Moers‘te Hakkı Çimen ile okuma akşamı

Moers‘te Hakkı Çimen ile okuma akşamı

ABONE OL
23:48 - 12/09/2022 23:48
Moers‘te Hakkı Çimen ile okuma akşamı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’ nın Krefeld şehrinde yaşayan Yazar Hakkı Çimen 23 Eylül Cuma günü saat 19.00-20.30 arasında VHS Moers´de halka açık bir okuma akşamı gerçekleştirecek.

Hakkı Çimen’ in okuma akşamında tanıtacağı ‚Kostbarkeiten am Wegesrand-Yol boyunca hazineler ‘adlı kitabında 46 öykü var.

1979’dan beri Almanya’ da yaşayan Zaza kültürü ve dilinin yaşaması için 40 yıldır mücadele veren Öğretmen ve yazar Hakkı Çimen, Doğu Anadolu’da geçen çocukluğuna ve gençliğine dair öykü, fıkra ve anılarını yeni bu eserde toplamış bulunuyor. Kitapta Türkiye’de bir azınlık olan Zazaların hikayeleri yeniden ortaya çıkıyor. Yüzyıllar boyunca mahrumiyete uğramış, hor görülmüş, unutulmuş hatta zulme uğramış ama kendi kültürel kimliğinin korunması için mücadele etmek zorunda kalmış sayıları en az 6 milyonu bulan bir Mezopotamya halkının hikayesini anlatıyor hikayelerinde Hakkı Çimen.

Zazaca için adanan bir ömür

Hakkı Çimen’ in bu kitabı Türkiye´de “Sereniye u Bıneniya Rae” adı altında Zazaca ve Almanya´da “Kostbarkeiten am Wegesrand” adıyla Almanca yayınlandı.

1992 yılında Türkiye’nin en büyük sendikalarından Petrol-İş’in düzenlediği şiir yarışmasında Kırmızılı Sarı Yeşil adlı şiir cildiyle ödül kazanan Hakkı Çimen aynı zamanda Literaturwerkstatt (Edebiyat Atölyesi) Krefeld’in de üyesidir. Çimen “23 Eylül’ de Edebiyat ve kültürün iç içe geçtiği, alışılagelmişin dışında bir okuma akşamıyla kitabımı sizlere tanıtacağım. Sizi ve kitaba, sanata ve kültüre ilgili arkadaşlarınızı aramızda görmekten mutluluk duyacağım” dedi.

Hakkı Çimen, 23 Eylül’ de VHS Moersteki okuma akşamında kitabını illüstratör ve ortak yazar Sabine Neupert ile birlikte okuyacak. Okuma akşamı için rezervasyonu İnternetten www.vhs-moers.de E-Posta adresinden veya 0 28 41 / 201-565 numaralı telefondan yapılabilir.

Hakkı Çimen kimdir?

Kitapların Kültür ve Bilim Yayınevinde de yayımlanan Hakkı Çimen 1957 yılında Dersim-Tunceli’ de doğdu. Öğretmenlik eğitimi sonrası siyasi ve dini zulüm nedeniyle 1979’da Almanya’ya göç etti. 1998 yılında Alman vatandaşlığını aldı. “Kırmızılı Sarı Yeşil” adlı şiir kitabı şiir ödülü aldı ve öykü kitabı “Große Narren” Almanya’da da çok başarılı oldu. 40 yıl boyunca kendini Zaza dilini korumaya adadı. Uzun mücadelelerden sonra Hakkı Çimen Kuzey Ren Vesfalya Eyaletinde Zazacayı okullarda öğretilmesinin önünü açtı ve ders olarak Eyalet hükümetine kabul ettirdi. Çimen tüm bu kazanımlarda her zaman minnetle değindiği gibi, Alman demokrasisinin bu hedeflere ulaşmada, gerekli özgüveni sağlamada çok önemli bir rol oynadığını vurgulamaktadır.

 

ha-ber.com/Mehmet Tanlı/ Almanya

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.