DOLAR

32,3655

0.11%
EURO

35,1068

-0.14%
ALTIN(gr)

2.323,16

0,19%
BİST 100

9079.97

0,19%
MB, TL’ye güveni artıracak önleyecek duruş sergilemeli

MB, TL’ye güveni artıracak önleyecek duruş sergilemeli

ABONE OL
13:28 - 06/09/2020 13:28
MB, TL’ye güveni artıracak önleyecek duruş sergilemeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber-com/Fikri Cinokur/Antalya

Merkez Bankası’nın TL’ye güveni artıracak, kur-enflasyon sarmalını önleyecek net bir duruş sergilemesi gerektiği belirtildi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Davut Çetin, Ağustos ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Kurdaki yükselişin enflasyon üzerindeki olumsuz etkisinin görüldüğünü belirten Çetin, Merkez Bankası’nın TL’ye güveni artıracak, kur-enflasyon sarmalını önleyecek net bir duruş sergilemesi gerektiğini kaydetti. Davut Çetin şöyle devam etti.

‘’TÜİK tarafından açıklanan verilere göre TUİK endeksinde kapsanan 418 maddeden 273 maddenin fiyatında artış, 92 maddenin fiyatında düşüş, 53 maddenin fiyatında ise değişim olmadığını görüyoruz. Giyim ve gıda grupları enflasyonu düşürücü etki yaptı. Altın fiyatını da içeren çeşitli mal ve hizmetler, ulaştırma, lokanta ve oteller grubu ile su faturasını içeren konut ve ev eşyası grupları enflasyona en fazla katkıyı yapmıştır.’’

Kur etkisi enflasyonu yükseltiyor

Enflasyonda gıda değil, döviz kuru artışı kaynaklı sürpriz olmayan bir yükseliş gördüklerini ifade eden Çetin, şunları kaydetti.

‘’Kur etkisi maliyet artışlarıyla kendisini üretici fiyatlarında da göstermiş bulunmaktadır. Dövizdeki yükseliş maliyet baskısını artırıyor. Ekonomide bir taraftan COVID-19 pandemisi, diğer tarafta dövizdeki yükseliş maliyet baskısı artmaktadır. Merkez Bankası’nın TL’ye güven artışı sağlayacak, kur-enflasyon sarmalını önleyecek düzeyde net bir duruş sergilemesi önümüzdeki dönemde giderek daha önemli hale gelecektir. Ayrıca hem halk sağlığı hem de ekonomi üzerindeki etki açısından pandemiyle daha katı bir mücadelenin sürdürülmesi de gerekli görünmektedir.’’

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.