Mölln Katliamı Unutulamaz, Unutturulamaz!

Mölln Katliamı Unutulamaz, Unutturulamaz!

ABONE OL
20:24 - 23/11/2020 20:24
Mölln Katliamı Unutulamaz, Unutturulamaz!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

SPD Hamburg Eyalet Milletvekili Barış Öneş bugün yayınladığı bir basın bildirisi ile Mölln cinayetlerini ırkçılığın somut yüzü olarak nitelendirdi. Bildiride 23 Kasım 1992 tarihinde Almanya’nın Schleswig-Holstein Eyaleti’ne bağlı Mölln şehrinde gece vakti Neonazilerin kundakladıkları evde hayatlarını yitiren Bahide Arslan (51), Yeliz Arslan (10) ve Ayşe Yılmaz (14)ın katledilişlerinin 28. yıldönümünü hatırlattı.

Mölln katliamını, Almanya tarihinin utanç günlerinden biri ve ırkçılığın korkunç boyutlarının somut bir yüz kazandığı acı bir olay olarak nitelendiren Öneş, “üç insanımızın hayatını kaybettiği, onlarcasının yaralandığı Mölln vahşetinin anmak, ırkçılığın ne kadar tehlikeli olduğunun unutulmaması ve bu konuda toplumsal mücadelenin öneminin sürekli vurgulanması adına da çok önemlidir. Maalesef günümüzde hala ırkçılık zihniyetini siyasi kariyer yapan insanlar meclislerde oturmakta ve Mölln, Solingen, NSU olayları gibi korkunç olayların yaşanmasına vesile olan tehlikeli ideolojilerini savunmaya devam etmektedirler” dedi.

Barış Öneş

Barış Öneş Almanya nüfusunun en az üçte birini göçmen kökenlilerin oluşturduğunu, okullardaki çocukların yarısının göçmen kökenli olduğu Almanya’da yabancı düşmanlığı ve ırkçılık gibi hasta düşüncelerin bu ülkeye en büyük zararı veren ve acı tecrübeler yaşanılmasına vesile olan fikirler olarak değerlendirdi.

Eylemlerin fikirlerden doğduğunu hatırlatan Öneş ırkçılıkla mücadelede en etkili ve önemli silahın toplumlar arasındaki önyargıların yıkılmasını sağlayan kültürlerarası diyaloglar ve ortak mücadeleler olduğunu, paralel toplum oluşturarak insanları kategorize etmenin onları birbirinden uzaklaştırmanın ırkçıların ekmeğine yağ süreceğine değindi.

Toplumu habis bir tümör gibi kemiren ırkçılık hastalığına karşı siyasette aktif olmanın, katılımı desteklemenin, toplumlar arasındaki köprüleri güçlendirmenin ve en önemlisi Almanya’nın çok kültürlü bir göç ülkesi olduğu gerçeğini her gün, her saat hatırlatmanın hepimizin ortak görevleri olması gerektiğini vurgulayan Öneş, bir daha Mölln vahşeti gibi acıların yaşanmamasını, ırkçı zihniyetin katlettiği insanları saygıyla anarak rahmet diledi.

MÖLLN’DE YAKILAN CANLARIMIZ

1992 yılında Mölln’de 22 Kasım’ı 23 Kasım’a bağlayan gece büyük bir acı yaşandı. İki Neonazi genç, gece kentteki Ratzeburgerstr.’de bulunan Türklerin binasını ateşe verdikten sonra, Arslan ailesinin evini de ateşe verdiler. Polisi arayan ırkçılar, “Heil Hitler, Pis Türkleri Yaktık” mesajı bıraktılar. İtfaiye ilk önce yakılan Ratzeburgerstr.’deki evi söndürmeye gittiği için, Arslan ailesinin evine saatler sonra gelebildi ve onlar gelinceye kadar aileden 3 kişi yanarak öldü, diğer aile fertleri camdan atladıkları için ağır yaralandı. Arslan ve Yılmaz aileleri yüreklerindeki yangını ve saldırının izini ömür boyu taşırken cinayetleri işleyen iki Neonazi gençten biri yaşı küçük olduğu için 7,5 yıl, diğeri ise 15 yıllık hapis cezalarının ardından yeni kimliklerle korunmaya alındı.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.