*** ”Medya, göç politikasına eşlik etmeli”

*** ”Medya, göç politikasına eşlik etmeli”

ABONE OL
19:24 - 20/07/2009 19:24
*** ”Medya, göç politikasına eşlik etmeli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

”Medya, göç politikasına eşlik etmeli”

Tübingen Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümünden Prof. Dr. Karl-Heinz Meier-Braun, artık Alman medyasında göçmen ailelerden gelen gazetecilere ender rastlanmadığını ancak yine de radyo televizyon ve gazete kurumlarında sayılarının yeterli oranda olmadığını kaydetti

İktisadi Kalkınma Vakfı’nın (İKV) davetlisi olarak İstanbul’da bulunan, Stuttgart’taki Südwestrundfunk adlı basın yayın kuruluşunun uluslararası bölümünde uzman editör kadrosunun ve entegrasyon şubesinin başında yer alan ve Tübingen Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde dersler veren Meier-Braun gazetecilerle bir araya geldi.

Prof. Meier-Braun, ”Almanya’da Göç, Seçim Kampanyaları ve Medya” başlıklı konuşmasında, Almanya’da göçmenler üzerine görüşlere ve medyanın toplum genelinde yabancılar konusunun algılanmasında taşıdığı öneme değindi.

Uyum konusunda medyaya önemli görevler düştüğünü, medyanın önyargıların oluşmasına ve önyargıların ortadan kalkmasına neden olabileceğini belirten Meier-Braun, günümüzde göçmenlerle Almanlar arasındaki günlük yaşamı ifade eden ve normal sayılabilecek izlenimlerin eksik olduğunu söyledi.

”…MEDYA KONUNUN TAKİPÇİSİ OLMALI”

Meier-Braun, bazen yayınlanan haberlerin farklı izlenimler de bıraktığını, bunun da sanki göç ve ilticanın doğmasındaki sorunun savaş ve çatışmalardan değil, iltica eden insanlardan kaynaklandığı görüşünün iletildiğini dile getirerek, göçmenler ve mültecilerin küresel bazda ve ülkeler içindeki problemlerden dolayı ”şamar oğlanı” olarak ilan edilmelerinin birçok olumsuzluğun ana nedeni olacağına işaret etti.

Artık Alman medyasında göçmen ailelerden gelen gazetecilere ender rastlanmadığını ancak yine de radyo televizyon ve gazete kurumlarında sayılarının yeterli oranda olmadığını vurgulayan Meier-Braun, bu gazetecilerin çalışmalarının mesleğin gelişmesine önemli katkılarda bulunabileceğini söyledi.

Meier-Braun, 12 Temmuz 2007 tarihinde hayata geçirilen ”Ulusal Uyum Planı” kapsamında medyanın uyum konusunda girişimlerde bulunmaya karar verdiğini kaydederek, ”Medya, göç politikasına eleştirel rolüyle eşlik etmeli ve aynı zamanda konunun takipçisi olmalıdır. Ancak bir yandan medya olarak uyum planının bir parçası olmak, diğer yandan da devletin göç politikasıyla bir bağ oluşturmak bu rolü zorlaştırabilir” diye konuştu.

Göçün Almanya ekonomisi üzerinde olumlu etkileri olduğuna ve Türkiye’den göç edenlerin tarihine değinen Meier-Braun, iki ülke arasında işçi anlaşması imzalandıktan sonra Türklere karşı hoşgörülü tutumun da söz konusu olduğunu anlattı. Meier-Braun, ”Bu gerçekler 1965 yılında çıkan gazete kupürlerinde de görülmektedir. Örneğin Köln’deki ünlü katedralde ramazan kutlaması yapılması gibi” dedi.

”2009 GÖÇ VE UYUM ÜLKESİ ALMANYA İÇİN ZOR BİR SINAV”

Seçim kampanyalarında yabancılar konusunun her zaman önemli bir rol oynadığını ve partilere oy sağladığını söyleyen Meier-Braun, seçim kampanyalarında yabancıların her zaman ”politikanın bir oyuncağı” olduklarını kaydetti.

Prof. Dr. Meier-Braun, 1 Ocak 2005 tarihinde yürürlüğe giren göç yasasına rağmen uyum problemleri bulunduğunu ve aynı zamanda yabancı düşmanlığı ile şiddete de rastlandığını hatırlatarak, göç ve uyum politikasının, Almanya’nın sosyal, eğitim ve toplumsal politikalarının doğal bir parçası ve siyasi alanı olması gerektiğini belirtti.

Medyanın bu konuda üzerine düşen görevi yaparken daha aydınlatıcı haberler sunması, uyuma ve kültürlerarası olumlu durumlara ilişkin olarak kamuyu bilgilendirmesi gerektiğini vurgulayan Meier-Braun, ”Önemli olan, seçim yılı 2009’da politikanın ve medyanın bu konuyu nasıl işleyeceği. 2009 göç ve uyum ülkesi Almanya için önemli bir sınav” diye konuştu.

(A.A) 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.