Midyatlı Rahibe Teressa 35 Yıl Sonra Geri Döndü

Midyatlı Rahibe Teressa 35 Yıl Sonra Geri Döndü

ABONE OL
23:52 - 26/11/2022 23:52
Midyatlı Rahibe Teressa 35 Yıl Sonra Geri Döndü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Mardin’in Midyat ilçesinde yaşarken, küçük yaşta ailesiyle Almanya’ya göç etmek zorunda kalan Süryani rahibe Hatune Doğan, 35 yıl sonra köyüne döndü. Dünyanın birçok ülkesindeki yoksullara yardım eli uzatan Doğan, bir yandan da köyünde yeni bir hayat kurmaya çalışıyor.

Midyat’a bağlı İzbırak Köyünün bugünlerde çok uzaklardan bir konuğu var. Aslında konuk değil ama 35 yıldır Almanya’da yaşıyor. Adı Hatune Doğan. Köylülerle yaşadıkları sorunlar ve dönemin siyasi atmosferi, önce Doğan ailesini, ardından da köyde yaşayan tüm Süryanileri göçe mecbur bırakmış. Hayat hikayesini VOA Türkçe’ye anlatan Doğan, ailesinin komşularıyla yaşadıkları kavga sonrasında bir haftada, bütün mal varlıklarını satarak köyü terk etmek zorunda kaldığını söyledi. Önce İstanbul ardından Almanya. Almanya’da okula devam eden Doğan, manastıra giderek dini eğitim almaya başlamış 5 dalda eğitim aldığını söyleyen Doğan, son olarak tıp fakültesini yarım bırakmış. Bu sırada manastırda rahibe unvanı almış.

Doğan, İncil’de geçen bir ayetten yola çıkarak hayır işleri yapmaya başlamış. Çin’den Amerika’ya, dünyanın dört bir yanındaki yardıma muhtaç insanlara el uzatan Doğan, yıllar geçse de köyünü unutmadı.

Bir gün ani bir kararla, kız kardeşini alarak köye döndü. Ancak hayal kırıklığına uğradı. Evleri yıkılmış, bağ ve bahçeleri yok olmuştu. Bunu üzerine Almanya’nın yolunu tuttu. Ancak Doğan pes etmedi. 2017’de bölgede durum normalleşince bir kez daha köye döndü. Önce bir ev inşa etti. İnşaat tamamlanana kadar Almanya’da kalmaya devam etti. Ardından babadan kalma bağları, tarlaları elden geçirdi. Yeniden tarımla uğraşmaya başladı.

50 yıllık hayatında 10’u aşkın dil öğrenen, 22 kitap yazan Doğan, kendi adına kurduğu vakıf aracılığıyla yardım çalışmalarına devam ediyor. Doğan dünyanın dört yanını gezse de köyünde ölmek istiyor. Doğan, buruk da olsa evine dönmenin sevincini yaşıyor. Tek dileği, bir daha gitmemek.

“Mülk edinme sorunu çözülmeli”

Türkiye’de yaklaşık 50 bin Süryani’nin yaşadığı tahmin ediliyor. 1990’lı yıllarda yoğun olarak Avrupa’ya göç eden Süryanilerden bazıları geri dönmeye başladı. Süryani Dernekler Federasyonu (SÜDEF) Başkanı Evgil Türker, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, son yıllarda binlerce Süryani’nin Midyat’ı gezmeye geldiğini, birçok kişinin de mülk aldığını söyledi. Türker, yabancıların bazı kentlerde mülk almasının kanunen yasak olduğuna dikkat çekerek mülk edinme sorununun çözülmesi halinde daha fazla Süryani’nin döneceğini belirtti.

VOA tarafından geçilen Midyatlı Rahibe Teressa 35 Yıl Sonra Geri Döndü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Midyatlı Rahibe Teressa 35 Yıl Sonra Geri Döndü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Midyatlı Rahibe Teressa 35 Yıl Sonra Geri Döndü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.