*** Milli Eğitim Bakanlığı heyeti Almanya’da

*** Milli Eğitim Bakanlığı heyeti Almanya’da

ABONE OL
14:53 - 23/01/2009 14:53
*** Milli Eğitim Bakanlığı heyeti Almanya’da
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı heyeti Almanya’da

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı’nın AB projeleri kapsamında, MEB ve YÖK temsilcileriyle 8 il milli eğitim müdüründen oluşan heyet, meslek eğitimiyle ilgili görüşmelerde bulunmak amacıyla Almanya’da temaslarını sürdürüyor.

İlk olarak Hamburg kentinde incelemelerde bulunan heyet, daha sonra Bonn kentine geçti.

Temaslarıyla ilgili olarak gazetecilere açıklamalarda bulunan YÖK üyesi Prof.Dr. Durmuş Günay, AB projesi çerçevesinde mesleki eğitim yoluyla insan kaynaklarının geliştirilmesi konusunda görüşmelerde bulunmak ve meslek eğitimi ile teknik eğitimi yerinde görmek amacıyla Almanya’ya geldiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Bu proje, hem mesleki orta öğretimi hem de meslek yüksek okullarını kapsadığı için, hem YÖK’ü hem MEB’i ilgilendiriyor. Bu projede Van, Erzurum, Malatya, Diyarbakır, Gaziantep, Elazığ, Kahramanmaraş, Şanlıurfa illerindeki meslek yüksek okullarını geliştirmeyi hedefliyoruz. Almanya’da çok yaygın olan ikili eğitim sistemini inceliyoruz. Bu sistem hem okul eğitimi hem de iş yerinde eğitimi kapsıyor. Biz de bu sistemin Türkiye’de uygulanabilirliğini araştırıyoruz."

"SUNNY" PROJESİ 

ABD ile Türkiye arasında iki ülkeden de aynı anda diploma sahibi olmaya imkan veren "Sunny" projesinin bulunduğunu hatırlatan Durmuş, "Bu projede iki ülkede okuma imkanı bulan öğrenciler dual diploma sahibi olabiliyorlar. Yani hem Amerikan hem de Türkiye’de diploma sahibi oluyorlar. Öğrenci, üniversitenin yarısını Türkiye’de yarısını da ABD’de okuyor. Böylece iki diplomalı oluyor. Bunu Almanya’yla da yapabilir miyiz, bunun yollarını arayacağız" dedi. Durmuş ayrıca, Türkiye’de teknoloji fakülteleri kurmak istediklerini, buradan teknik elemanlar yetiştirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

PROJENİN AMACI MESLEKİ EĞİTİMİN MODERNLEŞTİRİLMESİ 

Bu projenin 15 milyon 600 bin Euroluk bir kaynağa sahip olduğunu belirten MEB Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanı Mahmut Tuncel de MEB’de 5 okul, YÖK’te de 8 yüksek okulun pilot okul olarak seçildiğini ifade etti. Tuncel, projenin amacının, iş gücü piyasasıyla meslek yüksek okulları ve mesleki teknik orta öğretim kurumları arasında istihdam amaçlı birlikteliğin sağlanarak, hayat boyu öğrenme yaklaşımıyla mesleki eğitimin modernleştirilmesi ve kalitesinin artırılması yoluyla insan kaynakları gelişiminin teşvik edilmesi olduğunu söyledi. Tuncel, bu açıdan Almanya’daki temaslarının da oldukça yararlı geçtiğini kaydetti.

"PROJEYİ TÜM TÜRKİYE’DE YAGINLASTIRMAYA ÇALIŞACAĞIZ"

YÖK temsilcisi Dr. Ömer Açıkgöz, bu projenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki istihdama önemli katkı sağlayacağını belirterek, "Bu projede meslek yüksek okullarının meslek standartlarını belirleyecek, bu mesleklerin yeterliliklerini karşılayacak eğitim modülleri hazırlanacak. Bu tamamlandıktan sonra bu projeyi tüm Türkiye’de yaygınlaştırmaya çalışacağız" dedi.

Köln Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Uğur Acar da meslek eğitiminin önemini Almanya’da her zaman anlattıklarını ve bu nedenle MEB ve YÖK’ün bu projeyle meslek eğitimi konusunda yaptığı çalışmanın çok faydalı olacağını belirtti.

Heyet, Frankfurt kentinde de temaslarda bulunduktan sonra Türkiye’ye dönecek. (A.A) 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.