Metin Hakverdi Ukrayna savaşını değerlendirdi

Metin Hakverdi Ukrayna savaşını değerlendirdi

ABONE OL
18:15 - 26/04/2022 18:15
Metin Hakverdi Ukrayna savaşını değerlendirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Federal Parlamento, Rusya raportörü Metin Hakverdi Ukrayna savaşını değerlendirdi.

Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili Güngör Yılmaz (SPD), düzensiz aralıklarla güncel konulara ilişkin organize ettiği ve moderatörlüğünü yaptığı, “Ev Sohbetleri” toplantısının yenisinde Federal Parlamento Milletvekili SPD Metin Hakverdi’yi konuk etti.

“Dış Politika” konulu sohbet toplantısında, 2013’den beri Hamburg-Bergedorf ve Harburg seçim bölgesi milletvekili olarak Federal Parlamentoda yer alan Metin Hakverdi, iki aydır tüm dünyanın bir numaralı gündem konusu olan Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırı savaşı hakkında konuştu.

Savaşla sınırların değiştirilebileceği algısı oluşmasına izin verilmemeli

Federal Parlamento Avrupa Komisyonunun Rusya, Çin ve ABD politikası raportörü olan ve savaş öncesi defalarca Ukrayna ve Rusya’da resmi temaslarda bulunan heyetlerde yer alan Metin Hakverdi, görevi nedeniyle iki ülkeyi de yakinen tanıyan ve iç siyaset dinamizmleri iyi bilen bir uzman olarak tanınıyor.

“Ev Sohbeti”ne aralarında Hamburg Eyalet Parlamentosunun Çevre, İklim ve Enerji Komisyonu üyesi olan Alexander Mohrenberg’in de bulunduğu 25 kadar davetli katıldı. Yaklaşık bir buçuk saatlik toplantı, Güngör Yılmaz’ın sosyal medya sayfalarından canlı yayınlandı. Metin Hakverdi, Rusya’nın komşu ülke Ukrayna’ya uluslararası hukuka aykırı saldırı savaşı hakkındaki değerlendirmelerini şöyle özetledi: “Rusya savaşı kazanmamalı. Çünkü bu, başta Rusya olmak üzere, başkalarında da savaşla sınırların değiştirilebileceği algısını yaratır ve bununla beraber dünyada savaş politikalarını tırmandırır. Aynı sonucu doğuracağı için NATO, Rusya ile savaşa girmemeli. Batı ülkeleri birlik içinde hareket ederek, savaşı sonlandırmaya çalışmalılar” dedi.

1970’lerde inşa edilen dengeler bozuldu

Savaşın başlamasından bu yana Almanya’da iki ana fikrin öne çıktığını söyleyen Hakverdi, “Bir kitle Almanya hiçbir şey yapmıyor’, diğer bir kitle ise ‘Elimizden geleni yapıyoruz’ diyor. Rusya’nın başlattığı saldırı savaşı, 1970’li yıllarda inşa edilen güvenlik dengelerini ve sistemini bir günden diğerine bozdu. Çok çabuk bitmesini umduğumuz savaştan çıkış yolu ancak diyalogla ve karşılıklı güvenlik garantileriyle olur. Aksi takdirde savaş ne yazık ki çok uzun sürebilir” dedi.

Hamburg LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) depoları kuruyor

Alexander Mohrenberg savaş ile Almanya’nın Rusya’dan ithal edilen doğal gazdan bağımlılığının da çok belirgin şekilde ortaya çıktığını söyledi. Doğal gazın yanı sıra Almanya’da enerji santrallerinde kullanılan kömürün de büyük bir bölümünün Rusya’dan geldiğini sözlerine ekleyen Mohrenberg, Hamburg’un yüzer LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) depoları kurarak, muhtemel bir enerji tedarik sıkıntısına karşı önlem alacağını kaydetti. Metin Hakverdi ve Alexander Mohrenberg açıklamalarının ardından, toplantıya katılanların sorularını yanıtladılar.

Güngör Yılmaz canlı yayını kaçıranların, yayın kaydını kendisinin sosyal medya kanalları üzerinden izleyebileceğini söyledi.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.