Memphis Polis Videosunun Yayınlanmasına Hazırlanıyor

Memphis Polis Videosunun Yayınlanmasına Hazırlanıyor

ABONE OL
10:15 - 28/01/2023 10:15
Memphis Polis Videosunun Yayınlanmasına Hazırlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’nin Tennessee eyaletinin Memphis kentinde polis teşkilatının bu akşam Tyre Nichols ve beş polis memuru arasında yaşananların video kaydını yayınlamasından sonra protesto eylemlerinin patlak vermesi bekleniyor.

Beşi de siyah olan polis memurları, Tyre Nichols’ın ölümünde ikinci derece cinayet, saldırı, adam kaçırma, görevi kötüye kullanma ve baskı yapmakla suçlanıyor.

Aracı polis tarafından durdurulan Nichols, polis memurlarıyla yaşadığı karşılaşmada aldığı yaralar nedeniyle hastaneye kaldırılmış ve 10 Ocak’ta hayatını kaybetmişti.

Nichols’ın ölümü, son yıllarda polisin siyahlara ve diğer azınlıklara karşı aşırı güç kullandığı ve ölümlerine yol açtığı vakaların sonuncusu oldu. Bu vakalar, Amerikan ceza hukuku sistemindeki sistematik ırkçılığa karşı kamuoyunda infiale yol açtı.

2020 yılı Mayıs ayında Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde beyaz bir polisin 9 dakikadan uzun süre siyah George Floyd’un boğazına diziyle bastırarak soluksuz kalmasına ve ölümüne neden olması, küresel çapta polis şiddeti karşıtı eylemler düzenlenmesiyle sonuçlanmıştı.

Polis, Nichols’ın tutuklanmasına yol açan koşullar konusunda şeffaf davranmıyor. Nichols’ın ölümüne yol açan 5 siyah polis hakkındaki iddianameyi hazırlayan Shelby İlçe Savcısı Steve Mulroy bile suçlamaları açıklarken muğlak terimler kullandı.

Savcı Mulroy, aşırı hız yaptığı gerekçesiyle polis tarafından durdurulmasından sonra Nichols ve memurlar arasında “tartışma” yaşandığını, memurların Nichols’ı biber gazıyla etkisiz hale getirdiğini, Nichols’ın koşarak kaçmaya çalıştığını söyledi. Mulroy ayrıca “Olay yakınındaki bir noktada bir başka tartışma yaşandı ve Nichols burada ağır yaralandı” dedi.

Polis teşkilatının YouTube kanalında bu akşam yayınlanması beklenen video görüntülerinin polis memurlarının üniformaları, polis arabalarının ön panoları ve elektrik direkleri üzerindeki kameralardan alınan kayıtları içermesi bekleniyor.

Video görüntülerini kamuoyuna sunulmadan önce izleyen bazı yetkililer ayrıntı vermedi, ancak görüntülerin rahatsız edici olduğunu kaydetti.

Memphis Polis Şefi Cerelyn Davis, bugün CNN televizyonunda, “İnsanlığı ayaklar altına alan eylemler göreceksiniz. İnsan hayatını, hepimizin üzerine yemin ettiğimiz görevimizin hiçe sayılmasını izleyeceksiniz” dedi.

FBI Başkanı: “Görüntüler korkunç”

ABD Federal Soruşturma Dairesi (FBI) Başkanı Christopher Wray de görüntülerin yayınlanmasından önce yaptığı açıklamada, siyah sürücü Nichols ve Memphis polisi arasında yaşanan şiddet içerikli tartışmanın korkunç olduğunu söyledi.

Adalet Bakanlığı’nda konuşan Wray, video kayıtlarını izlediğini belirtti.

Wray, “Memphis’te olanlar açıkça trajik. Videoyu ben de gördüm ve size söyleyebilirim ki dehşete düştüm” dedi.

FBI Başkanı Wray, Adalet Bakanı Merrick Garland’la birlikte, video görüntüleri yayınlandıktan sonra kamuoyunun barışçı tepki vermesi çağrısında bulundu.

Memphis Polis Şefi Davis, polis teşkilatının, Nichols’ın aşırı sürat yapması üzerine aracının durdurulmasına yol açan makul bir gerekçe olup olmadığı sonucuna henüz varmadığını söyledi.

Davis, “Makul gerekçenin ne olduğunu anlamak için kapsamlı bir inceleme yaptık, bunu henüz belirleyemedik. Bu, birşey yaşanmadığı anlamına gelmiyor, ancak bir kanıt yok” dedi.

Bugün Washington’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Merrick Garland, bakanlığının olaya ilişkin federal medeni haklar soruşturması açtığını söyledi.

Nichols ölmeden önce annesine seslendi

Nichols ailesini temsil eden medeni haklar avukatı Ben Crump, olayı, 1991 yılında siyah sürücü Rodney King’in Los Angeles’ta dört polis memuru tarafından dövülmesi, bir sonraki yıl polis memurlarının beraat etmesi üzerine kentte birkaç gün ayaklanma yaşanmasına benzetti.

Crump ve avukat Antonio Romanucci, yaptıkları açıklamada, ”Bu genç adamın iğrenç bir biçimde hayatını kaybetmesi, trafikte araç durdurma gibi tehdit unsurunun düşük olduğu durumlarda meydana gelen şiddet eylemlerinin sona erdirilmesi için değişim ve reforma duyulan acil ihtiyaca işaret ediyor” dedi.

Crump, video görüntülerindeki son sözlerin, Nichols’un üç kez annesine seslenmesi olduğunu söyledi.

Tyre Nichols’ın annesi RowVaughn Wells, hastane yatağındaki oğlunun yüzünde dayak izleri olduğunu ve burnunun S şekli aldığını belirtti.

“Posa haline getirene kadar dövmüşler”

RowVaughn Wells, CNN’e verdiği söyleşide, “Eşim ve ben hastaneye ulaştığımızda oğlumu gördüm, çoktan yaşamını yitirmişti. Onu posa haline getirene kadar dövmüşler” dedi.

Resmi otopsi henüz tamamlanmadı.

Polis memurları Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Emmitt Martin III, Desmond Mills Jr. ve Justin Smith, yapılan iç soruşturma sonucu aşırı güç kullanmak dahil polis teşkilatı uygulamalarını ihlal ettiklerinin anlaşılması üzerine 21 Ocak’ta teşkilattan çıkarıldı.

Polis memurlarının dördü, kefaletle serbest bırakıldı. Kefalet ücreti 350 bin dolar olan Demetrius Haley ise halen hapiste.

Memphis İtfaiyesi’nden iki kişi ise ayrı bir soruşturma sonucu görevden uzaklaştırıldı.

Kamuoyunun yoğun tepkisi bekleniyor

New York, Atlanta ve Washington gibi büyük kentlerin polis teşkilatları, video görüntülerinin yayınlanmasından sonra protesto eylemleri düzenlenmesini bekliyor. Memphis’teyse okullar erken kapandı, yarın sabah için planlanan etkinlikler iptal edildi.

Memphis Polis Şefi Cerelyn Davis, görüntüleri izleyecek olanların büyük öfke duymasını beklediğini söyledi, ancak itidal çağrısı yaptı.

Dün de Başkan Joe Biden, 628 bin nüfusunun yüzde 65’i siyah olan Memphis’te Nichols ailesi gibi protestoların barışçı olması çağrısı yaptı.

VOA tarafından geçilen Memphis Polis Videosunun Yayınlanmasına Hazırlanıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Memphis Polis Videosunun Yayınlanmasına Hazırlanıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Memphis Polis Videosunun Yayınlanmasına Hazırlanıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.