MH17 Davasında Üç Kişiye Ömür Boyu Hapis Cezası

MH17 Davasında Üç Kişiye Ömür Boyu Hapis Cezası

ABONE OL
23:01 - 17/11/2022 23:01
MH17 Davasında Üç Kişiye Ömür Boyu Hapis Cezası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Hollanda mahkemesi, 2014 yılında Malezya Havayolları’na ait MH17 sefer sayılı uçağın Ukrayna üzerinde düşürülmesinde oynadıkları rolden dolayı üç kişiyi suçlu bularak ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Dördüncü bir kişiyse beraat etti.

Yolcu uçağı 17 Temmuz 21014 tarihinde Ukrayna’nın doğusunda vurularak düşürülmüş, uçakta bulunan 298 yolcu ve mürettebatın tamamı hayatını kaybetmişti.

Duruşma hakimi Hendrik Steenhuis kararın özetini okurken, “Şüphelilerin, çok sayıda kurbana ve geride kalan çok sayıda akrabaya büyük acılar getiren bu yaptıkları şey en ağır cezalandırmayı hakediyor” dedi.

Steenhuis kararı okurken, mahkeme salonundaki kurbanların aileleri gözyaşlarına boğuldu.

Suçlu bulunan üç kişi, eski Rus istihbarat ajanları İgor Girkin ve Sergey Dubinskiy ile Ukraynalı ayrılıkçı lider Leonid Kharchenko. Dördüncü kişi Oleg Putalov ise tüm suçlamalardan beraat etti.

Uçağın düşürüldüğü dönemde bölge, bu yıl patlak veren savaşın öncü belirtileri olarak, Rus yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna güçleri arasında sık sık çatışmalara sahne oluyordu.

Rusya geçen Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmişti ve uçağın enkazıyla kurbanların kalıntılarının mısır tarlalarına saçıldığı Donetsk bölgesini de ilhak ettiğini iddia ediyor.

Steenhuis, suçlu bulunanların Rus silahlı kuvvetlerinin üyeleri olmadıklarını, bu nedenle soruşturmada herhangi bir dokunulmazlıklarının bulunmadığını belirtti.

Duruşma hakimi Steenhuis, MH17’nin Rus BUK füze sistemi tarafından vurulduğu konusunda “hiçbir makul şüphe” olmadığını kaydetti.

Kurbanların temsilcileri, şüpheliler hala kaçak olsa da mahkeme kararının önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Bu kişilerin tamamının, kendilerini iade etmeyecek olan Rusya’da olduğu tahmin ediliyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ancak “saldırının emrini verenlerin” de yargılanması gerektiğini belirtti.

Zelenski, “Ruslar’ın hem şimdiki hem geçmişteki tüm mezalimlerinin cezalandırılması kaçınılmaz olacak” ifadesini kullandı.

Moskova, MH17’nin düşürülmesinde herhangi bir rolü ya da sorumluluğunun bulunmadığını savunuyor. Rusya 2014’te Ukrayna’da herhangi bir varlığının olduğunu da inkar ediyordu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı İvan Neçaev gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetin mahkemenin bulgularını her ayrıntısıyla inceleyeceğini söyledi.

Sözkonusu dört kişi, Hollanda yasaları altında görülen duruşmada uçağı düşürmek ve cinayetle suçlanmışlardı.

Telefon konuşması kayıtları, bu kişilerin bir Ukrayna savaş uçağını hedef aldıklarını sandıklarını göstermişti.

Şüphelilerden sadece Pulatov avukatları aracılığıyla suçunu kabul etmemişti. Diğerleri gıyabında yargılandı ve hiçbiri duruşmalara katılmadı.

Amsterdan’dan Kuala Lumpur’a giden yolcu uçağında 10 farklı ülkeden kişiler vardı. Yolcuların yarısından fazlası Hollandalı’ydı.

Olayla ilgili soruşturma Ukrayna, Malezya, Avustralya ve Belçika’nın da katılımıyla Hollanda’nın öncülüğünde yürütüldü.

VOA tarafından geçilen MH17 Davasında Üç Kişiye Ömür Boyu Hapis Cezası haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. MH17 Davasında Üç Kişiye Ömür Boyu Hapis Cezası haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan MH17 Davasında Üç Kişiye Ömür Boyu Hapis Cezası haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.