NATO Genel Sekreteri’nden Putin’e Seferberlik Tepkisi: “Tehlikeli ve Sorumsuzca”

NATO Genel Sekreteri’nden Putin’e Seferberlik Tepkisi: “Tehlikeli ve Sorumsuzca”

ABONE OL
21:34 - 21/09/2022 21:34
NATO Genel Sekreteri’nden Putin’e Seferberlik Tepkisi: “Tehlikeli ve Sorumsuzca”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki savaş için binlerce ilave askeri seferber etmesinin çatışmayı tırmandıracağını ve nükleer silah kullanma tehdidinin “tehlikeli ve sorumsuz bir söylem” olduğunu söyledi.

Reuters haber ajansının sorularını yanıtlayan Jens Stoltenberg, Rusya’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez seferberlik ilan etmesinin sürpriz olmadığını ancak bunun 24 Şubat’ta Rus işgaliyle başlayan çatışmayı tırmandıracağını kaydetti.

Stoltenberg, Putin’in hamlelerinin “savaşın planlarına göre gitmediğini” gösterdiğini ve Rusya Cumhurbaşkanı’nın “büyük bir yanlış hesap” yaptığının açık olduğunu belirtti.

NATO Genel Sekreteri Rusya’nın nükleer silah kullanma olasılığına değinerek, “Tam olarak nasıl tepki vereceğimiz konusunda Moskova’da bir yanlış anlaşılma olmamasını sağlayacağız. Elbette bu ne tür bir durum olduğuna ya da ne tür silahlar kullanabileceklerine bağlı. En önemli şey bunun olmasını engellemektir. Bu nedenle benzeri görülmemiş sonuçlar konusunda Rusya ile iletişimimizde bu kadar netiz” dedi.

Stoltenberg NATO’nun Cumhurbaşkanı Putin’inkine benzer sorumsuz ve tehlikeli nükleer bir söylemde bulunmayacağını çünkü 30 ülkeden oluşan savunma ittifakının Rusya’yla çatışma arayışında olmadığını, sadece Ukrayna’yı korumaya ve çatışmanın tırmanmasını önlemeye çalıştığını vurguladı.

Stoltenberg, Putin’in sözleriyle ilgili, “Konuşma gerilimi tırmanmadırıcı ama sürpriz de değil. Bu nedenle hazırlıklıyız. Sakin kalacağız ve Ukrayna’ya destek vermeye devam edeceğiz. Cumhurbaşkanı Putin’in konuşması savaşın kendi planlarına göre gitmediğini gösteriyor. O büyük bir hesap hatası yaptı” diye konuştu.

Stoltenberg, “Rusya Ukrayna’nın egemen, bağımsız bir ulus olduğunu kabul etmediği sürece kısa vadede bir çözüm görmek zor. Korkarım ki bu savaşı sona erdirmenin tek yolu Putin’in savaş alanında kazanamayacağını kanıtlamaktır. Bunu anladığında, oturup Ukrayna ile makul bir anlaşma müzakere etmek zorunda” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, ittifak üyelerinin Ukrayna’ya eşi benzeri görülmemiş bir destek sağladığını ve şimdi NATO müttefiklerinin, silah ve mühimmat stoklarını yenilemeleri gerektiğini söyledi.

VOA tarafından geçilen NATO Genel Sekreteri’nden Putin’e Seferberlik Tepkisi: “Tehlikeli ve Sorumsuzca” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. NATO Genel Sekreteri’nden Putin’e Seferberlik Tepkisi: “Tehlikeli ve Sorumsuzca” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan NATO Genel Sekreteri’nden Putin’e Seferberlik Tepkisi: “Tehlikeli ve Sorumsuzca” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.