*** “Merkel’in vatandaşlık çelişkisi utanç verici”

*** “Merkel’in vatandaşlık çelişkisi utanç verici”

ABONE OL
16:48 - 14/05/2009 16:48
*** “Merkel’in vatandaşlık çelişkisi utanç verici”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 


 

"Merkel’in vatandaşlık çelişkisi utanç verici"

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in göçmenlere vatandaşlık belgelerinin verilmesi amacıyla düzenlediği tören Alman kamuoyunda
tartışma konusu olmaya devam ediyor

Konuyla ilgili Sol Parti Alman meclisi üyesi Prof. Dr. Hakkı Keskin bir açıklama yaptı:

"Alman vatandaşlığına geçen 16 yeni vatandaş icin tören düzenleyen Başbakan Merkel, bunu fırsat bilerek, göcmenleri Alman vatandaşı olmaya çağırdı ve medyada şu sözlerle yer aldı: "Daha çok insanın Alman vatandaşı olmasını istiyoruz."


Bu açıklamayı, son yıllarda önemli oranda azalan Alman vatandaşlığına geçiş sayıları bağlamında değerlendirirsek büyük bir çelişkiyi görüyoruz. Neredeyse alay eder gibi, sayın Merkel vatandaşlığa geçişlerin azalmasından göçmenleri sorumlu gösterecek. Oysa bunun tam tersi geçerlidir: Göçmenlerin Alman vatandaşlığına geçme isteğinde bir azalma yoktur. Ancak özellikle CDU ve CSU partilerinin yoğun çabası sonucu, Alman vatandaşlığına geçme kriterleri önemli biçimde zorlaştırılmıştır. İçerik olarak son derece tartışmalı olan vatandaşlık testleri, Müslüman ülkelerden aile birleşimi kapsamında gelmek isteyen eşlerin Almanca dil sınavları gibi etnik-kültürel dışlamalara mağruz bırakılmaları ve çifte vatandaşlığın yasak olması gibi nedenler göçmenlerin Alman vatandaşı olmalarını engellemektedir! Bu durum Alman vatandaşlığına geçenlerin sayısının yakın zamanda yılda 100.000’in altına düşeceğine işaret etmektedir.


Almanya’nın birden fazla vatandaşlığı yasaklamayan, modern bir vatandaşlık yasasına uzun zamandır ihtiyacı vardır. Çifte vatandaş doğan gençleri, daha sonra ikisinden birini seçmeye zorlayan Alman Opsiyon Modeli ise, bu gençlerin büyük bir bölümünü yoğun bir kimlik çatışmasına sürüklemektedir.
Yeni Vatandaşlık Yasası ile ilgili geçmişte yaptığım tüm eleştiriler ne yazık ki doğru çıkmıştır. Bu bağlamda ilgi duyanlara Wochenschau-Verlag tarafından yayınlanan "Deutsch-türkische Perspektiven" isimli yeni kitabımı önermek isterim.

Sonuç olarak Başbakan Merkel Alman vatandaşlığına geçişi teşvik etmek istiyorsa ne yapmasa gerektiği ortadadır: zorlaştırıcı yeni uygulamalardan vazgeçmeli ve çifte vatandaşlığa izin vermelidir. O zaman vatandaşlığa geçiş sayıları hiç kuşkusuz tekrar artacaktır!" 

ha-ber.com

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.