yaşandığını; ancak bu sefer Beyaz Saray’ın “Netanyahu’nun başbakan olarak yeterliliğini ve güvenilir ya da sorumlu olup olmadığını sorguluyor gibi göründüğünü” söylüyor.

Netanyahu ile dinci ve aşırı milliyetçi müttefikleri, İsrail tarihinin en sağcı hükümeti olan hükümetlerini kurduktan birkaç gün sonra Ocak ayında yargıda revizyonu açıkladılar.

Bu tasarı, İsrail’i son yılların en kötü iç krizine sürükledi. İş dünyası liderleri, üst düzey ekonomistler ve eski güvenlik şefleri, ülkeyi diktatörlüğe doğru götürdüğünü söyleyerek plana karşı çıktılar.

Plan, Amerikan Yahudi örgütleri ve Demokrat Kongre üyeleri dahil, İsrail’in ABD’deki destekçilerinden de eleştiri aldı.

Plan, yolsuzluk suçlamasıyla yargılanan Netanyahu ve müttefiklerine ülkenin yargıçlarını atamada son sözü söyleme yetkisi veriyor. Ayrıca müttefikleri tarafından kontrol edilen parlamentoya, Anayasa Mahkemesi kararlarını bozma ve mahkemenin yasaları gözden geçirme yetkisini sınırlama yetkisi tanıyor.

Planı eleştirenler, yasanın tüm erki parlamentodaki koalisyonun elinde toplayacağını ve hükümet organları arasındaki denge ve denetleme mekanizmasını bozacağını söylüyor.

Netanyahu muhalefet liderleriyle Salı günü başlayan görüşmelerde “geniş bir uzlaşma yoluyla bu planı başarmaya çalıştığını” söyledi.

Muhalefet lideri Yair Lapid ise Twitter’daki paylaşımında, İsrail’in uzun yıllardır ABD’nin en yakın müttefiklerinden biri olduğunu ancak “ülke tarihindeki en radikal hükümetin bunu üç ay içinde mahvettiğini” yazdı.

VOA tarafından geçilen Netanyahu ve Biden Arasında Zirvede Soğuk Rüzgarlar haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Netanyahu ve Biden Arasında Zirvede Soğuk Rüzgarlar haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Netanyahu ve Biden Arasında Zirvede Soğuk Rüzgarlar haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.