*** Merkel: ”Uyum konusunda hatalar yapıldı”

*** Merkel: ”Uyum konusunda hatalar yapıldı”

ABONE OL
22:01 - 15/09/2010 22:01
*** Merkel: ”Uyum konusunda hatalar yapıldı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Merkel: ”Uyum konusunda hatalar yapıldı”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya’da göçmenlerin uyumu konusunda hatalar yapıldığını söyledi

Merkel, Federal Meclis’te bütçe tartışmaları kapsamında yaptığı konuşmada, uyum konusuna da değinerek, ”Uyum konusunda hatalar yapıldı; uzun süre misafir işçilerden söz edildi. İkinci, üçüncü ve dördüncü kuşağın burada yaşadıkları idrak edilmedi” dedi.

Toplumun değişmeye başladığına ve Almanya’da yüzde 20’ye yakın insanın göçmen kökenli olduğuna dikkati çeken Merkel, entegrasyonu istemenin, toplumun iyiye doğru değişmesi anlamına geldiğini ifade etti.

Almanya’da uyum konusunda çok sayıda başarılı örnek olduğunu ve ülkede 600 bin göçmen kökenli girişimcinin bulunduğuna işaret eden Merkel, ancak bu alanda büyük sorunların olduğunun da gizlenmemesi gerektiğini belirtti.

Uyumun, ”desteklemek ve talep etmek” olduğunun geçmişte ”çok kültürlülük” konuşmalarıyla ihmal edildiğini ifade eden Merkel, uyumdan sorumlu devlet bakanlığını başbakanlığa taşıdığını, zorunlu uyum kursları düzenlediklerini, ülkeye geleceklerden önceden Almanca öğrenmelerini istediklerini ve dil testi uygulaması başlattıklarını söyledi.

Uyum konusunu, 3 Kasımdaki zirvede ele alacaklarını, eyalet başbakanları ile de aralık ayında bu konuyu konuşacağını ifade eden Merkel, zorunlu uyum kurslarına katılmayanların aldıkları sosyal yardımın kesilebileceğini belirtti.

Almanya’nın ihracat ülkesi olarak küresel mali krizden çok etkilendiğini ve krizle mücadelede son iki yılda çok şey başardıklarını söyleyen Merkel, ekonominin daha da gelişmesi için yapılacak daha çok şey olduğunu dile getirdi.

Almanya’daki işsizliğin kriz öncesi orana gerilediğini belirten Merkel, 5 yıl önce yaklaşık 5 milyon olan işsiz sayısının, bugün 3 milyon civarında olduğuna dikkati çekerek, bunu hükümetin başarısı olarak değerlendirdi.

Merkel, enerji politikalarının ülkenin geleceği için önemli olduğunu, ülkenin enerji politikasını şekillendirmek için enerji tasarısı ortaya koyduklarını söyledi. (aa)

Erbil BAŞAY – Berlin 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.