*** ”Müslümanlar AB üyeliğini bekliyor”

*** ”Müslümanlar AB üyeliğini bekliyor”

ABONE OL
15:05 - 11/07/2009 15:05
*** ”Müslümanlar AB üyeliğini bekliyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

”Müslümanlar AB üyeliğini bekliyor”

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, dünyadaki Müslümanlar’ın Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği başvurusunun sonuçlanmasını, "Batı’nın toleransının işareti" olarak beklediklerini söyledi

"Hırvatistan 2009 Zirvesi: Avrupa Stratejik Zorunluluğu: Enerji, Yatırım ve Kalkınma" temalı konferans için geldiği Hırvatistan’ın Dubrovnik kentinde Reuters Ajansı’na demeç veren Egemen Bağış, üyelik sürecinin dünyadaki 1.5 milyar Müslüman tarafından çok yakından izlendiğini ve değerlendirildiğini bildirdi ve Avrupalı muadilleriyle her görüşmesinde bu 1.5 milyar kişinin baskısını omuzlarında hissettiğini kaydetti.


Bağış, "AB’nin Türkiye’ye sırtını dönmesi durumunda yalnızca dünya genelindeki Müslümanlar değil, tüm insanlar Batı tarafından dışlandıklarını hissedecekler. Eğer Türkiye gibi bir ülke hala ayrıma tabi tutuluyorsa, bu, milyarlarca insan için oldukça olumsuz bir mesaj olacaktır. Ancak Türkiye’nin üye olması, bu kişilere çağdaş dünyada yerleri olduğuna dair bir umut ışığı olacaktır" diye konuştu.   

Yabancı düşmanlığı ve önyargının Ankara’nın üyelik başvurusunun uzama nedenlerinden olduğunu ifade eden Bağış, "İnsanlar bilmedikleri şeylerden korkar. Maalesef Türkler’in büyük bölümünün Müslüman olması yersiz bir kuşku yaratıyor" dedi. Bağış AB’de, Türkiye’nin üye olması durumunda AB’nin kimi kurucu üyelerinden daha etkili olacağı biçiminde bir endişe olduğunu, kimi ülkelerin bunu kabul etmesinin kolay olmadığı dile getirdi. Bağış, Türkiye’nin Avrupa’ya ihtiyacı olduğu kadar Avrupa’nın da Türkiye’ye ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

Bağış, İsveç’in 6 aylık dönem başkanlığında Türkiye’nin hukuksal reformlar, yolsuzlukla mücadele ve çevre konularında ilerleme kaydetmeyi umduğunu da sözlerine ekledi.
(A.A)  

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.