Mersin Saldırısında İsim Tartışması

Mersin Saldırısında İsim Tartışması

ABONE OL
21:12 - 29/09/2022 21:12
Mersin Saldırısında İsim Tartışması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Mersin’in Mezitli ilçesine bağlı Tece semtindeki polisevine düzenlenen saldırıyı PKK üstlendi. Ancak örgüt, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıkladığı Dilşah Ercan’ın eylemle ilgisinin bulunmadığını iddia etti. CHP’li Özgür Özel İçişleri Bakanlığı’na açıklama yapması çağrısında bulundu.

Tece polis evine düzenlenen ve bir polisin yaşamını yitirdiği saldırıyla ilişkin açıklama yapan PKK’nın silahlı kanadı Halk Savunma Güçleri (HPG) saldırının sorumluluğunu üstlendi. Örgütün internet sitesinden yapılan açıklamada, eylemi iki kişinin düzenlediği belirtildi.

Saldırının olduğu gün açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun saldırganlardan birinin “Zozan Tolan” kod adlı Dilşah Ercan olduğunu açıklaması tartışmaya neden olmuştu. Soylu’nun ardından İl Başkanları toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP’yi suçlayarak, “Bu teröristlerin hangisinin izini takip ederseniz edin ucu ya HDP’ye ya CHP’nin ‘gazeteci, siyasetçi, sivil toplum temsilcisi’ diyerek sahip çıktığı kesimlere ya da Batı ülkelerine çıkar” demişti. Bazı AKP’li isimler Ercan’ın isminin CHP’nin ‘tutuklu gazeteciler’ raporunda yer aldığını duyurmuştu.

Ancak HPG Dilşah Ercan’ın eylemde yer almadığı iddia etti. Açıklamada saldırının Sara Tolhildan kod adlı Dilara Ürper ile Ruken Zelal kod adlı Suriyeli Emel Feremez Hisen tarafından düzenlendiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca saldırganların Suriye’deki örgütlerle ilişkinin bulunmadığı öne sürüldü.

Saldırıyı kınayanlara tepki

Açıklamanın dikkat çeken bölümü ise saldırıyı kınayanlara yönelikti. Saldırı aralarında eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP’nin de bulunduğu birçok kesim tarafından kınandı. HPG ise HDP ve Demirtaş’ın da dahil olduğu kınamalara tepki göstererek, bunu “sindirilmişlik” olarak nitelendirdi.

CHP’li Özel’den İçişleri Bakanlığı’na açıklama çağrısı

Bu gelişmeler üzerine CHP Grup başkanvekili Özgür Özel, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek iddialara yanıt verdi. Özel, Ercan’ın CHP’nin tutuklu gazeteciler listesinde yer aldığı iddiasının doğru olduğunu ancak raporun 11 yıl öncesine ait olduğunu belirtti.

Özel, Ercan’ın dördüncü yargı paketiyle serbest bırakıldığını ifade ederek, “Rapor hazırlandığında o isim içerde ama daha sonra Adalet ve Kalkınma Partisi’nin dördüncü yargı paketiyle, yani Abdullah Öcalan ile görüştükleri müzakerelerde verilen karar doğrultusunda cezaevlerinin boşaldığı, dördüncü yargı paketiyle salıverilmiş. Salıverilmeden 4 ay sonra raporumuz yayınlanmış. Şimdi bize raporda adı olan kişinin saldırıyı gerçekleştirdiğini söylüyorlar, Utanmadan sıkılmadan CHP’nin gazetecisi diyorlar. Bunu kesin bir dille reddettik, lanetledik. Gazeteci olarak içeride olduğunu söyleyen, beyanlarını rapora taşımışız ama arkasında durmamışız, sahip çıkmamışız. Sahip çıktıklarımızı biliyorsunuz” dedi.

Özel, PKK’nın açıklamasına değinmeden, isim iddialarına da değindi. Özel, saldırganların isimlerinin farklı olduğunu ilk günden beri bildiklerini savunarak şunları söyledi: “Biz emniyetten açıklama bekliyoruz, beklemeye devam edeceğiz. İlk günden beri bize gelen bilgi, aslında saldırgan o değil. Parmak izi tutmadı. Bir başkası saldırgan ama biz buna sığınmadık. Süleyman Soylu ifadesi şu; ‘2013 yılında PKK’ya katıldı’. Rapor yazılırken değil sonrasında, teröristse, bir terör örgütü mensubu ise bu fark etmez saldırıyı yapan oymuş değilmiş. Bizim meselemizin CHP’nin terörle arasına koyduğu mesafe ve terörü kınamaktır. Mersin’den gelen bilgiler saldırganın o kişi olmadığı noktasındaydı. Artık bir açıklama yapmak durumdalar. Saldırgan o da çıksa pozisyonumuz değişmez. O günden bugüne bir isim bir resim ve burada yer alan bir ifade üzerinden CHP’ye saldıranlar, tek argüman olarak bunu kullananlar, ne diyecekler ona bakacağız” diye konuştu.

HPG kimdir?

Adı Halk Savunma Güçleri ya da Kürtçesi Hêzên Parastina Gel olan HPG, örgütün silahlı kanadına verilen isim. HPG 2000 yılında, örgütün eski silahlı kolunun isim değiştirmesiyle oluşturuldu. HPG’nin başında örgütün kurucularından Murat Karayılan bulunuyor. Örgütün Türkiye ve Irak Kürt bölgesindeki saldırılarının tamamından HPG sorumlu tutuluyor. Türkiye’de sivillere, polis karakollarına ve askeri hedeflere karşı intihar saldırıları, silahlı ve bombalı saldırılar düzenleyen örgüt birçok ülkenin ‘terör örgütleri’ listesinde yer alıyor. HPG’nin düzenlediği bazı saldırılar şöyle

10 Ağustos 2015’te İstanbul’un Sultanbeyli ilçesindeki Fatih Polis Merkezi’ne bombalı araçla düzenlenen intihar saldırısında 4’ü polis, 7’si sivil olmak üzere 11 kişi yaralandı. Saldırıdan sonra olay yeri inceleme ekibine ateş açıldı. Çıkan çatışma sonucu bir polis hayatını kaybetti, 2 saldırgan öldürüldü.
13 Ocak 2016’da Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde, İlçe Emniyet Müdürlüğü binasına bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Saldırıda 3’ü çocuk 6 kişi yaşamını yitirirken, 39 kişi de yaralandı.
31 Mart 2016’de Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde polis servis midibüsünün geçişi sırasında bomba yüklü araçla yapılan saldırıda 7 polis hayatını kaybetti, 14’ü sivil 27 kişi yaralandı.
9 Ekim 2016’da Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Durak Jandarma Karakolu’na 5 tonluk patlayıcı taşıyan bir kamyonetle intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıda, 10’u asker 18 kişi hayatını kaybederken, 27 kişi de yaralandı.
10 Ekim 2016’da Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Van’ın Özalp ilçe başkan yardımcısı Aydın Muştu, evinin önünde uğradığı suikast sonucu öldü. 11 Ekim 2016’da ise AK Parti’nin Diyarbakır Dicle ilçe başkanı Deryan Aktert uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Her iki suikasti de HPG üstlendi
11 Ağustos 2017- Trabzon’un Maçka ilçesinde düzenlenen saldırı sonucunda 15 yaşındaki Eren Bülbül ile Astsubay Kıdemli Başçavuş Ferhat Gedik öldü. Türkiye’de çok tartışılan bu saldırıyı da HPG yaptı.

HPG’ye karşı Pençe Operasyonları

Türkiye 2019 yılında örgüte karşı Türkiye içinde ve dışında Pençe serisi adını verdiği operasyonlar düzenliyor. Milli Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgilere, Pençe Operasyonları kapsamında, 831 PKK’lı öldürüldü, 1281 adet çeşitli silah ele geçirildi, 1407 mağara kullanılmaz hale getirildi, bin 812 adet el yapımı patlayıcı imha edildi. Türk Silahlı Kuvvetleri son olarak Irak’ın kuzeyinde Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerindeki PKK kamplarına yönelik 18 Nisan gecesi başlatılan Pençe Kilit Operasyonu başlattı. 150’nci günü geride bırakan operasyonda şimdiye kadar, örgütün kullandığı çok sayıda mağaranın imha edildiği, 400’e yakın örgüt üyesinin öldürüldüğü açıklandı.

VOA tarafından geçilen Mersin Saldırısında İsim Tartışması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Mersin Saldırısında İsim Tartışması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Mersin Saldırısında İsim Tartışması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.