MKEK Antalya Pil Fabrikası ‘’Millet Bahçesi’’ olacak

MKEK Antalya Pil Fabrikası ‘’Millet Bahçesi’’ olacak

ABONE OL
22:59 - 13/09/2020 22:59
MKEK Antalya Pil Fabrikası ‘’Millet Bahçesi’’ olacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Antalya sanayisinin ilk kurumlarından olan TSK ile piyasanın pil ihtiyacının bir bölümünü karşılayan ve faaliyetine 1998 yılında son verilen MKEK’na bağlı Antalya Pil Fabrikası’nın  (ANPİL) 263 bin metrekarelik alanı içinde Sanayi Müzesi de olacak şekilde ‘Millet Bahçesi’ne dönüştürülecek.

Antalya’nın ilk sanayi kurumlarından olan Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’na (MKEK) bağlı Antalya Pil Fabrikası 1976 yılında üretime başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri ve kamu kurumları ile piyasanın kuru pil ihtiyacının bir kısmını karşılayan ANPİL, gerekli yatırımlar yapılmayınca teknolojiye yenik düşünce 1998 yılında üretimine ara verdi. Tesis alanı ve bahçesi daha sonra MKEK Dinlenme ve Spor Tesisleri’ne dönüştürüldü.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, MKEK ANPİL Fabrika alanının Millet Bahçesi’ne dönüştürülmesi amacıyla AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u ziyaret etti. Başkan Hakan Tütüncü, şunları kaydetti.

‘’Bakanımızla görüşmemizin odağını Pil Fabrikası arazisinin yerine yapımını talep ettiğimiz Millet Bahçesi oluşturdu. Atıl durumdaki Pil Fabrikası’nın Millet Bahçesi olarak halkın kullanımına kazandırılmasına çalışıyoruz. Pil Fabrikası alanı halka kazandırmayı hedeflediğimiz yerlerden bir projeydi. Bunun için çeşitli girişimlerde bulunmuştuk. Sayın Cumhurbaşkanımızın her ile Millet Bahçesi projesi bu noktada bize de çok farklı bir ufuk açtı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız da, şimdi arazinin mülkiyet konusu ile ilgili çalışmalarını yapıyor.‘’

İkinci Sanayi Müzesi

ANPİL Fabrika üretim alanlarının korunarak Antalya’ya Dokuma Fabrikası Müzesinden sonra ikinci bir Sanayi Müzesi kurmayı planladıklarını anlatan Tütüncü,  desteklerinden dolayı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na da teşekkür etti. Başkan Hakan Tütüncü sözlerini şöyle tamamladı.

‘’ANPİL üretim binalarını koruyarak yeni bir Sanayi Müzesi kurmayı planlıyoruz. Bu konuda proje çalışmalarımız olacak.  İnşallah önümüzdeki süreçte projelendirme ve inşa ile birlikte Dokuma Park’a ilaveten güzel bir Millet Bahçesi de Kepez’e ve Antalya’ya çok yakışacak. Yıllardır atıl durumda bulunan Pil Fabrikası, Dokumapark’la bütünleşecek. Alanda bulunan sosyal tesis ve diğer binalar 1970’li yıllara ait konseptlerle düzenlenecek. Pil Fabrikası, Millet Bahçesi ile yemyeşil bir dokuya kavuşacak.’’

Kepez Belediyesi daha önce de yine Antalya’nın ilk sanayi ve tekstil tesislerinden olan ve üretimine son verilen Antalya Pamuklu Dokuma Sanayi A.Ş’nin 238 bin metrekarelik alanının bir kısmına AVM yapılması kararlaştırılmış ve Antalyalıların tepkisiyle karşılaşmıştı. Kepez Belediyesi Başkanı Hakan Tütüncü, bu alanı belediyeye dahil ederek Antalya’nın ilk sanayi müzesi ve parkını oluşturmuştu.

Antalya Pamuklu Dokuma A.Ş Fabrikası 1956 yılında faaliyete başlamış ve 2003 yılında üretimine son vermişti.

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.