Moria’daki Mültecileri Alalım Mitingi

Moria’daki Mültecileri Alalım Mitingi

ABONE OL
13:15 - 10/09/2020 13:15
Moria’daki Mültecileri Alalım Mitingi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Mahmut Tosun/İHA BERLİN

Moria Kampı’ndaki mültecilerin Almanya’ya alınması için Berlin’de bir eylem düzenlendi.

Yunanistan’ın Midilli Adası’ndaki mülteci kampı Moria’da dün gece çıkan yangın Berlin’deki bazı sivil inisiyatifleri harekete geçirdi. Washingtonplatz Meydan’ında toplanan binlerce kişi hükümetin Moria kampındaki bütün mültecileri hemen kabul etmesi için eylem yaptı.  “Kampı boşaltın – Yeteri kadar yerimiz var!” adı altında düzenlenen eylemde, Başbakan Merkel’e Moria kampındaki mültecileri kabul edin. Yerimiz var! mesajı verildi.

Yunanistan’daki en büyük mülteci kaplarından olan Moria Kampında önceki gece bir yangın çıkmış ve sebebi henüz belirlenemeyen yangında kamp büyük zarar görmüştü.

Eylemciler, 3000 kişi için tasarlanan kampta 13.000 kişinin yaşamak zorunda bırakıldığının altını çizdi.  Zaten çok kötü olan kamp koşullarının yangın sonrası katlanılamaz boyutlara ulaştığı uyarısında bulunarak bir an önce harekete geçilmesi istendi.

Yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi: “Yunanistan’ın Midilli adasındaki Moria mülteci kampı bu gece yandı. Kızgınız ve tüm kampların derhal boşaltılmasını talep ediyoruz! Moria’daki felaket durum uzun zamandır biliniyor. Başlangıçta 3000 kişi için tasarlanan kampta dün akşama kadar 13.000’den fazla insan yaşıyordu. Korona salgını zamanlarında, binlerce kişi çadırlarda veya dışarıda uyumak zorunda kaldı. Yeterli sıhhi tesis ve hijyenik koşullar yoktu. İnsanlar saatlerce yemek kuyruğunda beklemek zorunda kaldı ki bu durumda sosyal mesafeyi gözetmek, kendinizi virüsten korumak imkansız. Bir an önce bu insanlar için Almanya’nın kapılarını açmasını istiyoruz”

Göstericilerin hedefinde Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer vardı. Ülke genelinde 170 şehir ve belde yeni mülteciler için yerlerinin ve kapasitelerinin olduğunu açıklamasına rağmen, İçişleri Bakanı Seehofer’in yeni mülteci alımını veto etmesi eleştirildi. Utanç verici olarak nitelendirilen bu tutum nedeniyle ve insani değerleri çiğnediği gerekçesiyle Seehofer istifaya davet edildi.

Eylemi düzenleyen aktivistlerden Ferat Koçak, Moria kampındaki mültecileri Almanya’nın almasını istediklerini söyledi. Moria’daki mültecileri kabul etmenin insanlık görevi olduğunu vurgulayan Koçak “İnsanlar savaştan kaçıyor ama Almanya, Avrupa Birliği kapılarını kapatıyor ve insanları ölümle karşı karşıya bırakıyor. Yangından sonra orada yaşanılmaz hale geldi. Ama ondan önce de 5 bin kişilik kampta zaten 13 bin kişi yaşıyordu” dedi.

Koçak, diğer önemli bir sorunun da, korona salgını döneminde çok sayıda mültecinin bir arada yaşamak zorunda bırakılması olduğunu belirtti. Bunun insan haklarına aykırı olduğunun iddia eden aktivist Koçak, “Birçok belde göçmenleri alabiliriz diyor ama Seehofer bunun önünü kesiyor. Biz de buna karşı çıkıyoruz; madem Berlin’in kapasitesi var, Hamburg’un kapasitesi var o zaman bu göçmenleri alalım. İnsan hakları için çok önemli, insanlara bu imkanı sunalım” ifadelerini kullandı.

Başbakanlık binası önünde yapılacağı ilan edilen mülteci eylemi, başbakanlık binasına yakın mesafedeki Washingtonplatz Meydan’ında gerçekleştirildi. Maske takma kuralına uyulduğu görülen gösteriye yaklaşık 3000 kişi katılırken sık sık “Yerimiz Var!” sloganları atıldı.

 

 

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.