*** Merkel Türk öğrencilerle buluştu

*** Merkel Türk öğrencilerle buluştu

ABONE OL
18:12 - 19/07/2009 18:12
*** Merkel Türk öğrencilerle buluştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Merkel Türk öğrencilerle buluştu

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinde günün birinde Türkiye, İspanya ya da Polonya kökenli bir bakanın olabileceğini söyledi

Merkel, ”Welt am Sonntag” gazetesinde yayımlanan özel demecinde, Carl-von-Ossietzky Lisesinden Ayşe Akgün, Yasin-Eren Çakmak ve Laura Zell adlı öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Merkel, ”Almanya’da ne zaman ailesi yabancı olan bir bakan göreceğiz?” şeklindeki bir soruya karşılık, ”Şimdilik bir kadın başbakan var. Hem de Almanya’nın doğusundan. Bu da bir gelişme. Günün birinde Türkiye, İspanya ya da Polonya kökenli bir bakanın olması normal olacak. Almanya’da yaşayan üçüncü ve dördüncü kuşak yabancılar ülkemizde daha fazla siyasi sorumluluk üstlenmek isteyeceklerdir” dedi.

Yasin-Eren Çakmak’ın, ”yabancı kökenli bir bakanın Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nden (CDU) ziyade, eş başkanlığını Cem Özdemir’in yaptığı Yeşiller Partisi’nden çıkabileceğini” söylemesi üzerine de Merkel, ”Ben bunu farklı değerlendiriyorum. Diğer partilerin hiçbiri bugüne kadar Almanya’nın doğusundan gelen bir kadını başbakan yapmayı başaramadı. Bu konuda CDU oldukça ileride” diye konuştu.

Ayşe Akgün’ün, ”Almanya’da günümüzde hala neyi adil görmediğini” sorusunu ise Merkel, tek başına çalışmak zorunda olan çocuklu anne ya da babalar için çocuk yuvalarındaki bakım imkanlarının yetersizliğinden üzüntü duyduğu, bu nedenle 2012 yılında isteyen her çocuğun yuvada kalmasını sağlamayı kararlaştırdıkları şeklinde yanıtladı.

Merkel, ülkede her şeyin daha adil hale getirilebilmesi için gerçekten gücü olup olmadığını sorusuna karşılık olarak, ülkede her şeyi kendi başına düzeltemeyeceğini, bunun için parlamentonun da desteğine ihtiyacı olduğunu, yine de değişikliklere yön verebileceğini ifade etti.

Almanya’nın Afrika’ya yaptığı kalkınma yardımlarının artırılması ve Almanya’ya gelen göçmenlerin daha iyi imkanlara sahip olabilmesi için somut önlemler aldıklarını kaydeden Merkel, bunlara örnek olarak, dil kurslarını ve eğitim alanındaki yenilikleri gösterdi.

Zenginlerden neden daha fazla vergi alınmadığının sorulması üzerine de Merkel, ”Bu soru temel bir sorunu ortaya çıkarıyor. Çok iyi fikirleri olan, önemli icatlar yapan ve bu nedenle çok para kazanan insanlar, zaten ödedikleri gelir vergileriyle ülkemizin gelirlerinin büyük bir kısmını oluşturuyor ve böylece toplumumuzdaki fakir insanlara yapılan ödemelere katkı sağlamış oluyor. Bir devletin başına gelebilecek en kötü şey, hiçbir insanın özel bir şey yapmak istememesi ve para kazanmaması olacaktır” dedi.

Merkel, şirket yöneticilerinin kendisinden daha fazla para kazanmalarını adaletsizlik olarak görüp görmediği konusunda ise, bunu bir adaletsizlik olarak görmediğini, kendisinin iş adamı olmak yerine siyaseti tercih ettiğini belirtti.


(A.A) Evren AYDEMİR 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.