“Muhammed Bin Selman Türkiye’yi Ziyaret Edecek”

“Muhammed Bin Selman Türkiye’yi Ziyaret Edecek”

ABONE OL
23:37 - 23/05/2022 23:37
“Muhammed Bin Selman Türkiye’yi Ziyaret Edecek”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın bölgesel ve uluslararası meseleleri görüşmek üzere Türkiye, Kıbrıs, Yunanistan, Ürdün ve Mısır’a bir gezi planladığını söyledi. Planlar hakkında bilgi sahibi olan dört kaynak, gezide enerji ve ticaret anlaşmalarının da imzalanacağını kaydetti.

Planlanan gezi, Veliaht Prens’in 2018 yılında Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ve Corona virüsü pandemisinin patlak vermesinden bu yana bölge dışına düzenleyeceği ilk turu olacak. Muhammed bin Selman, 2019 yılında G20 zirvesi için Japonya’yı ziyaret etmişti.

Kaynaklar, Suudi yetkililerin Veliaht Prens’in ziyaret etmeyi planladığı ülkelerle tarihleri kesinleştirmek üzere görüştüklerini söyledi. Kaynaklardan ikisi, gezinin Haziran ayı başlarında gerçekleşebileceğini belirtti.

Suudi hükümetinin basın dairesi, Reuters’ın planlanan geziye dair bilgi talebine yanıt vermedi.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki konsolosluk binasında öldürülmesi Batı’da öfkeye yol açmıştı.

Kaşıkçı cinayeti, Veliaht Prens bin Selman’ın dünyanın en büyük petrol ihracatçısı ve en büyük Arap ekonomisi olan Körfez krallığını dünyaya açmaya çalışan reformcu imajını lekeledi.

Ancak geçen yıl Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve bu yılın başlarında Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis Riyad’ı ziyaret eden Batılı liderler arasında yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasındaki bağları onarmak için yoğun çabaların ardından, yıllar sonra ilk kez geçen ay Suudi Arabistan’ı ziyaret etti.

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Türkiye’de süren bir davanın düşürülmesi de bağların onarılması için yürütülen çabalardan biri olarak görülüyor.

Reuters haber ajansına konuşan kaynaklardan biri olan üst düzey bir Türk yetkili, krallığı fiilen yöneten Veliaht Prens’in Erdoğan’ın ziyaret davetini kabul ettiğini ve her iki ülke yetkililerinin de bu ziyareti planlamak için çalıştığını söyledi.

Türk yetkili, “İkili ticaret, bölgesel gelişmeler, olası döviz swap anlaşması ve diğer yatırım ve enerji projeleri görüşülecek konular arasında” dedi.

Veliaht Prens bin Selman’ın ülke dışına gerçekleştirdiği son gezisi geçen yıl Körfez Arap ülkelerineydi.

Bin Selman’ın planladığı uluslararası gezi, Washington’un Riyad’la tansiyonu düşürmeye çalıştığı bir zamanda geliyor. Uzun yıllara dayanan ABD-Suudi Arabistan ilişkileri ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetiminde, Kaşıkçı cinayetinin yanısıra Yemen savaşı ve İran nükleer anlaşmasını canlandırmaya yönelik küresel çabalar nedeniyle gergin durumda.

VOA tarafından geçilen “Muhammed Bin Selman Türkiye’yi Ziyaret Edecek” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Muhammed Bin Selman Türkiye’yi Ziyaret Edecek” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Muhammed Bin Selman Türkiye’yi Ziyaret Edecek” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Mert

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Haftalık Grup Toplantısı Konuşmasında Bombaya Patlattı. Devlete soyup kaçacak olan hırsız eşkiyalar nerdesiniz?
    Avrupadaki yurttaşların malvarlıklarını riske atanlar, kendi Malvarlıklarını başka ülkelere kaçıran dinsiz imansızlar.

    Yanıtla
    +0
    -0