“Michigan Valisini Kaçırma Girişimi Engellendi”

“Michigan Valisini Kaçırma Girişimi Engellendi”

ABONE OL
02:10 - 10/10/2020 02:10
“Michigan Valisini Kaçırma Girişimi Engellendi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Aralarında Wolverine Watchmen milis grubuyla bağlantılı yedi kişinin de bulunduğu 13 kişi, Michigan valisini kaçırma ve eyalet başkenti binasına saldırı planlamaktan tutuklandı.

ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun yayınladığı açıklamaya göre grup, Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’ın eleştirilerine sık sık hedef olan Demokrat Vali Gretchen Whitmer’ı, 3 Kasım başkanlık seçimleri öncesinde kaçırmayı planladı.

Michigan Başsavcısı Dana Nessel suçlamaları duyurmak için yaptığı basın toplantısında, “Çabalarımız sayesinde, güvenlik güçlerinin, hükümet yetkililerinin ve halkın hayatını tehlikeye atacak geniş kapsamlı planlar ortaya çıktı’’ dedi.

Son aylarda ABD’nin iç güvenlik yazışmalarında, şiddet ve aşırılık yanlılarının seçimle ilgili hedeflere yönelik tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıların yer aldığı bildirildi. Bu endişe, Corona virüsü salgını, siyasi gerilimler, iç huzursuzluk ve yabancı dezenformasyon kampanyaları nedeniyle artmıştı.

FBI Direktörü Christopher Wray, Eylül ayında düzenlenen Kongre oturumlarında, büronun beyazların üstünlüğüne inanan ve anti-faşist gruplar dahil olmak üzere şiddet ve aşırılık yanlılarına yönelik soruşturmalar yürüttüğünü söylemişti. Wray, soruşturmaların en büyük bölümünün beyaz ırkın üstünlüğünü savunan gruplarla ilgili olduğunu kaydetmişti.

“Ömür boyu hapis cezası alabilirler”

ABD’nin Michigan eyaletinin batı bölgesi savcısı Andrew Birge, FBI’ın bir grup kişinin Michigan hükümetinin “şiddet kullanılarak devrilmesini” tartıştığını sosyal medya üzerinden fark ettiğini ve bu grup içindeki gizli kaynaklar üzerinden aylarca soruşturma yürütüldüğünü açıkladı.

Birge, tutuklanan şüphelilerin, Whitmer’ı kaçırmaya teşebbüs suçlamasıyla ömür boyu hapis cezasına çarptırılabileceklerini söyledi. Altı kişinin isimleri Adam Fox, Barry Croft, Ty Garbin, Kaleb Franks, Daniel Harris ve Brandon Caserta olarak açıklandı.

Michigan Valisi Whitmer salgının ilk günlerinden beri eyalette sıkı tedbirler uyguladı.

Birge, Whitmer’ın evinin hedef alınacağını belirterek, “Özellikle Fox ve Croft, polisi evden uzaklaştırmak için patlayıcı cihazlar kullanmayı tartıştı. Fox patlayıcı yerleştirmek için, bir Michigan otoyol köprüsünün ayaklarını bile kontrol etti” dedi.

Birge ayrıca güvenlik güçlerinin, bazı komplocuları, eyaletin doğu yakasında patlayıcılar için bağış toplamak ve taktik teçhizat alışverişi yapmak için toplandıkları sırada tutukladığını açıkladı.

Seçim öncesi harekete geçeceklerdi

Aynı basın toplantısında Michigan Başsavcısı Dana Nessel, Valiyi kaçırmak ve şiddet yaymak için komplo kurarak eyaletin terörle mücadele yasasını ihlal ettiğinden şüphelenilen Wolverine Watchmen milis grubuna bağlı yedi kişiye karşı, savcılık bürosunun ek suçlamalarda bulunduğunu duyurdu.

Michigan Valisi Gretchen Whitmer

Nessel, “Gözaltındaki kişilerin, hedef almak için güvenlik güçlerinin ev adreslerini belirlemeye çalıştıklarından şüpheleniliyor, bir iç savaşı kışkırtmak amacıyla şiddet tehdidinde bulundular” dedi.

Özel dedektif Richard Trask’ın Perşembe günü FBI tarafından yayınlanan ifadesine göre, Eylül ayında şifreli bir sohbette Adam Fox’un, Ekim ayının son haftasında son bir eğitim tatbikatının yapılmasını istemediğini, çünkü 3 Kasım’daki ulusal seçimlerden önce kaçırma olayını gerçekleştirmek için yeterli zaman bırakmayacağını yazdığını, açıkladı.

FBI’daki yeminli ifadeye göre Adam Fox, Vali Whitmer’ı 3 Kasım seçimlerinden önce kaçırmak istediğini birçok kez belirtmişti. İfadeye göre Haziran ayında kaydedilen bir telefon görüşmesinde Fox, Whitmer’ı rehin aldıktan sonra “vatana ihanet”ten yargılayacağını söyledi.

Aynı ay kapalı bir Facebook grubundaki canlı video yayınında Fox, Whitmer’a Corona virüsü nedeniyle spor salonlarına erişimi kısıtladığı için küfür ve hakaret etti.

Yeminli ifadeye göre Fox videoda, “Bilmiyorum çocuklar, bir şeyler yapmalıyız. Diğer konum sistemimizde benimle bağlantı kurun, bana neler yapabileceğimiz hakkında fikir verin” dedi.

Whitmer, Corona virüsüne karşı sosyal mesafe önlemlerini uygulamaya çalışması nedeniyle Başkan Trump’ın hedefi olmuştu. Trump, Nisan ayında Twitter’dan “Michigan’ı özgürleştirin’’ mesajını paylaşmıştı.

VOA tarafından geçilen “Michigan Valisini Kaçırma Girişimi Engellendi” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Michigan Valisini Kaçırma Girişimi Engellendi” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Michigan Valisini Kaçırma Girişimi Engellendi” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.