Netanyahu ile Dini Siyonizm Arasında Koalisyon Anlaşması

Netanyahu ile Dini Siyonizm Arasında Koalisyon Anlaşması

ABONE OL
21:58 - 01/12/2022 21:58
Netanyahu ile Dini Siyonizm Arasında Koalisyon Anlaşması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İsrail’de başbakanlık koltuğuna oturması beklenen Benyamin Netanyahu aşırı sağcı Dini Siyonizm Partisi ile koalisyon anlaşmasına vardı.

Anlaşma, Netanyahu’nun Likud Partisi’ni geçen ay yapılan seçimlerin ardından yeni hükümeti kurmaya bir adım daha yaklaştırdı.

Anlaşma kapsamında Dini Siyonizm partisine rotasyonlu koalisyonda Maliye Bakanlığı görevi verilecek. Partinin Yahudi yerleşimleriyle ilgili politikalar ve ülkenin adalet sistemi üzerinde de güçlü etkisi olacak.

Likud’dan yapılan açıklamada Dini Siyonizm partisinin diğer rollerle birlikte Maliye Bakanlığı’nı da rotasyon ile kontrol edeceği belirtildi. Rotasyonun nasıl işleyeceğine dair ayrıntı ise verilmedi.

İsrail Ordu Radyosu ise rotasyonu, Dini Siyonizm partisi lideri Bezalel Smotrich’in maliye bakanı olacağı ve daha sonra yerine başkasının geçeceği şeklinde açıkladı.

Likud’un açıklamasında, Filistin’in devlet olmasına karşı çıkan ve İsrail yerleşimlerini destekleyen Dini Siyonizm Partisi’ne ayrıca Netanyahu ile işbirliği içinde işgal altındaki Batı Şeria’da Yahudi yerleşimlerinin kontrolunun verileceği belirtildi.

Netanyahu anlaşma ile ilgili, “Bu bizi tüm İsrail vatandaşlarını gözeten sağ kanat ulusalcı bir hükümet kurmaya bir adım daha yaklaştırıyor” dedi.

Netanyahu’nun sağ kanat koalisyonu 1 Kasım’daki seçimlerde rahat bir zafer elde etmişti. Seçimler İsrail’de dört yıldan kısa sürede yapılan beşinci seçimdi.

İsrail, Filistinliler’in devlet kurmak için istediği Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü 1967’deki Altı Gün Savaşı’nda ele geçirmişti.

ABD müzakerelere arabuluculuk etmiş ancak görüşmeler 2014 yılında tıkanmış, buna rağmen İsrail bu bölgelerde Yahudi yerleşimleri inşa etmeye devam etmişti.

Dini Siyonizm partisi lideri Bezalel Smotrich, ekonomik görüşlerinden ziyade ulusalcı politikalarıyla biliniyor.

Smotrich seçimde aşırı sağcı ortağı Itamar Ben-Gvir ile birlikte yarışmış ancak iki isim mecliste farklı fraksiyonlara yönelmişlerdi.

Ben-Gvir, kendisine yeni oluşturulan ve polis ile Batı Şeria üzerinde yetki sahibi bir pozisyon olan Ulusal Güvenlik Bakanlığı’nın verilmesinin ardından Netanyahu koalisyonunda olacağını açıklamıştı.

2019 ve 2020 yılları arasında kısa süreliğine Netanyahu hükümetinde ulaştırma bakanlığı yapan Smotrich, devlet borcunun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının düşürülmesi, işletmeler için genel vergi indirimi ve kamu sektörü grevlerini engelleme gibi muhafazakar mali politikaları savunuyor.

VOA tarafından geçilen Netanyahu ile Dini Siyonizm Arasında Koalisyon Anlaşması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Netanyahu ile Dini Siyonizm Arasında Koalisyon Anlaşması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Netanyahu ile Dini Siyonizm Arasında Koalisyon Anlaşması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.