NATO Genel Sekreteri'nden Türkiye Eleştirilerine Yanıt

NATO Genel Sekreteri'nden Türkiye Eleştirilerine Yanıt

ABONE OL
17:04 - 14/10/2019 17:04
NATO Genel Sekreteri'nden Türkiye Eleştirilerine Yanıt
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği Barış Pınarı Harekatı’yla ilgili derin endişelerini geçen Cuma günü İstanbul’da görüştüğü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilettiğini söyledi.

Ankara’ya daha sert tepki göstermediği için bazı NATO ülkelerince eleştirilen Stoltenberg tavrını korudu. NATO Parlamenterler Asamblesi’nin Londra’daki toplantısında konuşan Genel Sekreter, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile geçen haftaki görüşmesinde harekatın bölgede istikrarsızlığın, gerilimin ve insani sıkıntıların artması riski taşıdığını belirttiğini aktardı.

Ankara’ya itidal çağrısı ve diğer müttefiklerle işbirliği çağrısı yapan Stoltenberg, “Böylelikle ortak düşmanımız DAEŞ’e karşı kazanımlarımızı koruyabiliriz” dedi.

Londra’daki toplantının soru-cevap kısmındaysa NATO Genel Sekreteri özellikle Fransız ve Belçikalı delegelerin eleştirilerine maruz kaldı. Fransız Senatör Christian Cambon, durumun kabul edilemez olduğunu söyleyerek Stoltenberg’I Türkiye’ye yumuşak davranmakla suçladı.

Cambon ayrıca NATO’nun ana karar mekanizması olan Kuzey Atlantik Konseyi’ni toplantıya çağırdı ve ittifakın temeli olan demokrasi ve barış değerlerinin savunulmasına açık ve güçlü mesaj verilmesi gerektiğini kaydetti.

Stoltenberg ise Cambon’un eleştirilerine, “Orada yaşananları anlamanızın tek yolu, Türkiye’nin oynadığı rolü de anlamaktan geçiyor. Türkiye NATO için önemli. Sadece DAEŞ’le mücadelede değil, birçok bakımdan da önemli olduğunu gösterdi. Uluslararası koalisyon ve bizler yani NATO müttefikleri, DAEŞ’i yenilgiye uğratma operasyonlarımızda Türkiye’deki altyapıyı ve üsleri kullandı” dedi.

NATO Genel Sekreteri, “İşte şu anda olup bitenle ilgili endişelerimin nedenlerinden biri de bu. Zira DAEŞ’le mücadelemizde ihtiyacımız olan birliği riske atıyoruz” diye konuştu.

Erdoğan bugün Azerbaycan seyahati öncesi havaalanında yaptığı açıklamada NATO’yu eleştirse de Stoltenberg için “Onun duruşu çok çok farklı ama üye ülkelerin bir kısmının duruşu farklı” demişti.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.